Naşterile Lotus, o tehnică la care mamele apelează tot mai des. Ce înseamnă și ce beneficii/riscuri prezintă

Monica Gaina

Nașterile Lotus devin o practică tot mai utilizată. Există însă susținători și critici ai acestei tehnici care presupune întârzierea tăierii cordonului ombilical între 3 și 10 zile

Când vine vorba despre naştere, dincolo de faptul că siguranţa primează, trebuie înţeles că mama se simte mult mai încrezătoare prin intermediul deciziilor pe care le ia în legătură cu acest aspect, indiferent de cum se întâmplă lucrurile în cele din urmă. Se ştie că de fapt tot ceea ce este legat de naştere nu se poate controla. Wendy Wisner, mamă, jurnalistă şi consultant în lactaţie, a detaliat pentru http://www.scarymommy.com/ tehnica naşterilor lotus.

Naşterile Lotus, o tehnică tot mai la modă

O tehnică nouă, tot mai folosită de către femei, este cea a naşterii lotus. La ce se referă mai exact? În loc să se taie cordonul ombilical după naştere sau să se întârzie clamparea până când acesta nu mai pulsează, copilul rămâne ataşat de toată palcenta până în momentul în care cordonul ombilical se usucă şi se desprinde în mod natural, proces ce poate dura între 3 şi 10 zile. Altfel spus, placenta trebuie cărată, într-un castron sau o oală, oriunde este dus copilul.

Naşterile Lotus: Ce spun susţinătorii

Suţinătorii acestui tip de naştere spun că este cea mai naturală şi spirituală metodă de a face faţă perioadei postpartum. “Naşterea lotus extinde perioada naşterii şi în următoarele zile, zile sacre, şi ajută mama, copilul şi înteaga familie să se relaxeze şi să devină parte a modului în care natura funcţionează. Naşterea lotus reprezintă întoarcerea la ritmul naturii, la ordinea naturală a lucrurilor”, explică aceştia pe LotusBirth.net 

Naşterile Lotus: Ce spun medicii

Pe lângă faptul că păstrarea placentei în condiţiile menţioante îngreunează atât procesul de alăptare cât şi pe cel de îngrijire a copilului, procedura pune şi probleme de sănătate. Dr. Sylvia Romm, pediatru în New York spune că „nu există dovezi în acest sens, cel mai probabil nu s-a cercetat tipul de naştere lotul comparativ cu cel normal, din punct de vedere al sănătăţii.”

Pericol de infecţie

Dr. Romm se declară de asemenea îngrijorată şi de infecţiile care pot apărea pe măsură ce placenta se descompune, motiv pentru care atrage atenţia asupra acestei proceduri. Aceeaşi avertizare a fost lansată în 2008 şi de către The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists din Londra.

Naşterea Lotus trebuie diferenţiată de întârzierea clampării cordonului ombilical

Dr. Romm atrage atenţia şi asupra faptului că naşterea Lotus trebuie diferenţiată de întârzierea clampării cordonului ombilical, procedeu care însemană mai exact a aştepta câteva minute înainte de clampare, pentru ca tot sângele să treacă din placentă la copil. Beneficiile pentru sănătate sunt, în acest caz, recunoscute. “Întârzierea clampării cordonului ombilical pentru câteva minute are efecte benefice recunoscute, afirmă Dr. Romm, “Despre naşterile lotus nu se poate spune acelaşi lucru însă. Atât riscurile cât şi beneficiile lor sunt necunoscute.”

Citiți mai multe despre clamparea tardivă: Proceduri moderne pentru salvarea bebelușilor: de la clampare tardivă la hipotermia controlată

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa