Anomalii ale uterului în sarcină

Adriana Moscu
anormalitati-ale-uterului-totul-despre-mame

Află care dintre anomaliile uterului îți pot strica planurile de a rămâne însărcinată și care sunt inofensive

Uterul este un organul femeiesc în formă de pară, aflat în zona pelviană. Un uter care se încadrează în măsurătorile standard are aproximativ 7,5 cm lungime, 5 cm în lățime și 2,5 cm în profunzime. Este gol pe interior și are pereții căptușiți cu mușchi puternici, bine dezvoltați. Partea inferioară a uterului, poziționată în zona vaginală, se numește cervix (sau col uterin). Porțiunea superioară este reprezentată de fundul uterului și este locul unde este fertilizat ovulul și se dezvoltă, mai apoi, fătul.

Anomalii ale uterului

Se estimeazâ că o femeie din 100 prezintă un uter anormal, dar procentul poate fi mai mare, de vreme ce multe femei nu află, pe tot parcursul vieții, că au o anormalitate uterină. S-a observat că o femeie din 13 care merge la medic pentru a rezolva o problemă de fertilitate află că avea o poziționare sau o formă anormală a uterului.

Pot avea un copil dacă am un uter anormal?

În general, o anormalitate uterină nu ar trebui să ridice problema conceperii unui copil, iar sarcina ar trebui să fie purtată până la termen. Cu toate acestea, în funcție de gravitatea situației, o gravidă cu un uter anormal ar putea întâmpina dificultăți. În aceste cazuri, se impune o monitorizare mai atentă din partea medicului, astfel încât totul să decurgă în parametri normali.

Iată câteva poziții anormale ale uterului, pentru care se impune monitorizare suplimentară în sarcină:

Uter didelf (dublu)

În acest caz, uterul are două cavități interioare. Fiecare cavitate poate fi prevăzută cu propriul vagin și col uterin. Este o anomalie uterină care afectează o femeie din 350. Uterul dublu se manifestă  prin dureri mari și scurgeri abundente de sânge în timpul menstruației. Chiar dacă de cele mai multe ori o femeie cu uter dublu se bucură de o viață sexuală și o sarcină normale, în anumite cazuri, această malformație poate produce infertilitate, avort spontan, naștere prematură sau o poziție anormală a fătului în uter, numită prezentație pelviană. Rar, dacă în trecut gravida a suferit alte pierderi de sarcină, se poate recurge la intervenție chirurgicală, prin care medicul unește cele două părți ale uterului.

Uter unicorn

Un astfel de uter are doar jumătate din mărimea obișnuită a unui uter și prezintă un singur tub falopian. Este o afecțiune foarte rar întâlnită, ce afectează una din 1000 de femei. Uterul unicorn se dezvoltă în primii ani de viață, atunci când țesutul care acoperă uterul nu se dezvoltă în mod corespunzător. Deși un uter unicorn prezintă, de obicei, două ovare, în cele mai multe cazuri, doar unul dintre ele este atașat de uter. Acesta este și motivul pentru care statisticile indică doar 60% șanse de a duce sarcina până la capăt.

Uter bicorn

În loc să aibă formă de pară, acest tip de uter arată mai degrabă ca o inimă, crestat în partea de sus. În acest caz, avem de-a face cu două utere dezvoltate pe jumătate. O femeie din 200 este afectată de această anomalie, însă șansele unei sarcini fără risc sunt mai mari decât în oricare altă poziție anormală a uterului.

Uter septat

În acest caz, uterul este împărțit la interior de un perete muscular sau fibros, numit sept. O femeie din 45 este afectată de această anomalie. Septul se poate extinde doar parțial în uter, sau poate atinge cervixul, fapt ce separă în două uterul. Viața intrauterină atunci când gravida prezintă un uter spetat poate fi dificilă pentru făt: acesta fie poate suferi leziuni din cauza frecării constante de peretele fibromatos, fie nutrienții nu ajung în cantitate suficientă la el sau pur și simplu locul este prea strâmt pentru a permite dezvoltarea. 

Uter arcuat

Are o formă destul de apropiată de un uter normal, însă prezintă un fel de incize spre fundul uterin, astfel încât fuziunea pereților uterului nu este completă. De obicei, nu ridică probleme de infertilitate.

Uter retrovers

O femeie din șase are uterul poziționat înspre șira spinării, ceea ce-i dă și denumirea de uter retrovers. Deși nu e considerată o anomalie, poziția lui poate face ca sarcina să fie vizibilă mult mai târziu decât în cazul gravidelor cu o poziționare corectă a uterului.

Cum este sarcina afectată de anomaliile uterine?

Apa se poate rupe mai repede, din cauza faptului că bebe nu are suficient loc în uter;

La prima sarcină, femeile cu o poziție anormală a uterului pot avea un col uterin mai slab, astfel încât copilul nu poate fi ținut suficient în burtică;

Un uter cu o poziție sau formă anormală poate face dificilă așezarea corectă a bebelușului în burtică. Astfel, el se poate întoarce doar pe jumătate, sau se poate așeza transversal, făcând nașterea naturală dificilă sau chiar imposibilă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa