Nașterea prin hipnoză. Ce presupune și cât este de eficientă?

Anca Vlad
nasterea prin hipnoza

 

Hipnoza este o stare de relaxare profundă fizică și psihică. Aceasta îi permite persoanei hipnotizate să se concentreze asupra unui lucru sau gând, blocând orice interferență din afară. În această stare, spun persoanele care au fost hipnotizate, mintea este mult mai deschisă schimbărilor, indiferent dacă e vorba despre concepții sau comportament. Când o femeie este pregătită pentru nașterea prin hipnoză, aceste sugestii o ajută să înlocuiască frica și durerea cu încrederea.

A fi hipnotizată nu înseamnă că un bărbat sinistru își leagănă ceasul de buzunar prin fața ochilor tăi și-ți comandă să adormi. În cele mai cunoscute programe de naștere cu ajutorul  hipnozei, femeile învață să se hipnotizeze singure, folosind tehnici ca respirația adâncă. De exemplu, o femeie care se concentrează pe sunetul egal al respirației ei, intră într-o stare hipnotică și vizualizează cum contracțiile devin mai suportabile cu fiecare respirație.

În aceste programe, femeile și partenerii lor sunt învățați un nou vocabular care descrie travaliul și nașterea, care schimbă total asocierea clasică a nașterii cu durerea. De exemplu, în loc de contracția poți spune că vine un val mare, iar dilatația este un boboc de trandafir care înflorește.

E important de știut că hipnoterapiștii subliniază faptul că nu poți face nimic împotriva voința tale, chiar dacă ești sub efectul hipnozei!

Ce presupune nașterea prin hipnoză

Adepții acestui sistem susțin mai multe teorii. Una dintre ele spune că atunci când începe travaliul, corpul femeii secretă mai mulți hormoni de stres care fac trupul să „riposteze” prin contracții dureroase. Antrenându-și subconștientul să creadă că urmează o naștere ușoară, femeile pot evita durerea insuportabilă, prin eliberarea de serotonină și endorfine (hormonii fericirii). Aceștia relaxează mușchii și sistemul nervos până la punctul în care durerea este suportabilă sau chiar dispare cu totul.

William Camann, șeful secției ATI al spitalului Bingham din Boston, Massachusetts, susține că deși nu s-au făcut suficiente studii care să demonstreze că hipnoza ușurează nașterea, experiența lui o demonstrează. Tot el susține într-o lucrare pe care a publicat-o în 2010 că în procesulde naștere sunt foarte importante cuvintele și tonul alese. Dacă-i spui unei paciente că îi faci injecția epidurală și că înțepătura va fi asemănătoare cu cea a unei viespi, femeia va resimți durerea înțepături mai tare decât dacă i-ai spune că e ca una de țânțar. Așadar, autosugestia are un rol important.

Cât de eficientă e hipnoza în naștere

Spre deosebire de medicamente sau intervenții chirurgicale, terapia prin hipnoză e mai greu de evaluat, susține medicul anestezist. El crede că este nevoie de un studiu mai aprofundat la care să participe femeile care au născut cu ajutorul hipnozei și care pot confirma sau infirma dacă au avut nevoie și de calmante în timpul procesului.

Adepții hipnozei nu promit lipsa totală a durerii, dar susțin că subiecții cu care au lucrat simt în timpul nașterii doar disconfort. Ei vin și cu date statistice: doar 23% dintre femeile care au născut normal au cerut epidurală, comparativ cu procentul de 50% care nu au folosit hipnoza, și doar 17% au născut prin cezariana, comparativ cu 32%.
Care sunt avantajele și dezavantajele hipnozei?

Un avantaj ar fi că hipnoza nu prezintă riscuri și nu are efecte secundare ca analgezicele. Mai mult, transa hipnotică elimină sau reduce încordarea, anxietatea ș i durerea, reduce pierderile de sânge și scurtează perioada de travaliu.Dezavantajul este că autohipnoza cere timp și bani. În România, costă intre 1.000 și 1.500 de euro și se realizează în clinici private din București și din Constanța.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre nașterea prin hipnoză, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa