Lohiile după naștere. Când sunt normale, când este cazul să mergeți la medic

Ramona Dinescu
mama care a nascut

Lohiile reprezintă acele sângerări vaginale ce se instalează după naștere. Aproape toate femeile se confruntă cu această situație care poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

Este normal să sângerezi după naștere?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, susține că toate femeile sângerează după naștere. Câteva zile după naștere va părea că ești la menstruație. Din cauză că volumul de sânge din organism crește cu aproximativ 50% în timpul sarcinii, corpul tău este bine pregătit pentru această sângerare.

Iată ce se întâmplă de fapt: Atunci când placenta se separă de uter, există vase de sânge deschise în zona unde aceasta a fost atașată și încep să sângereze la nivelul uterului. După ce este scoasă placenta, uterul continuă să se contracte. Dacă ai suferit o epiziotomie în timpul sarcinii, vei sângera din zona respectivă, până ce aceasta se suturează.

De obicei, moașa face masaj în zona uterului și îți poate oferi medicație pentru a-l ajuta să se contracte. Alăptarea ajută organismul să elibereze oxitocină în mod natural, ceea ce ajută la contractarea uterului. De aceea s-ar putea să simți crampe și dureri în timp ce alăptezi.

Ocazional, uterul nu se contractă bine după naștere, ceea ce duce la o sângerare excesivă denumită hemoragie postpartum.

Ce sunt lohiile?

Lohiile reprezintă scurgerile vaginale ce apar în perioada de după naștere (termenul provine din cuvântul grecesc ce înseamnă „relaționat cu nașterea copilului”). Lohiile sunt compuse din sânge, bucăți de țesut provenite din căptușeala uterului și bacterii.

Primele zile de după naștere, lohiile vor conține în special sânge, așa că vor avea culoarea roșu aprins și vor fi asemenea unei menstruații abundente. Pot apărea intermitent sau pot curge uniform. Dacă vei sta întinsă o perioadă, iar sângele s-a colectat în vagin, vei putea observa mici cheaguri atunci când te ridici în picioare.

Pe zi ce trece, scurgerile vor scădea în intensitate și în culoare. După două-patru zile de la naștere, lohiile vor avea consistență apoasă și o culoare rozalie. La zece zile de la naștere, vei avea doar o scurgere minoră de culoare albă sau gălbuie. La acest moment, lohiile sunt compuse din celule albe și celule ce provin din căptușeala uterului.

Unele femei vor mai avea lohii sub forma unor pete încă câteva săptămâni după naștere.

Cum gestionez problema lohiilor?

La început, în primele zile de sângerare, folosește absorbante pentru flux masiv de sânge. Pe măsură ce cantitatea de sânge se reduce, poți folosi absorbante mai mici.

Nu folosi tampoane interne cel puțin șase săptămâni după naștere deoarece există riscul de a apărea infecții la nivelul vaginului sau uterului, care sunt în curs de refacere.

Mergi la toaletă des, chiar dacă nu simți că este urgent. În primele zile după naștere, vezica ta urinară ar putea fi mai sensibilă decât de obicei, așa că s-ar putea să nu simți nevoia să urinezi atunci când aceasta se umple. Pe lângă infecțiile urinare ce pot apărea, dacă vezica este plină, uterul nu se contractă corespunzător, ceea ce duce la și mai multe dureri și sângerări.

Și, odihnește-te cât de mult poți. Dacă depui prea mult efort s-ar putea să sângerezi mai mult sau s-ar putea ca lohiile să reapară după ce au dispărut.

Când poți spune că sângerezi prea mult?

Dacă petele de culoare roșu aprins reapar după ce lohiile s-au diminuat, ar putea fi un semn că ar trebui să o iei mai încet. Însă dacă acestea sunt încă prezente după ce te odihnești câteva zile de la acest episod, atunci ar trebui să ceri sfatul medicului.

Sună medicul dacă sângerarea devine mai abundentă sau dacă:

–          Lohiile sunt de culoare roșu aprins după mai mult de patru zile de la naștere

–          Lohiile au miros neplăcut sau vin însoțite de febră sau frisoane, lucru ce ar putea indica o infecție postpartum.

–          Sângerezi anormal de mult (umpli un absorbant mare într-o oră sau ai cheaguri de sânge mai mari decât o minge de golf). Acesta este semnul unei hemoragii postpartum întârziate și necesită atenție medicală imediată.

Dacă ești proaspătă mămică, își recomandăm și aceste articole: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa