Recuperarea după naştere, pas cu pas

Ramona Dinescu
recuperarea-dupa-nastere-totul-despre-mame

Recuperarea după naștere, indiferent dacă este vorba de o naștere naturală sau un prin cezariană, durează în jur de șase săptămâni. Iată la ce trebuie să te aștepți în această perioadă:

Nașterea implică un efort puternic al organismului tău. În timp relativ scurt, însă, echilibrul se va restabili și vei putea să te ocupi liniștită de bebelușul tău.

Citește și: Epilatul inghinal înainte de naştere, obligatoriu?

După ce naști, indiferent că este vorba de naștere normală sau de cezariană, după eliminarea placentei și până la revenirea organismului la starea normală, se spune că te vei afla în starea de lăuzie, care durează în medie șase săptămâni. Vulva, perineul și pereții vaginali – care au fost foarte solicitați în timpul nașterii normale – își vor reveni destul de rapid și se vor reface într-o perioadă scurtă, de câteva zile. Dacă totul a decurs normal, te poți da jos din pat chiar imediat după naștere, iar în caz de cezariană, a doua zi.

După prima zi de la naștere se produce așa-numita involuție uterină, care reprezintă revenirea uterului la starea normală. Te vei confrunta cu scurgeri denumite lohii, provenite din uter, ce conțin sânge în primele două-trei zile, poate chiar o săptămână, apoi, treptat, devin roz, până la alb-gălbui, dispărând în totalitate cam în a patra săptămână. Lohiile au un miros specific şi au rol de protecţie împotriva infecţiilor. Atenție, este foarte important să urmărești culoarea și cantitatea acestora, deoarece orice modificare poate indica o problemă.

Mișcarea este cheia recuperării după naștere

În acest interval, pot să apară colici uterine, mai ales la femeile care nu se află la prima naștere, din cauza reținerii în cavitatea uterină a cheagurilor de sânge. Ele pot fi ameliorate prin folosirea medicamentelor calmante, recomandate de medicul tău.

Pulsul este mai lent în timpul lăuziei, 60-70 de bătăi pe minut, iar temperatura în această perioadă este sub 37 de grade.

Când ajungi acasă, nu ai voie să ridici nimic greu, așa că solicită ajutorul partenerului sau al restului familiei și nu te încăpățâna să faci totul singură. Odihnește-te neapărat și în timpul zilei, cât doarme bebelușul, pentru că în această perioadă imunitatea și rezistența organismului tău sunt mai scăzute.Dar nu uita că mișcarea ușoara este esențială pentru o recuperare rapidă, așa că dă-te jos din pat de îndată ce primești O.K.-ul personalului medical și nu te feri de plimbări ușoare.

Atenție, cicatricea abdominală la cezariană se vindecă destul de repede, în două-trei săptămâni, dar cicatricea uterină este însă mai importantă, deoarece nu se vede și de aceea trebuie protejată și supravegheată până la 6 săptămâni.

În mod normal, până la controlul de 6 săptămâni, cicatricea uterină dispare, odată cu durerea ușoară care s-ar putea să te supere în aceste săptămâni, dar s-ar putea ca încă o lună sau două să mai simți o amorțeală în zona respectivă.

O epiziotomie tipică sau o ruptură de gradul doi sau trei se vindecă de obicei în două sau în trei săptămâni (firele dizolvându-se în această perioadă). Unele femei simt puțină durere timp de o săptămână sau două, în timp ce altele prezintă disconfort pentru o lună sau mai mult.

Neplăceri în tranzitul intestinal

Femeia lăuză este în general constipată. Tranzitul intestinal se va relua mai greu, din cauza intervenției chirurgicale și a anesteziei în caz de cezariană. În astfel de cazuri, poate apărea incontinența pentru gaze și, în primele zile după naștere, poți să te confrunți cu probleme la urinat și momente de balonare. Ai grijă să ai o alimentație variată, bogată în fibre, și nu uita că, atunci, când alăptezi, poți consuma fructe și legume, în ciuda unor recomandări învechite.

Nu uita că, pentru a scăpa de constipație, poți consuma laxative naturale, cum este compotul de prune.

Alte probleme care pot apărea după naștere

Vei avea voie să faci baie zilnic dacă ai născut normal, iar după cezariană acest lucru este posibil după două-trei zile. Monitorizează-te pe perioada lăuziei pentru că, mai ales după cezariană, pot să apară unele complicații. Cele mai frecvente complicații ale lăuziei sunt endometrita post-partum (infecția peretelui uterin) și infecția tăieturii.

Mai pot apărea infecții de tract urinar, încetinirea tranzitului intestinal și mastite, adică infecții la nivelul sânilor. Având în vedere că externarea se face repede (în două-trei zile după naștere naturală și trei-patru zile după cezariană), trebuie să îți monitorizezi starea de sănătate și trebuie să mergi la control la două săptămâni după operație (în caz de cezariană), apoi la șase săptămâni, când se termină lăuzia.

Citește și:
Remedii pentru constipaţia după naştere
La cât timp după naştere pot să…
Cele mai grele 3 săptămâni
Complicații după nașterea prin cezariană
5 reacţii ciudate pe care le poţi avea în sala de naşteri

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa