Ce boli pot fi vindecate de sarcină?

Adriana Moscu
afectiuni-vindecate-de-sarcina-totul-despre-mame

În sarcină poți scăpa definitiv de anumite afecțiuni sau poți observa o ameliorare

Când te gândești la sarcină, lucrurile care-ți vin prima oară în minte sunt mai degrabă negative: o să ai grețuri și amețeli, o să te îngrași, ți se vor umfla picioarele, vei suferi de insomnii, o să mergi la toaletă de zece ori pe noapte. Dar hai să vedem și jumătatea plină a paharului: sarcina te poate pune la adăpost de anumite afecțiuni de care fie suferi deja, fie poți suferi în viitor. Exemplul concret sunt eu: după două sarcini, rinita alergică, urticariile recurente, dar și dereglările menstruale extrem de dureroase au devenit o amintire îndepărtată.

Hai să aflăm cum este posibil acest lucru și ce alte boli mai vindecă o sarcină!

Artrita se ameliorează

Statisticile spun că femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani sunt cele mai predispuse în a se confrunta cu boli reumatice sau inflamatorii. S-a constatat însă că gravidele cu artrită au șanse să nu prezinte manifestări pe toată durata sarcinii. Nu tu durere sau inflamație, iar motivul nu ține de vreun miracol inexplicabil, ci este vorba de reglarea hormonală care poate să combată simptomele reumatice (da, aceiași hormoni care de multe ori se dau peste cap în cazul altor gravide). O altă explicație găsită recent de oamenii de știință pare să fie îmbunătățirea sistemului imunitar în încercarea organismului de a apăra fătul care se dezvoltă. Acest lucru duce implicit la o protecție sporită împotriva bolilor autoimune din care face parte și artrita reumatoidală.

Endometrioza dispare

Este, probabil, cea mai des întâlnită vindecare din timpul sarcinii. Endometrioza se referă la creșterea anormală a celulelor endometriale, care se desprind de pereții uterului în fiecare lună în timpul menstruației, și care poate fi însoțită de dureri pelvine. Datorită relaxării din timpul nașterii, când este eliminată o cantitate însemnată de receptori ai prostaglandinei (aceiași receptori care sunt responsabili cu durerile menstruale), endometrioza poate să dispară.

Scade riscul de cancer

Studii de dată recentă arată că sarcina poate fi un factor important care poate scădea șansele de cancer de sân și ovarian. Mai mult, cu cât ai trecut prin mai multe sarcini și cu cât acestea au început la o vârstă mai fragedă (desigur, vorbim de perioada de după majorat), cu atât crește efectul protectiv. Deși e la nivel de teorie, savanții cred că o posibilă explicație ar fi oprirea ovulației în timpul sarcinii. Cu cât o femeie ovulează mai puțin în timpul unei vieți, cu atât riscul apariției cancerului se diminuează, consideră ei. 

În sarcină, se îmbunătățește aspectul pielii

Sarcina poate oferi hidratare unui ten uscat, sensibil sau cu tendințe acneice și, începând cu trimestrul al doilea, poți beneficia de ceea ce se numește „pregnancy glow”, o strălucire aparte a pielii pe care o vei avea doar pe perioada sarcinii. Și podoaba capilară se poate bucura de strălucire și volum în timpul sarcinii – totul, datorită hormonilor. 

Diminuează simptomele în scleroza multiplă

Unele gravide cu scleroză multiplă vor observa un declin al acestei afecțiuni în ultimele trei luni de sarcină care, însă, ar putea reveni în primele trei luni după naștere.

Crește performanța sexuală

Contactele intime nu afectează în niciun fel bebelușul din burtică. Excepție face cazul în care gravida suferă de insuficiență cervicală, iar medicul i-a prescris repaos total la pat și lipsa oricărui tip de efort. Bucură-te de această perioadă în care libidoul este la cote maxime, lucru datorat testosteronului și estrogenului. Începând din al doilea trimestru de sarcină, crește cantitatea de sânge pompat în organism, deci și în zona pelvină, lucru care contribuie la întreținerea libidoului.

O inimă mai bună în sarcină

Nu că n-ar fi fost așa și înainte de sarcină, cel puțin la figurat, dar există cercetări potrivit cărora, cu cât crește numărul de sarcini priin care a trecut o femeie, cu atât se îmbunătățește activitatea cardiacă. Se crede că nivelul ridicat al estrogenului din timpul sarcinii compensează cantitatea scăzută din perioada menopauzei (lipsa unui volum optim de estrogen în organism duce la o funcționare defectuoasă a inimii și la instalarea unor afecțiuni conexe).

Una peste alta, aproape o treime dintre femeile care au născut au o stare mai bună de sănătate, o altă treime sunt la fel de sănătoase ca înainte de naștere și, în mod incă inexplicabil, o altă treime acuză o înrăutățire a condiției de sănătate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa