Tot ce trebuie să ştii despre rahianestezia la cezariană

Raluca Dumitrică
rahianestezia-totul-despre-mame

Dacă urmează să naşti prin cezariană, medicul îţi poate recomanda pentru operaţie o anestezie locoregională, cea mai întâlnită variantă în acest caz fiind rahianestezia.

Realizată de medicul specialist în anestezie-terapie intensivă, anestezia este ansamblul de tehnici prin care se realizează în condiţii optime de siguranţă actul chirurgical, obstetrical sau medical şi care blochează durerile în timpul intervenţiei şi le atenuează după.

Deşi există două mari tipuri de anestezie în cazul naşterii prin cezariană, anestezia generală şi anestezia locoregională, aceasta din urmă este mult mai utilizată în situaţia în care bebeluşul vine pe lume în acest fel.

La capitolul anestezie regională se înscrie şi rahianestezia sau anestezia de tip spinal block, care este extrem de folosită în ziua de azi la naşterile prin cezariană.

Rahianestezia, o anestezie rapidă

Rahianestezia reprezintă un tip de anestezie locală efectuată de medicul anestezist şi reprezentată de o punctie lombară efectuată sub nivelul vertebrei lombare L4, loc în care nu există măduva spinării.

După ce se injectează anestezicul local în zona respectivă, în lichidul cefalorahidian din jur, anestezia se instalează în 3-4 minute, iar pacienta va avea jumătatea inferioară a corpului atât imobilizate, cât şi lipsite de sensibilitate, astfel încât nu va putea simţi absolut nimic din manevrele chirurgicale pe care le efectuează medicul pentru aducerea pe lume a bebeluşului.

În timpul anesteziei şi după aceasta, pacientul se află atât sub supravegherea medicului anestezist, cât şi a asistentei de anestezie.

Deşi rahianestezia se face în acelaşi loc în care se efectuează şi anestezia epidurală, diferenţa este dată nu numai de acul mult mai subţire necesar în intervenţie, ci şi de doza mult mai mică de anestezic folosită.

Totodată, deşi rahianestezia îşi face efectul mult mai repede decât o anestezie epidurală, iar pacientul nu va putea să-şi mişte membrele inferioare şi nu-şi va simţi jumătatea de jos a corpului timp de 2-4 ore, rahianestezia nu poate fi folosită în cazul unor intervenţii chirurgicale care durează mai mult de două ore şi jumătate.

Avantajele rahianesteziei

Potrivit studiilor şi rezultatelor concrete observate la paciente, anestezia locoregională, implicit rahianestezia, este mult mai sigură decât anestezia generală. Avantajele sunt siguranţa crescută a mamei, deoarece există un risc minim de aspiraţie în căile respiratorii a conţinutului gastric şi risc minim de anafilaxie, nou născutul este mult mai vioi şi poate fi pus imediat la sân, iar relaxarea musculară este bună, aspect util în sarcinile cu feţi mari, multipli şi/sau în poziţie transversă ori pelviană.

Nu trebuie uitat că rahianestezia permite o analgezie mai bună post-operatorie ce duce la mobilizarea precoce a mamei, şi nici că mama este conştientă şi trăieşte, practic, experienţa naşterii.
Totodată, rahianestezia are o tehnică mai simplă, iar efectul său este imediat, în câteva minute, ceea ce o face să fie foarte utilă în urgenţe.

Contraindicaţii şi posibile efecte neplăcute

Pe lista unor potenţiale efecte neplăcute ce se pot instala în timpul anesteziei, cât şi în orele imediat următoare acesteia se numără greaţa şi voma, retenţia de urină, cefaleea şi scăderea tensiunii arteriale.

Nu trebuie uitat că rahianestezia nu se poate efectua dacă mama suferă de tulburări severe de coagulare sau dacă urmează un tratament anticoagulant cronic, din pricină că există un risc destul de ridicat de sângerare intrarahidian.

Totodată, rahianestezia nu se poate realiza  când accesul în porţiunea lombară a canalului vertebral este obturat din pricina mai multor factori (implante metalice locale inserate în urma unor intervenţii chirurgicale pe coloană sau vertebre sudate).

Pregătește-te din timp și pentru alăptare! Îți recomandăm ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”, cu sfaturi complete pentru mame și specialiști, cartea care îți va oferi răspunsuri la orice întrebare. Detalii AICI.

O altă recomandare din partea noastră este și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de copil. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa