Povestea Mirunei, care a născut în Anglia, cu moașă: ”Mi s-a părut un fel de magie să știe așa de bine…”

TOTUL DESPRE MAME
nou-nascut

Orice femeie are nevoie de moașă, foarte puține au nevoie și de medic, este deviza sub care funcționează sistemul medical din Marea Britanie atunci când vine vorba despre nașteri. Miruna, o româncă care a avut norocul să fie urmărită și să nască în Anglia, și Lesley Page, președinta Colegiului Regal al Moașelor UK, povestesc cum funcționează sistemul în care moașa este mai importantă decât medicul pentru viitoarele mămici.

Mărturiile de mai jos sunt posibile datorită Asociației Moașelor Independente din România, care a organizat evenimentul „Moasele au nevoie de mame”, în încercarea de a schimba percepția mamelor și sistemului medical în legătură cu implicarea moașelor în urmărirea gravidelor și în nașteri.

Un sistem bazat pe nevoile copilului și familiei

„Sistemul de îngrijire din Marea Britanie, cu ajutorul moașelor, se bazează pe nevoile copilului și familiei, nu pe nevoile financiare ale medicilor. Este un sistem plin de umanitate. Nu doar salvăm vieți, ci oferim cel mai bun început în viață”, este convinsă președinta Colegiului Regal al Moașelor.

Lesley Page insistă asupra faptului că nașterile naturale și plasarea imediată a copilului lângă mamă ajută atât în evoluția psihologică a copilului, cât și în cea fizică.

Skin to skin imediat după naștere. Dacă mama nu poate preia tatăl

”Regula noastră este să punem copilul skin to skin cel puțin o oră după naștere la pieptul mamei, dacă mama nu poate copilul trebuie dat tatălui pentru contactul skin to skin. Oxitocina care se eliberează în aceste momente ajută mama să se îndrăgostească de copilul ei, deschide femeia spre iubire. Copilul născut vaginal are o imunitatea mai bună, iar acest tip de naștere previne obezitatea, astmul, chiar și depresia”, este de părere președinta Colegiului Regal al Moașelor.

În Marea Britanie sunt 40.000 de membre în Colegiului Regal al Moașelor, însă cum natalitatea este în creștere numărul ar trebui să crească cu încă 5000.

Ecografii limitate, vizite regule ale moașei la domiciliul mamei

Miruna a născut în Anglia acum mai bine de un an, iar moașa a fost sprijinul ei de când sarcina avea doar 9 săptămâni. „Am fost vazută mai întâi de medicul de familie, care a recomandat acid folic și vitamina D, după care la 9 săptămâni a venit acasă moașa, mi-a luat temperatura, tensiunea arterială și a programat următoarea vizită la 12 săptămâni. M-a palpat și mi-a spus unde este inima copilului, cum este poziționat, mi s-a părut un fel de magie, să stie așa de bine…”, își amintește Miruna.

Ecografiile în timpul celor nouă luni de sarcină, dacă sarcina nu implică riscuri, sunt limitate, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la noi. ”La 12 săptămâni am făcut ecografia pentru stabilirea termenului de naștere, după care am mai făcut ecografia materno-fetală”. Vizitele moașei au fost lunare, iar, spre finalul sarcinii, au devenit săptămânale. Pentru că micuțul ei s-a blocat într-o poziție care a făcut imposibilă nașterea naturală, Miruna a născut până la urmă prin cezariană.

O completare, nu o amenințare la adresa medicilor

„Ceea ce mi-a plăcut este că nu eram doar niște cifre, moașa vedea ce se întâmpla în timp real, a chemat medicul când a văzut că lucrurile nu evoluează cum ar trebui. Știa așa de bine ce are de făcut, mult mai bine ca un medic aflat la început de carieră. Moașele sunt o completare, nu o amenințare la adresa medicilor”, este părerea tinerei după această experiență.

Mai multe detalii despre modul în care funcționează sistemul medical din Marea Britanie, Miruna povestește și pe blogul ei

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa