Ce înseamnă placentă îmbătrânită?

Raluca Dumitrică
placenta-imbatranita-totul-despre-mame

La finalul sarcinii mamele se pot confrunta cu o placentă îmbătrânită. Iată informații complete despre această problemă.

În ultima parte a sarcinii, mai exact în trimestrul al treilea, o gravidă poate să audă de la medicul specialist că placenta sa este îmbătrânită sau calcificată. Pentru că de multe ori diagnosticul vine mai devreme de această etapă şi aduce cu el şi o serie de îngrijorări, haideţi să vedem ce înseamnă placentă îmbătrânită şi ce trebuie să facă o gravidă aflată în această situaţie!

Placenta, acea căsuţă miraculoasă care se dezvoltă în interiorul uterului şi în care stă bebeluşul pe parcursul celor nouă luni de sarcină, furnizându-i oxigen şi substanțe nutritive şi eliminând produşii de degradare din sângele lui, poate avea diferite grade de maturare, în funcţie de numărul săptămânilor de sarcină. Astfel, aceasta porneşte de la gradul zero şi, evoluând din ce în ce mai mult, ajunge la finalul sarcinii la gradul trei. Primul grad corespunde perioadei cuprinsă între debutul sarcinii şi aproximativ 30 de săptămâni, gradul unu de maturare corespunde săptămânilor 31 şi 32, gradul doi este vizibil în preajma săptămânilor 36 şi 37, în timp ce gradul trei apare în jurul săptămânii 38. Calcificările, acele depuneri albicioase de calciu asemenea unor pietricele, în interiorul placentei, determină gradul de îmbătrânire al placentei.

Cauzele şi efectele placentei îmbătrânite

O placentă îmbătrânită se găseşte la gravide tinere, femei aflate la primul copil şi la cele care fumează pe parcursul sarcinii. Stresul oxidativ este o altă cauză de îmbătrânire a placentei, această denumire fiind corespunzătoare presiunii permanente pe care o exercită anumite substanţe din corp, ducând la reacţii de oxidare care agresează membranele şi componentele celulare. Au fost situaţii în care placenta a îmbătrânit prematur din cauza unui anumit tip de bacterii numite nanobacterii.

Ca efecte, este bine de știut că o placentă îmbătrânită nu îşi mai poate duce la bun sfârşit menirea, aşadar îi va furniza mai puţin oxigen şi nutrienţi bebeluşului, crescând şi riscul de apariţie a cheagurilor de sânge în interiorul ei. Totodată, depozitele de calciu din placentă duc la anihilarea unor părţi din aceasta sau o fac să-şi înlocuiască zona afectată cu ţesut fibros, un ţesut care nu aduce nimic bun copilaşului.

Cum se descoperă placenta îmbătrânită

Dacă în trecut calcificările se puteau observa doar după naştere, când placenta era analizată de medic, astăzi ele sunt vizibile anterior naşterii, cu ajutorul ecografiilor. Deşi procesul de acumulare în placentă al acestor depozite de calciu este unul natural, depunerile făcute mult mai devreme decât în mod obişnuit, adică mai devreme de perioada în care bebe ar fi pregătit de naştere (37 de săptămâni) reprezintă o problemă şi un semnal că evoluţia copilaşului poate fi pusă în pericol. Ca să-ţi dai seama dacă şi în sarcina ta placenta este îmbătrânită, trebuie să efectuezi o vizită la medicul specializat în ecografie care îţi va spune exact în ce stadiu se află aceasta.

Motive de îngrijorare

Există şi situaţii în care calcificarea placentei vine la pachet cu alte probleme precum hipertensiune, probleme cu rinichii, diabet, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru medic, care poate decide să intervină pentru a se asigura că bebeluşul apare pe lume sănătos. Iar potrivit studiilor efectuate recent de Universitatea din Texas, s-a ajuns la concluzia că placentă îmbătrânita din pricina stresului oxidativ poate fi chiar una dintre cauzele declanşării naşterilor înainte de termen. Printre factorii responsabili de stresul oxidativ se numără toxinele şi compuşii poluanţi la care mamele sunt expuse zilnic, alcoolul consumat în cantităţi mari, un indice crescut al masei corporale, hrănire neadecvată şi infecţii contracte.

Studiile au mai relevat că o placentă îmbătrânită mai devreme de 32 de săptămâni poate aduce risc de dezlipirea placentei, sângerare masivă la naştere şi hemoragie postnatală ori un bebeluş cu scor Apgar mic. Totodată, o gravidă aflată între 28 şi 36 de săptămâni de sarcină şi care, în urma ecografiilor se dovedeşte că are o placentă cu gradul trei de maturare, poate să se confrunte cu placenta praevia, diabet, anemie severă sau presiune arterala crescută. După săptămâna 37, orice calcificare a placentei nu mai este considerată atât de gravă, dat fiind că bebeluşul poate să se nască în orice moment.

Soluţii pentru placenta îmbătrânită

Monitorizarea atentă prin intermediul ecografiilor este una dintre soluţiile pe care le poate pune în practică o mamă suspectă de o o îmbătrânire prematură a placentei. De asemenea, această monitorizare trebuie însoţită de controale regulate la medic, dar şi de analize specifice în cazul în care mama are antecedente sau suferă de anumite afecţiuni ce, coroborate de placenta îmbătrânită, pot afecta evoluţia sarcinii.

Citeşte şi:
De ce aleg unele mame să-şi mănânce placenta?
Tot ce trebuie să ştii despre infarctul placentar
Ce trebuie să ştii despre dezlipirea de placentă
Placenta praevia (jos inserată)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa