Infecțiile neonatale. Care sunt și ce implicații au ele asupra copilului

Ramona Dinescu
infecțiile neonatale

Infecțiile neonatale sunt acele infecții dobândite de nou-născuți în spitale din cauza unor manevre de investigație sau de tratament necorespunzătoare sau din cauza germenilor din mediul spitalicesc.

În ultima perioadă, s-a creat o isterie generală legată de germenii din spitale, pe bună dreptate aș puncta, deoarece se pare că toate acele bacterii au îmbolnăvit o mulțime de pacienți și sunt greu de stârpit. Iar, când o persoană ajunge în spital pentru că este bolnavă și încearcă să se trateze de acea boală și pleacă acasă cu alte câteva infecții, este de-a dreptul revoltător. Și cu atât mai revoltător este când aduci pe lume un copil sănătos care se poate îmbolnăvi în spital din cauza unor bacterii. Am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie pentru a trece în reviste infecțiile neonatale, astfel încât orice viitoare mamă să știe la ce se poate aștepta.

Ce sunt infecțiile neonatale?

Infecțiile nosocomiale sunt infecțiile dobândite în spital în urma unor manevre improprii de investigație și terapeutice sau din cauza mediului spitalicesc necorespunzător. Nu se consideră infecție nosocomială infecția asociată cu o complicație sau o extindere a unei infecții prezente la internare. Infecțiile nosocomiale neonatale sunt infecții care apar după trei zile de la naștere. Incidența infecțiilor nosocomiale variază între 2 și 10%, în funcție de unitatea spitalicească. Cea mai mare rată de infecții nosocomiale o au secțiile de terapie intensivă neonatală. Modul de manifestare al acestor infecții poate fi sporadic sau epidemic.

Vârsta de gestație și greutatea la naștere sunt cei mai importanți factori de risc pentru infecțiile nosocomiale, din cauza unui sistem imunitar slăbit al copilului.

Care sunt infecțiile neonatale?

Infecția cu Staphylococcus aureus este cea mai des întâlnită infecție cu caracter nosocomial. Apare în cele mai multe maternități, statisticile demonstrând că rata de colonizare de fond a secției poate să dea până la 6% infecții cu stafilococ în rândul nou-născuților. Sursa de infecție poate fi reprezentată de purtătorii nazali, în majoritatea cazurilor, nou-născuții cu piodermită, impetigo, atunci când contaminarea se poate produce la același nou-născut prin contactul diferitelor părți ale organismului sau prin răspândirea orizontală între nou-născuți. Și personalul poate fi răspunzător de răspândirea infecției, dacă suferă de stafilococii cutanate. Afecțiunea se manifestă prin pustule ale pielii (bășicuțe), conjunctivită, pneumonie, meningită sau sindromul pielii opărite.

O altă categorie de boli dobândite în spital o reprezintă infecțiile cu bacterii Gram negative. Agenții etiologici cel mai frecvent implicați în infecțiile neonatale sunt Escherichia colli, Enterobacter specia și Klebsiella pneumoniae. Epidemiile din secțiile de îngrijire a nou-născuților sunt asociate cu contaminarea sursei de apă, contaminarea soluțiilor antiseptice, medicamente și soluții intravenoase contaminate, lapte matern, chiuvete, circuite de ventilație mecanică, umiditate crescută, umidificatoare de oxigen, aparatura de aspirație a secrețiilor.

Infecția cu Escherichia colli are ca agenți etipologici 3 tulpini de coli care produc diaree la nou-născut. Se răspândește rapid, după apariția primului caz, contaminarea fiind rapidă, greu de controlat, impunând închiderea secției de nou-născuți.

Klebsiella pneumoniae este un germene Gram negativ care intră în compoziția florei normale a tractului digestiv, devenind patogen când rezistența organismului scade. Sursa de infecție poate fi reprezentată de purtătorii sănătoși și bolnavii din secție. Transmiterea infecției este pe cale aerogenă și fecal-orală. S-a constatat că există o strânsă legătură între infecția cu Klebsiella și tratamentul prelungit cu antibiotice cu spectru larg. Manifestările clinice pot fi respiratorii, infecții urinare, digestive, meningite, septicemii.

Tot în categoria infecțiilor nosocomiale se înscriu și anumite infecții virale. Adenovirusurile au fost adesea asociate cu epidemii în secțiile de îngrijire a nou-născuților. Cele mai comune manifestări clinice sunt conjunctivita și pneumonia.

Virusurile Echo şi Coxackie pot fi implicate în producerea infecției la nou-născut. În cele mai multe cazuri, sursa de infecție este reprezentată de mama cu boală severă și de personalul de îngrijire.

Manifestările cele mai obișnuite date de aceste virusuri sunt hepatita, meningoencefalita, miocardita.

Rotavirusurile și virusul hepatic A (VHA) pot fi implicate la rândul lor în infecțiile nosocomiale.

Important de știut

Infecțiile neonatale reprezintă, în lume, a treia cauză de deces la nou-născut, după asfixie și malformațiile congenitale. Cei mai expuși riscului de infecție sunt nou-născuții prematuri. Aceștia au un sistem imunitar imatur și orice manevră impusă poate duce la infecție. Un nou-născut prematur poate sta în spital aproximativ 100 de zile, iar, în această perioadă, va trece cel puțin printr-o colonizare, nu neapărat o infecție. Bebelușul se poate coloniza cu germenii care circulă în orice spital din lume. În spitale, infecțiile nosocomiale sunt cauzate, cel mai adesea, de stafilococul „aureus“, germene pe care îl regăsim în toate spitalele, indiferent de specialitate, dar mai frecvent în secțiile de chirurgie și de nou-născuți. Pe o perioadă de spitalizare de patru zile la nou-născut, aproximativ 60% dintre aceștia se pot coloniza cu stafilococ la nivel tegumentar sau ombilical.

Adesea, vaginul este colonizat cu streptococ B, cu gram negativ, încă dinainte de sarcină. In cazul în care gravidele nu sunt corect investigate din punct de vedere infecțios, infecția se poate transmite în momentul în care copilul trece prin filiera pelvi- genitală în timpul nașterii. În general, copilul alimentat artificial este mult mai expus riscului de infecție deoarece laptele matern conține anticorpi și factori anti-infecțioși pe care produsele artificiale nu le au. În orice spital este bine să se evite supraaglomerarea, spitalizarea prelungită, să se interzică accesul vizitatorilor fără un control permanent. Fiecare persoană trebuie să se spele pe mâini obligatoriu și să poarte echipament de protecție înainte de a intra în secția de nou-născuți. Nu în ultimul rând, alăptarea la sân este un mijloc eficient de a ține la distanță infecțiile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa