15 simptome din timpul nașterii pe care trebuie să i le semnalizezi medicului. Ce probleme pot apărea

Cristina Călin, redactor

Viitoarea mamă ar trebui să aibă încredere în ginecologul care îi urmărește sarcina, pentru că experiența l-a pus în fața multor cazuri și poate face față situațiilor complicate care pot apărea. Unele simptome nu sunt foarte clare, dar trebuie să semnalezi medicului orice modificare. Iată cele mai comune 15 simptome din timpul nașterii pe care trebuie să i le spui imediat medicului  ginecolog.

15 situații în care nașterea prin cezariană este inevitabilă

Durerile de cap

În timpul nașterii, durerile de cap de intensitate mică sunt ceva obișnuit. La urma urmei, acestea sunt date de stres, iar nașterea aduce cu ea și așa ceva. Chiar dacă ești obosită și deshidratată, îți cunoști bine corpul și îți poți da seama că durerea difuză de cap este doar semn de istovire.

Dacă durerile de cap sunt mai puternice, ar fi bine să aduci acest lucru la cunoștința medicului. Poate să nu fie nimic, dar coroborate, cu alte simptome pot fi semn de preeclampsie. În cazul în care pe lângă migrene mai ai și vedea încețoșată și dureri în dreptul coastelor, reprezinți deja o urgență medicală. În situații extreme, preeclampsia poate duce la creșterea tensiunii arteriale sau chiar deces.

Depășirea termenului

Majoritatea ginecologilor nu se panichează dacă ai depășit termenul și, de cele mai multe ori, vor induce nașterea după o zi sau două. O sarcină peste termen este considerată cea care depășește 42 de săptămâni. După aceea, placenta nu-și va mai îndeplini rolul, iar bebelușul trebuie scos.

Dacă ai trecut de 41 de săptămâni, este bine să vorbești cu medicul tău. De asemenea, trebuie să îi menționezi orice simptome: faptul că bebelușul se mișcă mai puțin sau dureri de orice fel.

Nașterea prea rapidă

În mod normal, prima naștere durează între 6 și 18 ore. O naștere rapidă se încadrează în intervalul 2-5 ore. Chiar dacă poate părea ca un vis frumos, aceasta poate ascunde și complicații pe care medicul să nu le sesizeze imediat. Mamele care nasc foarte repede pot simți că nu mai au niciun control pentru că totul se desfășoară foarte rapid. Pot apărea ruperi de cervix sau hemoragii.

Ruperea prematură a membranelor

Când ți se rupe apa, se poate declanșa și nașterea, dar nu este neapărat necesar. De cele mai multe ori, contracțiile apar după câteva ore, alteori după câteva zile. Dacă în acest timp treci de săptămâna 40, trebuie să mergi neapărat la spital, pentru că există riscul de infecții, iar bebelușul poate avea de suferit. De asemenea, trebuie să mergi la medic și dacă apa se rupe înainte de săptămâna 34. Acesta te va monitoriza până când va crede că este momentul potrivit ca bebelușul să se nască.

Sfaturi de la doula pentru naștere fără dureri

Sângele roșu deschis

Sângerarea înainte sau în timpul nașterii este normală. Totuși, dacă acestea apar între contracții este bine să alertezi personalul medical. Sângele roșu deschis este un semn că placenta s-a desprins și acoperă uterul. În acest caz, medicul trebuie să se pregătească pentru cezariană și să urgenteze scoaterea bebelușului.

Cordonul ombilical circular

Cordonul ombilical circular este de fapt termenul medical prin care ți se spune că bebelușul are cordonul înfășurat în jurul gâtului. 25% dintre gravide se confruntă cu această problemă și, de cele mai multe ori, nu reprezintă ceva grav. Medicul s-ar putea să nu ia nicio măsură, ceea ce este normal. Totuși, dacă în familie ai avut complicații la naștere din cauza acestei situații, este bine să îi comunici ginecologului acest lucru.

Placenta anormal de mare

Multe dintre viitoarele mămici care au placenta mare nu trebuie să-și facă probleme. Totuși, în unele cazuri poate apărea placenta previa, ceea ce înseamnă că aceasta a acoperit cervixul. De cele mai multe ori, îngrijorarea apare când mama este diagnosticată cu placenta previa la începutul sarcinii. Pe parcurs, situația se poate corecta, dar nu întotdeauna. Dacă acest lucru nu se întâmplă, medicul te poate programa pentru o cezariană.

În cazul în care naști cu alt medic decât cel care ți-a urmărit sarcina este indicat să-l informezi despre starea placentei.

Cum să te pregătești pentru naștere. 9 sfaturi esențiale

Umărul dislocat

Umărul dislocat este una dintre cele mai comune complicații care pot apărea în timpul nașterii din cauza faptului că unul dintre umerii bebelușului se blochează în osul pubian al mamei. În această situație, copilul nu va mai putea respira pentru că are cordonul ombilical blocat pe canalul de naștere. Cel mai des, situația apare când copilul este foarte mare, când mama are diabet sau când s-a confruntat cu aceeași problemă la nașteri precedente.

Anemia

Indiferent dacă ai avut dintotdeauna anemie sau dacă a apărut în timpul sarcinii, este necesar să îi spui ginecologului acest lucru. Mamele aflate în această situație pot suferi diverse complicații în timpul sarcinii. În primul rând, copilul tău poate avea o greutate mică și poate moșteni starea ta de sănătate. De asemenea, medicul trebuie să fie pregătit cu sânge pentru transfuzie pentru naștere.

Bătăi ale inimii anormale la făt

Un ritm cardiac anormal al fătului nu trebuie neapărat să provoace îngrijorare, dar medicul trebuie să monitorizeze această stare. În cazul în care se detectează și alte simptome, se va face cezariană. Ginecologul va trebui informat și dacă în familia ta sau a tatălui copilului există persoane cu afecțiuni cardiace.

Febră

Dacă în timpul nașterii îți simți fruntea fierbinte, anunță imediat medicul. De cele mai multe ori, este semn de infecție. Modul în care ginecologul decide să te trateze depinde de severitatea simptomelor. În unele cazuri poate fi vorba doar de hidratare sau se poate recurge la antibiotice.

Meconiu în lichidul amniotic

Meconiul este o substanță neagră pe care bebelușul o elimină din intestine și care poate fi găsită în lichidul amniotic. Dacă fătul o înghite, se poate ajute la probleme serioase ale căilor respiratorii, fiind necesară intubarea pentru a-l ajuta să respire. Complicațiile cele mai mari apar atunci când nu se descoperă din timp problema și sarcina trece de termen.

Poziția bebelușului

Faptul că bebelușul nu s-a întors nu reprezintă o problemă în sine. De cele mai multe ori, până în momentul nașterii va avea poziția potrivită pentru a veni pe lume. Totuși, dacă acest lucru nu se întâmplă, medicul va recomanda cezariana pentru a scoate bebelușul în siguranță.

Întrebări despre sarcină și naștere, pe care ți-e jenă să le adresezi

Disproporția cefalo-pelvică

Dacă bebelușul are capul anormal de mare, nu va putea trece prin pelvisul mamei. Acest lucru se poate întâmpla și dacă cervixul nu se mai dilată, caz în care chiar și copiii cu dimensiunile capului normale nu pot ieși. Medicul va recomanda cezariana, mai ales dacă nici nu ajutorul medicamentelor colul nu se va dilata.

Ruptura de uter

Nu se întâmplă foarte des, dar aduce probleme foarte mari. Bebelușul tău nu se va mai oxigena cum trebuie și va fi necesar să ți se facă cezariană de urgență.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa