Ruptura uterină în sarcină sau la naștere. Care sunt semnele care o anunță

Ramona Dinescu
femeie in travaliu

Ruptura uterină reprezintă o leziune la nivelul peretelui uterin, cel mai adesea în zona în care a avut loc o operație cezariană anterioară.

În cazul unei rupturi uterine complete, această leziune trece prin toate straturile peretelui uterin iar consecințele pot fi dezastruoase atât pentru mamă cât și pentru făt, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

Din fericire, ruptura uterină este o situație extrem de rară, cu atât mai puțin probabil în cazul femeilor care nu au suferit anterior o operație cezariană, o altă intervenție chirurgicală la nivelul uterului sau o altă ruptură uterină. Cea mai mare majoritate a acestor situații de ruptură uterină apar în timpul travaliului, însă se poate produce și înainte sau în timpul nașterii.

Cum recunoști ruptura uterină? Care sunt semnele?

Așa cum spuneam, ruptura uterină apare în mod normal la începutul travaliului, iar semnele ei pot fi observate de tine sau de medic imediat. Primul semn al unei rupturi uterine este o anomalie la nivelul frecvenței ritmului cardiac al bebelușului. Acesta este motivul pentru care femeile care au suferit anterior o operație uterină au nevoie de o monitorizare fetală neîntreruptă.

Viitoarea mamă poate avea și alte simptome precum dureri abdominale, sângerări vaginale, un puls cardiac accelerat, dar și alte semne de șoc. De asemenea, ar putea simți durere în piept cauzată de iritația la nivelul diafragmei produsă de sângerarea internă. Travaliul ar putea să se încetinească sau să se oprească.

Ce cauzează ruptura uterină?

Majoritatea rupturilor uterine apar în locul unei cicatrici dobândite în urma unei operații cezariene anterioare. Iar ruptura are tendința de a apărea în timpul travaliului deoarece cicatricea este expusă riscului de a ceda din cauza stresului și tensiunii produse de contracții.

Cu toate acestea dacă ai suferit o intervenție chirurgicală pentru operație cezariană cu o incizie tipică transversală în partea de jos a abdomenului și dacă ești una dintre candidatele nașterii vaginale după cezariană, majoritatea studiilor estimează că riscul de ruptură uterină se situează la nivelul de sub 1 procent.

Pe de altă partă, dacă ai o incizie „clasică”, verticală, până aproape de buric ce a implicat o parte mai mare din musculatura uterină, prezinți un risc mai mare de ruptură uterină, motiv pentru care medicul ar trebui să te programeze la cezariană înainte de declanșarea travaliului.

Același lucru este valabil și pentru femeile care au suferite alte tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul uterului precum acelea pentru înlăturarea fibroamelor sau corectarea unui uter defectuos. Dacă însă ai mai suferit în trecut o ruptură uterină, este evident că va trebui să fi programată la o operație cezariană pentru a naște.

Se poate rupe un uter fără cicatrici?

Este extrem de neobișnuit pentru un uter fără cicatrici să se rupă, însă este posibil. Factorii de risc includ nașterea a cinci sau mai mulți copii, placenta care este implantată mult prea adânc în peretele uterin, un uter cu prea mult lichid amniotic, contracții prea dese și prea puternice, un travaliu prelungit cu un bebeluș prea mare pentru pelvisul mamei.

Traumele la nivelul uterului apărute în urma unui accident de circulație sau a unor proceduri precum o versiune cefalică extrenă sau a unei nașteri dificile cu forcepsul, pot duce de asemenea la o ruptură uterină.

Cum se tratează ruptura uterină?

În cazul unei rupturi uterine, bebelușul se naște cu ajutorul unei operații cezariene. Dacă daunele la nivelul uterului mamei se extind iar sângerarea internă nu poate fi controlată, ar putea avea nevoie de o histerectomie. Altfel, uterul va fi reparat. De obicei, mama pierde foarte mult sânge și are nevoie ulterior de o transfuzie. Și i se administrează antibiotice pentru prevenirea infecțiilor.

Chiar dacă nu se ajunge la histerectomie, va trebui să ai răbdare pentru a te recupera încet și după operația în sine dar și după faptul că ai pierdut atât de mult sânge. Te vei simți slăbită, motiv pentru care vei avea nevoie de multă odihnă, de alimente nutritive și de foarte multe lichide.

Ruptura uterină în sarcină

Ruptura uterină înainte de travaliu se poate produce din aceleași cauze descrise mai sus. Diferența este că este nevoie de a se acționa extrem de repede altfel riscul de deces al fătului crește, în mare parte din cauza sângerării interne. Din fericire este o situație extrem de rară, însă în oricare dintre situațiile de risc descrise mai sus, trebuie să fii extrem de atentă și să ceri o monitorizare cât mai minuțioasă a sarcinii. Iar dacă medicul nu iti inspiră sigurnață, nu ezita să îl schimbi.

Citește și: 

De ce medicii din România refuză nașterea naturală după cezariană

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa