Distocia la naştere: cauze şi soluţii

Ramona Dinescu

Distocia la naștere este termenul ce caracterizează un proces de naștere naturală greoi din cauza faptului că fătul nu poate trece prin canalul de naștere. Există mai mulți factori care pot influența această condiție și, de cele mai multe ori, odată instalată, este prea târziu pentru a apela la o operație cezariană.

Distocia la naștere este un termen cu care majoritatea mamelor care merg periodic la controale în timpul sarcinii nu se vor confrunta. De cele mai multe ori, când se identifică un risc la care ar putea fi expuși mama sau fătul dacă ar naște natural, medicul ginecolog împreună cu pacienta vor lua decizia de a naște prin cezariană. Există totuși și situații în care acest risc nu poate fi prevăzut corect și se poate ajunge ca fătul să sufere de distocie la naștere.

Citește și: Ce e de făcut cu tokofobia, frica de naştere?

Ce este distocia la naștere?

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a spus că distocia la naștere mai este cunoscută și sub denumirea de ”eșecul progresului” și înseamnă de fapt încetinirea sau oprirea în evoluție a procesului de naștere. Mai exact, în momentul în care capul copilului începe să se vadă prin canalul de naștere, corpul său nu mai poate trece. De obicei, unul sau ambii umeri ai copilului nu pot trece de oasele pelviene ale mamei. În acest moment este prea târziu pentru a se apela la o operație cezariană, iar medicul va trebui să intervină prin tot felul de manevre ca să scoată copilul.

Cauzele distociei la naștere

Cauzele distociei sunt împărțite în 3 mari categorii:

–          Contracțiile uterine sunt prea lente și lipsite de coordonare;

–          Copilul nu poate pătrunde prin canalul pelvian din cauza dimensiunilor sale prea mari sau a poziției;

–          O anomalie pelviană de care mama nu a știut înainte de naștere.

Cu toate acestea, medicii sunt de părere că există și alți factori de risc care ar putea duce la instalarea distociei la naștere.

–          Diabetul gestațional al mameii;

–          Sarcina multiplă;

–          Gradul de obezitate al mamei;

–          Depășirea celor 40 de săptămâni de sarcină;

–          Mama a mai născut un bebeluș mare în trecut sau s-a mai confruntat cu un caz de distocie la o naștere anterioară;

–          S-a apelat la travaliul indus;

–          Anestezia epidurală în timpul travaliului;

Moașele din spitalele românești sunt de părere că și emoțiile puternice prin care trece mama își pot pune amprenta pe procesul natural al nașterii cauzând contracții neregulate sau slabe ca intensitate, lucru care încetinește trecerea copilului prin canalul de naștere.

Ce soluții există pentru distocia la naștere?

Ei bine, consulturile regulate la medicul ginecolog sunt cea mai importantă măsură de prevenție a distociei la naștere.

Apoi, mișcarea zilnică și chiar sportul pentru gravide te vor ajuta să te menții în formă până la final, iar nașterea să decurgă ușor și fără probleme.

Nu uita nici de cursurile dedicate femeilor gravide, în timpul cărora poți învăța despre cele mai bune poziții pentru travaliu, despre exercițiile pe care le poți face pentru tonifierea musculaturii cervicale și, bineînțeles despre respirația din timpul travaliului, extrem de importantă în procesul unei nașteri naturale.

În cazul în care se va ajunge totuși la distocie la naștere, medicul și moașa te vor ajuta să treceți cu bine peste dificultatea de a livra copilul prin manevre medicale precum:

–          O epiziotomie mai mare;

–          Aplicarea presiunii pe partea de jos a burții mamei;

–          Împingerea coapselor mamei spre abdomen;

–          Întoarcerea umerilor bebelușului înainte ca acesta să se angajeze pe canalul de naștere.

Din păcate distocia la naștere poate aduce multiple complicații, atât pentru mamă cât și pentru făt. Din cauza unei astfel de probleme, pot fi afectați nervii din zona mâinilor sau umerilor copilului, se poate ca cel mic să se nască cu clavicula ruptă sau în cazuri mai severe poate suferi de o oxigenare insuficientă a creierului. Mama poate suferi rupturi vaginale, uterine, de col sau rect sau poate avea hemoragii severe după naștere.

Citește și:
Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină
Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?
Naşterea orgasmică – între mit şi realitate

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa