Infecție operația cezariană și alte complicații ce pot apărea

Cezariana la cerere are multe riscuri, iar una dintre ele este infecția la operație. Cum poți preveni aceste neplăceri vei afla din articolul nostru!

Alexandra Ion
infecție operație cezariană
Infecție la operația cezariană este una dintre complicațiile care pot apărea după acest tip de naștere.

Ai o infecție după operația de cezariană? Nu este singura complicație ce poate apărea după o asemenea intervenție medicală. Informează-te corect din timp pentru a fi pregătită 100% atunci când vei merge să-ți aduci pe lume copilul.

Nașterea prin cezariană trebuie să fie doar o soluție extremă, atunci când nașterea naturală nu este posibilă sau când poate pune în pericol mama sau fătul. Practic, complicațiile după nașterea prin cezariană sunt mult mai serioase decât așa zisele avantaje pe care le are aceasta, atunci când cezariana nu are indicații medicale exprese. Trupul femeii, structura sa și tabloul hormonilor feminini sunt perfect adaptați pentru nașterea vaginală, așa că, fără indicații medicale clare și certe, cezariana nu ar trebui să fie prima opţiune.

Riscurile operației de cezariană

Din păcate, numărul femeilor care renunță la posibilitatea nașterii naturale și aleg voluntar operația de cezariană este în continuă creștere. În principiu operația cezariană este considerată o intervenție relativ sigură, deși riscurile pe care le implică pentru mamă și făt sunt mult mai numeroase decât riscul apariției complicațiilor prin naștere naturală, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

În plus, copilul născut prin cezariană nu va deţine toate avantajele imunologice și fizice față de bebelușii care vin pe lume natural. Ca să fie mai convingătoare pledoaria mea împotriva nașterii prin cezariană, iată care sunt principalele complicații după nașterea prin cezariană!

Timp mai mare de recuperare

Operația de cezariană necesită un timp mai mare de recuperare față recuperarea după o naștere naturală. Dacă în cazul nașterii naturale, recuperarea femeii se face complet în câteva ore și în cel mult în 48 de ore, în timp ce în cazul operației de cezariană doar prima fază a recuperării durează circa 48 de ore, la care se adaugă alte 2-4 săptămâni de recuperare parțială, iar recuperarea completă poate dura în medie două luni.

Complicații frecvente

Din punct de vedere al procedurilor medicale operația de cezariană, fie că este de urgență, fie că este planificată, este considerată o intervenție chirurgicală majoră cu riscurile aferente unei intervenții foarte agresive (care poate duce la lezarea intestinelor, a vezicii urinare sau la hemoragii uterine masive). La aceasta se adaugă riscul complicațiilor care pot să apară în primele 60 de zile după operația de cezariană.

Principalele complicații care pot să apăra după operația de cezariană sunt: infecții uterine, leziuni chirurgicale, pierderi masive de sânge, afectarea vezicii biliare, complicații genitale sau urinare, complicații pulmonare (prin embolie pulmonară – formarea de cheaguri care sunt transportate de vasele de sânge până în plămâni cu blocarea funcției pulmonare) și/sau cardiace, tromboembolism cerebral.

În majoritatea cazurilor, după operația de cezariană apare senzația de greață și vărsături, dureri severe de cap că efect al anesteziei. A doua mare problemă după cezariană o reprezintă complicațiile intestinale foarte dureroase – constipație, balonare și dureri abdominale severe.

Primele 24 de ore după cezariană

După intervenţie vei sta în salonul de reanimare, unde vei fi supravegheată îndeaproape de medici şi asistente. Pe măsură ce dispare efectul anesteziei, vei simţi cu siguranţă durerea de la locul inciziei. Dar nu intra în panică, fiindcă există foarte multe medicamente care – administrate intravenos sau intramuscular – îţi pot fi de folos.

Dacă te-ai numărat printre norocoasele cu anestezie epidurală, vei putea beneficia de două ori de cateterul care ţi-a fost montat: atât pentru substanţele anestezice care ţi-au fost administrate în timpul operaţiei, cât şi pentru medicamentele care îţi vor fi injectate, în primele 24 de ore, tocmai pentru a-ţi alina durerea. De asemenea, o pungă de gheaţă direct pe incizie îţi va fi şi ea de mare ajutor.

Vei constata că efortul de a tuşi, a strănuta sau chiar de a râde este foarte dureros în primele ore de la operaţie, iar pornirea de a-ţi acoperi „tăietura” cu palmele sau cu o pernă este instinctivă.

Sonda urinară montată la începutul operaţiei, pentru monitorizarea cantităţii de urină eliminată, îţi creşte disconfortul. La 24 de ore de la operaţie vei scăpa de ea, lucru valabil şi pentru perfuzia intravenoasă.

Chiar dacă ţi se pare un chin să te mişti de pe o parte pe alta, medicul te va îndemna să te dai jos din pat cât mai repede şi să te „plimbi” cât mai mult.  Durerea se va reduce progresiv, iar avantajele mobilizării precoce sunt nepreţuite: vindecarea este mai rapidă, se previne tromboflebita – o complicaţie de temut în această perioadă, iar tranzitul intestinal se va relua şi el mai rapid. Astfel, în 3-5 zile, vei putea pleca acasă împreună cu bebeluşul tău.

Infecție la operația de cezariană

Durerea de la „locul faptei” se va ameliora progresiv şi ar trebui să dispară cam în 2-3 săptămâni. Trebuie să urmezi cu stricteţe sfaturile medicului legate de îngrijirea locală. Tot medicul îţi va spune când vei avea voie să faci baie în cadă şi cum să-ţi protejezi incizia când faci duş. Referitor la firele folosite pentru sutură, acestea sunt de obicei resorbabile. Dacă s-a folosit un alt fel de fire, aceste vor fi scoase cam la 5 zile după operaţie.

În cazul în care durerea persistă mai mult de 3 săptămâni şi se accentuează sau dacă zona din jurul inciziei se înroşeşte, se umflă şi supurează, înseamnă că a apărut infecţia şi trebuie să mergi la medic.

15% din femeile care au născut prin cezariană pot suferi o infecție în zona intervenției chirurgicale.

Semne că există infecție la operația cezariană:

  • umflate anormală în zona inciziei
  • înroșirea zonei
  • scurgere de lichid
  • febră
  • secreție vaginală cu miros neplăcut
  • apariția durerii în zona abdominală

Factori de risc:

  • cezariana făcută la cerere și nu din motive medicale
  • diabetul mamei
  • obezitate
  • fumatul
  • o cezariană anterioară

În cât timp se va vindeca cicatricea?

Cicatricea abdominală se vindecă destul de repede – în 2-3 săptămâni. Cicatricea uterină este însă mai „importantă”, deoarece nu se vede şi de aceea trebuie protejată şi supravegheată până la 6 săptămâni. În mod normal, la controlul de 6 săptămâni, cicatricea uterină este şi ea consolidată, şi vor dispărea şi mâncărimile, şi durerea uşoară care s-ar putea să te supere în aceste săptămâni.

Probleme pentru viitoarea sarcină

Ceea ce crește foarte mult riscul operației de cezariană sunt complicațiile pe termen lung și foarte lung. Probabilitatea apariției acestora crește cu fiecare nouă operație de cezariană.

La o nouă sarcină, după o operație de cezariană există riscul ruperi cicatricii uterine sau în timpul travaliului (dacă la următoarea sarcină femeia naște natural), crește riscul de placentă praevia, adică implantarea placentei în partea inferioară a uterului, ceea ce implică blocarea cervixul.

Un risc suplimentar implică dezvoltarea anormală a placentei la sarcina următoare după cezariană, tocmai din cauza cicatricii, fapt care poate duce la hemoragie severă după naștere, uneori necesitând histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului).

E bine de știut că durerile abdominale acute, după 4-5 zile de la operație, febra, sângerările vaginale abundente cu sânge de culoare foarte deschisă (oxigenat), amețelile, absența unui tranzit intestinal revenit normal (la cel mult două zile după operație), dureri în timpul micțiunii, sânge în urină sunt doar câteva din semnele care trebuie să te trimită de urgență la medic, pentru că toate acestea pot să fie simptome ale unor complicații după cezariană.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa