Cum știi că ai intrat în travaliu? Semnele la care să fii atentă și o experiență personală

Ramona Dinescu

Atunci când ai intrat în travaliul trebuie să ai contracții și să ți se fi rupt deja membranele (apa). Se spune că dacă ai intrat în travaliu, nu ai cum să nu știi.

O să vă povestesc experiența celei de-a doua nașteri ale mele. Eram programată la cezariană, din motive strict medicale, patru zile mai târziu. Mi-am dat seama că mai am foarte puțin și m-am gândit să-mi fac toate poftele în aceste 4 zile rămase. Am fost la un salon de înfrumusețare, am condus aproape toată ziua mașina prin oraș și am încheiat ziua pregătindu-mi unul dintre felurile mele preferate de mâncare, nu foarte sănătos, dar extrem de gustos. După așa o zi lungă, m-am așezat în pat să-mi culc copilul cel mare, cu gândul la o prăjitură delicioasă ce mă aștepta în frigider să o devorez. În timp ce stăteam lângă el, am început să simt o durere acută. După ce copilul s-a culcat, m-am dus la baie, nici urmă de lichid și am început să cronometrez durerile să-mi dau seama dacă sunt contracții. Erau la 2-3 minute, extrem de puternice. M-am speriat îngrozitor și am plecat la spital. Abia la controlul ginecologic mi s-au rupt membranele și am fost diagnosticată cu travaliu, deși durerile erau foarte puternice și dese, nu așa cum se spune că la început apar la 10-15 minute și abia apoi se îndesesc. Am născut de urgență în noaptea aceea, recunosc, cu gândul la prăjitura din frigider.

Travaliul este într-adevăr ceva peste care nu poți trece cu ușurință, însă, așa cum am mai auzit la unele prietene de-ale mele, dacă contracțiile sunt la început neregulate și la intervale destul de mari de timp, este posibil să-l confunzi cu altceva, mai ales că în ultimele săptămâni de sarcini, toate am experimentat acele contracții false, cunoscute sub denumirea de Braxton Hicks.

Travaliul real

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie susține că pentru a fi sigură că este vorba de travaliul real, trebuie în primul rând să-ți monitorizezi contracțiile (care se simt ca niște crampe menstruale foarte puternice la început). Monitorizarea înseamnă cronometrarea timpului scurs de la începutul durerii și până la începutul altei asemenea crampe. Dacă sunt consecvente și se petrec la aproximativ același interval de timp, iar pe măsură ce trece timpul devin mai dese și mai puternice, atunci ești în travaliu.

Alte semne care ar putea indica iminența travaliului sunt următoarele:

–  Pierderea dopului gelatinos. Acesta este un dop gelatinos gros ce închide canalul cervical pentru a-l proteja de bacterii. Pe măsură ce cervixul se subțiază și se scurtează, dopul cade. Dacă acest lucru se întâmplă, ai putea observa puțin sânge pe hârtia igienică atunci când mergi la baie.

–  Scurgerea lichidului amniotic. Dacă vei avea impresia că ai udat pantalonii, însă lichidul nu are nici un miros, acest lucru înseamnă că ți s-au rupt membranele, adică ți s-a rupt apa așa cum se spune în popor. Dacă însă observi că lichidul este colorat sau are miros, atunci sună-ți de urgență medicul deoarece acesta ar putea fi semn de stres fetal iar meconiul se poate să fi trecut în uter.

Oricum, dacă oricare dintre aceste semne apare după a 38-a săptămână de sarcină (chiar și mai devreme), sună-ți medicul cu care urmează să naști pentru a te sfătui în ce moment este bine să mergi la spital.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa