5 lucruri interzise în sarcină

Alexandra Ion
Lucruri interzise in sarcina

Lucruri interzise în sarcină. Perioada celor nouă luni de sarcina este o bucurie totală, completă, unică. Trebuie să ții cont, însă, tocmai pentru a te bucura fără griji de această perioadă specială de lucrurile interzise în sarcină, fie că este vorba despre efort fizic sau alimentație sau alte activități care par banale.

Lucruri interzise în sarcină. Top 5:

1. Alimente interzise. Există o lista relativ lungă cu alimente care sunt interzise femeilor însărcinate pentru că pot pune în pericol fătul. Elimină complet din dieta ta brânzeturile fine, nepasteurizate. Brânză tip Brie, Camembert, Ricotta, Feta și brânză albastră. Este interzisă și brânză dulce dacă este făcută din lapte nepasteurizat, dar și laptele crud.

Trebui evitate mezelurile, carnea afumată și peștele afumat, precum și maioneza și alte sosuri din ouă crude. Aceste categorii sunt în topul alimentelor interzise. Nu mânca creme, maioneze și sosuri care se fac sau conțin ouă crude. Nu mânca spume și creme cu albuș necopt sau parțial copt.

Peștele este un aliment esențial în timpul sarcinii, dar trebuie să eviți peștele care poate avea mercur sau alte metale grele, dar și fructele de mare și sushi. Evită carnea de macrou, ton, peste-spadă sau halibut. Poți mânca fără probleme pește de apă dulce: somn, somon, crap sau păstrăv.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

2. Lactatele degresate sunt o categorie specială de alimente interzisă în timpul sarcinii. Iaurtul degresat nu trebuie inclus în meniul femeilor însărcinate, pentru că absența acizilor grași din lactate poate face că bebelușul să sufere de astm și alergii tocmai la produse lactate. O situație identică se regăsește în cazul laptelui degresat. Explicația este că acizii grași care sunt absenți din produsele degresate nu mai ajung în organismul copiilor, ceea ce face că aceștia sa nu se obișnuiască cu aceste substanțe, care după naștere pot declanșa alergii.

3. Nu toate fructele sunt bune! În timpul sarcinii fructele sunt esențiale, dar nu toate. Evită ananasul în primele luni de sarcină (crește riscul de avort spontan), strugurii pe tot parcursul sarcinii (balonează), papaya pentru că stimulează motricitatea uterului și poate produce contracții. Pe aceasta lista cu fructe cu restricții se află și rodia. Ideală în ultima perioadă a sarcinii, trebuie evitată în prima parte a sarcinii pentru că poate duce la avort. Problema este complet eliminată dacă nu consumi semințele de rodie în primul trimestru de sarcină. Sucul stors proaspar rămâne ideal tot timpul sarcinii.

4. Mișcarea este obligatorie în cursul sarcinii, dar există restricții și limitări. Depinde însă de cât de activă erai înainte, dar și de tipul exercițiilor pe care le practici cu bebe la bord. Toate femeile însărcinate trebuie să evite schiul alpin, sporturile de contact – cum ar fi fotbal, handbal și baschet – dar si scuba diving și activități cu un grad ridicat de risc de rănire, cum ar fi gimnastică, călăria sau schiul nautic. Trebuie evitate sporturile cu rachetă, inclusiv tenis, badminton și racquetball. Toate acestea trebuie puse în așteptare din momentul în care ai confirmarea faptului că ești însărcinată. Explicața stă în faptul că din cauza schimbărilor fizice aduse de sarcină, ligamentele care susțin articulațiile se slăbesc și este mai ușor să te rănești făcând mișcări bruște. Poți practica fără probleme înotul, gimnastica medicală, sub supraveghere, sau mișcarea recomandată femeilor însărcinate, mersul pe jos și unele excerciții de mobilitate.

5. Cosmeticele pot fi un pericol în cursul sarcinii pentru că unele produse, de la creme la parfumuri, pot conține o serie de chimicale care pot aduce prejudicii fătului. Despre unele se știe că au efecte secundare, despre altele doar se presupune.

Lucruri interzise în sarcină. Iată care sunt compuși cu potențial periculos care se găsesc în cosmetice.

  1. Ftalatii (Diethyl phthalate – DEP și Dibutyl phthalate – DBP), sunt substanțe în care se dizolvă alte ingrediente. Ftalatii sunt cei înmoaie cremele, cresc rezistentă stratului de ojă aplicat și au alte efecte, cum ar fi senzația de piele hidratata. Ftalatii pătrund în corp și în sânge după ce sunt aplicați pe piele și sunt considerați printre vinovații de dezvoltarea anormală a aparatului genital al fetușilor de sex bărbătesc și cresc semnificativ riscul de diabet de tipul 2.
  2. Parabenii sunt cei mai utilizați compuși din cosmetice. Între 75 și 90% din cosmetice conțin parabeni. Sunt adăugați în șampoane, geluri de duș, loțiuni de corp, creme.
  3. Sodium Laureth Sulfate (SLES) este o substanță chimică ieftină, care există în săpun lichid, spumant de baie, șampon, pastă de dinți, săpun de vase, detergent de rufe, substanțe de îndepărtat petele, aftershave, apa de gură, cremă de plaje sau cremă hidratanta. Poate prezena un risc pentru făt în primele luni de sarcină, până la formarea placentei.
  4. PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat masiv în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajută alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absortia. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa