Cum incepe travaliul

TOTUL DESPRE MAME

Travaliul incepe atunci cand uterul incepe sa aiba contractii regulate care devin apoi mai puternice si mai dese.  Contractiile permit uterului sa impinga bebelusul si permit colului sa se dilate astfel incat sa faca loc pentru cel mic.

Nu stii cum incepe travaliul? Iata cateva semne si sfaturi utile:

Cele mai multe travalii incep incet si subtil, astfel incat e posibil sa dureze cateva ore pana cand sa-ti dai seama daca intr-adevar se intampla ceea ce crezi tu.

Multe femei au parte de contractii Braxton Hicks – contractii ale muschiului uterin care dureaza unul sau doua minute si se considera ca ajuta organismul sa se pregateasca pentru nastere – destul de puternice, un semnal care induce multe viitoare mamici in eroare privind momentul in care chiar vor da nastere

Cum sa-ti dai seama ca esti in travaliu

Cronometreaza-ti contractiile. Mai mult ca sigur ai intrat in travaliu daca ai contractii care dureaza mai mult de 40 de secunde si ai 3 contractii la fiecare 10 minute. De asemenea, chiar daca nu esti in faza de 3 in 10 minute, dar contractiile sunt mai intense si mai grupate, mai mult ca sigur e tot vorba de travaliu.

Ai observat pierderea dopului gelatinos, un mucus roz care este un fel de dop care tine colul inchis. Acest lucru se poate intampla cu 1-2 zile inainte de inceperea travaliului si e un spectacol pe care e foarte posibil sa-l ratezi.

Ruperea membranelor cu pierderea lichidului amniotic, fenomen cunoscut si ca „ruperea apei”. Asta inseamna ca membranele care tineau sacul amniotic in care se afla bebelusul tau in lichidul amniotic incep sa se scurga. Ruperea apei se poate intampla subit, dar in cele mai multe cazuri este mai probabil ca acest lucru sa se intample dupa ce ai intrat deja in travaliu.

Exista un risc de infectie daca ti se rupe apa cu mult timp inainte sa intri in travaliu, iar apa ar putea sa impinga cordonul in jos si sa apese pe rezerva de oxigen a celui mic. Daca iti faci griji, cel mai bine e sa ajungi la un spital.

Fii pregatita!

Nu-ti face griji in privinta travaliului, lucru care sa te impiedice sa faci lucrurile pe care le faceai in mod normal. Daca esti pregatita, poti sa-ti vezi linistita de programul tau de zi cu zi. Fii sigura ca ai niste prosoape sanitare in caz ca ti se rupe apa, haine de schimb si o geanta cu toate cele necesare in caz ca intri in travaliu si trebuie sa ajungi la spital.

Gaseste-ti o ocupatie!

Odata ce ai intrat in travaliu, e posibil sa ti se spuna sa mai astepti pana sa mergi la spital. Fa o baie relaxanta, citeste o carte, asculta muzica sau orice activitate placuta si nu foarte solicitanta. Daca ai dureri mari in timpul travaliului, daca vezi urme de sange sau daca nu te simti bine, suna-ti doctorul si vezi cum trebuie sa procedezi in acest caz.

Îți recomandăm și ”Cartea Bebelușului”, de dr. Sears, cel mai important ghid al primilor ani alături de copil. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa