Sex în sarcină. 7 motive pentru care poate fi contraindicat

Raluca Dumitrică
sex în sarcină cuplu femeie gravidă
Evită să faci sex în sarcină dacă ai probleme de sănătate!

Pe vremea când informaţiile erau puţine, iar circulaţia lor se făcea în maniera telefonului fără fir, gravidele ştiau că e interzis să faci sex în sarcină. Riscul de pierdere a bebeluşului era cauza vehiculată a interdicţiei, iar singura recomandare pentru cele 9 luni de sarcină era abstinenţa. Astăzi,  în majoritatea cazurilor sfatul medicilor este ca activitatea sexuală să se deruleze normal pe perioada sarcinii, în măsura în care cei doi parteneri își doresc acest lucru. Bebeluşul stă foarte bine în sacul amniotic şi în uter, iar dopul gelatinos care sigilează canalul cervical are rolul de scut, protejând fătul de cele mai comune infecţii.

Cu toate astea, există situaţii în care e contraindicat să faci sex în sarcină, iar motivele interdicţiei nu ţin de păreri populare, ci de anumite probleme de sănătate. Iată care sunt aceste motive!

7 motive pentru care e contraindicat să faci sex în sarcină:

Dacă şi tu bifezi unul dintre motivele expuse mai jos, evită să faci sex în sarcină şi cere-i sfatul medicului ginecolog care îţi urmăreşte sarcina. Există situaţii în care, după un tratament adecvat, problemele se pot remedia, iar tu îţi poţi relua momentele de intimitate alături de partenerul tău! Până atunci, iată la ce ar trebui să fii atentă!

Sex în sarcină – 1. Col uterin scurt şi deschis

Şansele ca un cervix (col uterin) deschis să se dilate şi mai mult cresc în timpul actului sexual, aşa că recomandarea medicilor este să spui pas sexului, cel puţin până când această problemă nu se remediază.

2. Placenta previa

Placenta previa reprezintă acoperirea în totalitate a colului uterin de către placentă, care este foarte jos inserată. Deoarece în acest caz repausul este obligatoriu, nu sunt permise nici activitatea sexuală, care pune presiune pe zona respectivă, dar nici alte activităţi ce implică efort fizic.

3. Scurgeri vaginale abundente sau chiar sângerări

Scurgerile vaginale abundente pot indica prezenţa unei infecţii sau a unei boli cu transmitere sexuală. Totodată, sângerările sunt un semn de dezlipire a placentei sau arată existenţa unui hematom retroplacenar. Deoarece sexul poate creşte abundenţa acestor sângerări, este mult mai bine să eviți să faci sex în sarcină.

Sex în sarcină – 4. Istoric de avort sau de naştere prematură în primul trimestru de sarcină

Prezenţa unui astfel de istoric poate fi un indice pentru o posibilă repetare a sa. Dacă nu ai acceptul medicului pentru a face sex în sarcină, fă tot posibilul să eviţi sexul pe perioada sarcinii.

5. Partenerul are herpes genital sau o boală cu transmitere sexuală

Herpesul genital al partenerului precum şi alte boli cu transmitere sexuală au şanse ridicate să ajungă foarte uşor la gravidă în timpul contactului sexual. Pentru vindecarea acestora, gravida ar trebui să urmeze un tratament destul de complex, care în unele cazuri poate afecta bebeluşul. Totodată, unele dintre aceste afecțiuni reprezintă o recomandare reală de naştere prin cezariană, din pricina că pot fi transmise la făt în timpul naşterii vaginale. Până când partenerul nu reuşeşte să se vindece, renunţă la sex în sarcină.

Sex în sarcină – 6. Sarcina este multiplă

Dacă aştepţi nu unul, ci doi sau chiar trei bebeluşi, este contraindicat să faci sex în sarcină în ultimul trimestru din pricină că poate declanșa o naştere prematură. Cere sfatul medicului dacă ai nelămuriri în această privință.

7. Membrane fisurate

Ruperea membranelor este un alt motiv pentru care activitatea sexuală este interzisă. În acel moment, barierele sterile care protejează copilul sunt îndepărtate, riscul de infectare este crescut, iar activitatea sexuală poate favoriza acest risc.

Pe lângă toate aceste motive, nu uita să-i spui medicului tău ginecolog dacă în timpul contactului sexual simţi vreo durere sau vreun disconfort. Acesta poate identifica o cauză particulară pentru care aceste simptome există şi va decide dacă este necesară întreruperea temporară sau definitivă a relaţiilor sexuale pe parcursul sarcinii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa