Arsurile la stomac în sarcină

Ramona Dinescu
arsurile-la-stomac-sarcina-totul-despre-mame

Arsurile la stomac în timpul sarcinii afectează aproximativ trei sferturi dintre gravide. Arsurile la stomac pot apărea oricând până în trimestrul trei de sarcină, nu sunt periculoase, dar sunt deranjante.

Până să rămân însărcinată nu am știut niciodată ce înseamnă să ai arsuri la stomac. Îl vedeam pe soțul meu cum înghite în fiecare zi câte o linguriță de bicarbonat de sodiu și nu puteam să înțeleg cât de deranjante să fie aceste arsuri astfel încât să fii capabil să iei acel praf. Ei bine, în trimestrul trei de sarcină, am simțit pe pielea mea.

Probabil multe dintre voi știți senzația, însă viitoarele mămici care nu au trecut niciodată prin asemena experiențe vor avea același șoc ca și mine. Este o senzație de arsură propriu-zisă ce pornește din capul pieptului și se oprește în gât. Ai impresia că trebuie să scoți gazele, dar nu poți face asta. Este extrem de neplăcut!

Am vorbit despre refluxul gastroesofagian cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie care mi-a povestit că la capătul esofagului (mușchiul care face legătura dintre gât și stomac) se află un sfincter care de obicei este bine închis și nu permite acidului gastric și alimentelor nedigerate să se întoarcă înapoi în gură. În timpul sarcinii este foarte probabil ca acest sfincter să se slăbească, iar acidul gastric și alimentele se pot întoarce înapoi. Acesta este refluxul gastroesofagian, sau arsurile la stomac.

Cauzele principale pentru arsurile la stomac

Există două cauze principale pentru care multe dintre gravide se confruntă cu arsurile la stomac în timpul perioadei de graviditate.

1. Avalanșa hormonală ce are loc în organismul gravidei. Corpul tău produce cantități mari de progesteron, un hormon responsabil cu relaxarea mușchilor și pregătirea lor pentru naștere. Numai că nu se relaxează doar mușchii abdominali și pelvieni, ci toți mușchii din organism, printre care și esofagul.

2. Spațiul tot mai mic. Pe măsură ce crește, copilul încearcă să-și facă cât mai mult loc și împinge tot ce poate. Astfel, stomacul și toate organele tale interne, urcă cât mai sus în cavitatea toracică, lucru care pune destul presiune pe esofag și pe sfincterul care îl închide. Astfel este un mediu prielnic pentru apariția refluxului gastroesofagian.

6 sfaturi care te ajută să scapi de arsurile la stomac

În mare, nu trebuie luat un tratament anume pentru arsurile la stomac. Acestea pot fi reglate din alimentație și stil de viață. Dacă ești perseverentă și consecventă, este foarte probabil să scapi de ele mai repede decât ți-ai imagina ținând cont de aceste sfaturi:

1. Evită alimentele ce provoacă arsuri la stomac. Există femei gravide care au reflux gastroesofagian indiferent de ce alimente consumă. Însă există câteva alimente recunoscute pentru acțiunea lor negativă asupra arsurilor: ciocolată, cafea, grăsimi, citrice sau mâncăruri picante. Sfatul cel mai bun ar fi să încerci să scoți în fiecare zi câte un aliment din dieta zilnică și să observi ce îți făcea rău.

2. Consumă alimente care calmează arsurile. Există și alimente care par să fie benefice organismului în caz de reflux gastroesofagian: migdale, papaya, băuturi pe bază de aloe vera, semințe de chimen, banane. De asemenea, poți folosi ghimbir în mâncăruri și băuturi deoarece nu numai că înlătură senzația de arsură la stomac, dar și combate grețurile matinale.

3. Ai grijă de greutatea ta. Greutatea corporală este un factor foarte important. Cu cât ai mai multe kilograme în plus, cu atât presiunea ce se pune asupra stomacului și esofagului este mai mare.

4. Porții mici și dese de mâncare. Dacă te vei așeza la masă și vei mânca trei feluri consistente de mâncare, să fii sigură că probabilitatea de a suferi de arsuri la stomac este mai mare. Porțiile trebuie să fie cât mai mici și la ore apropiate.

5. Mestecă gumă de mestecat. Este un antiacid care stimulează producția de salivă și astfel împinge conținut înapoi spre stomac. În timpul unui episod de arsuri la stomac, încearcă să mesteci gumă timp de 30 de minute.

6. Dormi cu capul mai sus. Încearcă să stai și să dormi în poziție cât mai verticală. Astfel, acidul gastric și alimentele nedigerate nu se vor putea întoarce în gât. Folosește o pernă în plus atunci când te odihnești și te vei simți mult mai bine. Și, niciodată nu te întinde imediat după masă. Stai câteva minute pe scaun sau, și mai bine, plimbă-te ușor și te vei simți mult mai bine mai târziu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa