De ce este sforăitul periculos pentru o gravidă

Alexandra Ion

Orice medic îți va spune că sforăitul este periculos pentru o gravidă

Îți spunem de ce este sforăitul periculos în timpul sarcinii și care sunt cauzele sforăitului în cursul sarcinii, pentru că tocmai în identificarea cauzelor stă rezolvarea problemei.

Foarte interesant este faptul că în cursul sarcinii femeile sforăie, chiar dacă înainte nu li s-a întâmplat niciodată. O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh au făcut un studiu pe un grup de 100 de femei cu sarcină mai mare de luna a șasea și un grup de 100 de femei ce nu erau însărcinate, dar care aveau același interval de vârstă (între 18  și 41 de ani).

12% din femeile gravide sforăie de la începutul sarcinii

Din grupul de gravide s-a constatat că 41% dintre femeile aflate în trimestrul trei al sarcinii, sforăie, pe când în grupul celor care nu erau însărcinate doar 15% sforăie. Concluzia a fost că 12% din femeile gravide sforăie de la începutul sarcinii, iar în ultimele luni de sarcină procentul femeilor care sforăie ajunge la 45%. După sarcină, procentul femeilor care sforăie a revenit la 12% și în grupul femeilor gravide, care au participat la test.

S-a mai dovedit statistic că, în cazul femeilor care din când în când sforăie, este foarte posibil ca fenomenul să se amplifice în cursul sarcinii. De ce se întâmplă toate acestea? Există un cumul de factori, de la creșterea normală în greutate (dar mai ales în cazul femeilor supraponderale la debutul sarcinii), congestia nazală (nasul înfundat este o situație pe care o experimentează toate femeile gravide și care este un efect secundar al hormonilor de sarcină), mai ales în trimestrul trei de sarcină.

Există și câteva cauze patologice, aceste fiind cele care fac sforăitul periculos pentru o gravidă

În această categorie intră apneea de somn (întreruperea pentru un interval scurt de timp a ritmului respirațiilor), care poate produce un deficit de oxigen în sânge și poate afecta fătul. Sforăitul este considerat periculos mai ales din cauza dezechilibrelor respiratorii pe care le produce și a efectelor asociate: insuficienta oxigenare a sângelui și creșterea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută este periculoasă și pentru mamă și pentru făt. Fătul are o creștere mai lentă în cazul mamelor cu tensiune arterială crescută, iar mama are risc crescut de preeclampsie (sau toxemia gravidică). Nu în ultimul rând, sforăitul este periculos pentru că afectează calitatea somnului, iar femeia însărcinată nu se va odihni bine (somnul sănătos fiind vital în cursul sarcinii), iar o femeie care sforăie va fi somnolentă ziua.

În consecință, dacă o femeie însărcinată sforăie, dacă sforăitul este intens și foarte zgomotos acest fapt trebuie semnalat medicului care urmărește sarcina, pentru că acesta știe cel mai bine dacă există sau nu un risc real pentru mamă și făt.

Cum putem preveni?

O soluție pentru diminuarea acestor probleme stă în găsirea unui echilibru nutrițional, mai ales în primele luni de sarcină, și respectarea unui grafic normal de creștere în greutate. Principiul ”mănânc pentru doi”, este dăunător și siluetei și sănătății fetale, dar și stării generale a viitoarei mame.
O altă cale care poate preveni sau reduce sforăitul este poziția de somn: femeia să doarmă pe o parte. Din fericire, cele mai multe dintre femei dorm pe o parte, încă din primul trimestru de sarcină, pentru că distensia abdominală, face foarte dificil dormitul pe spate. O pernă mai ridicată, tare și găsirea unei poziții confortabile sunt și ele bune soluții pentru a preveni sau diminua sforăitul.

În plus, picăturile cu apă de mare și menținerea unei umidități bune în cameră elimină riscul congestiei nazale, care poate provoca sau amplifica sforăitul nocturn.

Citește și:

Sfaturi pentru a recupera somnul pierdut

Somn uşor pentru toată familia!

Tulburările de somn ale mamelor

Somn în sarcină: Sunt gravidă şi nu dorm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa