Cum să îţi iubeşti corpul după ce naşti

TOTUL DESPRE MAME

Ce se întâmplă cu corpul tău după ce naști?

De la vergeturile nou-nouțe până la sânii care își modifică forma și dimensiunea (aproape) de pe o zi pe alta, naşterea vine şi cu unele minusuri care s-ar putea să te deprime. Știm din proprie experiență că ai nevoie de niște încurajări după ce naști pentru a te uita din nou cu plăcere în oglindă!

Amintește-ți, totuși, că ai petrecut 9 luni purtând bebeluşul în burtică – nouă luni lungi, în care te-ai precupat de mâncare, de vitamine, în care ai citit toate cărţile despre creșterea copiilor pe care ai pus mâna. Iar apoi s-a întâmplat Evenimentul: a venit bebeluşul, iar viaţa ta, brusc, s-a schimbat pentru totdeauna.

Cât de pregătită te-ai simţit pentru schimbările prin care ai trecut, vrând nevrând? Ce simți când îți studiezi corpul și la ce nivel e respectul pe care îl ai pentru propria ta persoană după ce naști?

Dacă nu eşti prea încântată de ce vezi în oglindă, consolează-te măcar cu ideea că nu eşti singura mamă care simte acest lucru. Iar apoi, adu-ți aminte că poţi învăţa să te iubeşti şi să te placi chiar şi cu acest corp nou, pe care până de curând nu îl știai.

Ce se întâmplă cu silueta după ce naști?

Dacă eşti una dintre foarte puținele norocoase care şi-au revenit în doar câteva săptămâni la silueta dinainte de naştere, jos pălăria! Dacă, însă, te numeri printre mamele ca noi, cele care formăm o majoritate, sarcina a lăsat cu siguranţă câteva urme, care deja îţi ridică nişte probleme.

Pentru început, sunt vergeturile. „Trebuia să îmi imaginez. Primele au apărut încă de la pubertate când am început să am forme” – cu siguranţă îţi spui asta. Dar deh, nu ţi-ai imaginat că acum şi burtica ta va avea semne. Oare cum să mai porţi costum de baie la vară? 

Apoi, desigur, sunt sânii – mari şi voluptoşi, spre încântarea partenerului tău. Dar nu sunt întotdeauna o comoară foarte comodă. Există, spre exemplu, sentimentul dureros al angorjarii înainte de sesiunile de alăptăre, acea „combustie” spontană ce poate apărea în timpul sexului, sau faptul că, uneori, niciun sutien nu îi mai poate ţine în loc. Iar dacă întotdeauna ai fost ceva mai voluptoasă, acum mai-mai că te simţi ca o actriţă de filme pentru adulți.

Şi să nu uităm pielea de pe burtă, ieşirile temperamentale, subţierea părului… Mirific!

Avem, însă, o veste bună pentru tine: majoritatea problemelor fizice care apar după naştere sunt cauzate de schimbările hormonale din organism şi, cel mai probabil, vor dispărea în mod natural în primele săptămâni sau luni de la naştere.

Sfaturi pentru a face faţă schimbărilor

Da, această nouă siluetă poate fi ciudată şi, uneori, înfricoşătoare, mai ales atunci când începi să numeri luni întregi de la naştere şi tot nu observi schimbări în bine. Aşa că există vreo modalitate de a te obişnui cu această nouă tu? Ia câteva sfaturi:

– Acordă-ţi o pauză. Ai mai auzit aceasta până acum, dar încă o dată nu are cum să strice: ţi-au trebuit nouă luni pentru a câştiga kilograme în plus, deci nu te aştepta să dispară peste noapte. Specialiştii sunt de acord asupra aspectului că femeile, în general, au o conştiinţă a fizicului foarte pronunţată, dictată şi de cât de nerealist este protretizat corpul unei femei în reviste şi la televizor. Dar tu, pentru a putea să te bucuri de adevăratele lucruri importante, mai ales acum că eşti mamă, Trebuie (da, cu T mare) să îţi acorzi o pauză!

Ai răbdare. Ignoră acea prietenă care, printr-un miracol nebun, a revenit la o dimensiunile de dinainte de naştere în doi timpi şi trei mişcări. Şi nu da crezare fotografiilor photoshopate cu celebrităţi care defilează în bikini la nici cinci minute după naştere. Adevărul este că acele femei nu sunt un reper şi nu îţi faci niciun soi de serviciu dacă te compari cu ele.

Fii recunoscătoare pentru copilul din viața ta. Dacă ai nevoie să ţi se aducă aminte, corpul tău a făcut ceva incredibil şi ar trebui să fii cel puţin impresionată de performanţa ta! Aşa că respiră adânc şi priveşte imaginea per ansamblu. Asemenea unui atlet, ţi-ai antrenat corpul preţ de nouă luni şi ai concurat într-o cursă fizică extrem de dificilă. Este normal ca organismul tău să se simtă epuizat. Bucură-te că ai ajuns cu bine la final şi acordă-ţi timp să te vindeci. Vergeturile sunt semnele tale de luptă, iar, până la urmă, este un preţ prea mic pe care a trebuie să îl plătești pentru a ţine bebeluşul în braţe. Gândeşte-te că ai dat naştere unei fiinţe pentru care nu contează cât de slabă sau sexy eşti şi care te iubeşte necondiţionat. Iar soţul tău te iubeşte şi te consideră atrăgătoare în continuare, indiferent de cât timp ai nevoie pentru a reveni în formă.

Gândeşte pozitiv. Ştim, e mai uşor de spus decât de făcut mai ales după ce naști. Însă dacă reuşeşti să fii propria ta suporteră, chiar şi oamenii din jurul tău vor fi acolo să te sprijine. Discută cu alte mămici care au trecut prin aceleaşi probleme după naştere. Te va ajuta să nu te mai simţi singură şi neînţeleasă.

Acordă-ţi şi ţie un răgaz. Când ai grijă de bebeluş, este foarte important acum să nu uiţi să ai grijă şi de tine. Programează-ţi nişte momente dedicate exclusiv ţie, măcar o dată pe săptămână. Lasă copilul cu partenerul sau cu unul din părinţii voştri şi fă ceva ce îţi face ţie plăcere. Te vei minuna cât de uşor vei uita de problemele legate de siluetă dacă nu te vei mai gândi la ele. Mergi la manichiură, cumpără-ţi o rochie nouă, fă o baie lungă.

– Nu pierde speranţa. După nenumărate alăptări nocturne, scutece schimbate şi poziţii de drepţi luate la fiecare plânset al copilului, nu este exclus să fii epuizată. Adăugă timpul necesar să te recuperezi după naştere (de regulă 6-8 săptămâni), iar în curând sexul va deveni o amintire plăcută din poveştile cu „a fost odată”. Sfatul nostru: nu lăsa asta să se întâmple! Imediat ce corpul şi mintea ta vor fi pregătite, nu te sfii să devii din nou intimă cu soţul tău. Dacă silueta este singurul amănunt care te împiedică, ai putea stinge luminile şi vei căpăta un plus de încredere.

De asemenea, nu-ţi ascunde sentimentele de soţul tău. Păstrează deschise toate liniile de comunicare. Partenerul te va sprijini cu siguranţă, însă uneori e nevoie să ştie exact de ce anume ai nevoie: dragoste, acceptare şi sprijin.

 

Concluzia? Nu-ţi lăsa silueta să te împiedice să te simţi bine în pielea ta. Eşti o femeie şi mămică frumoasă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa