Durerile abdominale în sarcină. De ce apar și când sunt urgență medicală?

Ramona Dinescu
durerile abdominale în sarcină

De ce apar durerile abdominale în sarcină. Simptomele lor sunt normale sau ai nevoie de consultul de urgență al unui medic?

Unele dureri abdominale apărute în timpul sarcinii sunt absolut normale, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Până la urmă, organele tale se strivesc în mod constant, uterul este în creștere, iar ligamentele se întind. Ca să nu mai vorbim de grețurile matinale.

Însă, durerile abdominale pot reprezenta ceva mult mai grav. Iată cum le poți decodifica pentru a determina dacă este cazul să suni medicul sau să încerci să înlături simptomele acasă.

Cauzele inofensive ale unor dureri abdominale în sarcină

De la constipație, la durere de ligamente, iată câteva cauze comune care pot duce la apariția unor dureri abdominale benigne în timpul sarcinii. Dacă durerea pe care o simți continuă sau dacă mai ai și alte simptome precum sângerarea sau crampe puternice, cere sfatul medicului ginecolog.

Uterul este în creștere

Pe măsură ce uterul crește, intestinele tale sunt dislocate de la locul lor, ceea ce poate duce la grețuri, un sentiment de balonare sau distensie în abdomen. Soluția este să mănânci mai des și mai puțin la o masă, să faci exerciții regulat, să te odihnești și să mergi la baie cât mai des.

Durerea din jurul ligamentelor

Uneori, pe măsură ce uterul se extinde, se întind și ligamentele. Ai putea simți asta ca un disconfort în zona abdomenului inferior ce ar putea părea destul de puternic atunci când îți schimbi poziția. De obicei începe în al doilea trimestru de sarcină și trece de la sine, însă dacă este extrem de dureros, cere sfatul medicului legat de medicamentele ce pot fi luate în siguranță pentru a calma disconfortul.

Gaze și constipație

Gazele și constipația, din păcate, fac parte din tabloul natural al sarcinii. Progesteronul al cărui nivel crește în timpul sarcinii, încetinește întreg sistemul gastrointestinal, lucru care face digestia mult mai lentă. Ca soluție, poți bea cât mai multă apă, să consumi cât mai multe fibre, iar dacă tot nu se rezolvă, cere sfatul medicului.

Contracțiile Braxton Hicks

Aceste contracții nu sunt asociate cu dilatația colului uterin. Ele sunt deranjante, însă total benigne. Provocarea este să le diferențiezi de un travaliu real ce anunță o naștere prematură. Dacă cineva poate să poarte o conversație, să se uite la televizor sau să citească o carte în timpul contracțiilor, acestea probabil că nu anunță un travaliu real. Deshidratarea poate duce la instalarea contracțiilor Braxton Hicks, așa că asigură-te că bei suficientă apă. Dacă acestea persistă și nu ești sigură că sunt contracții false, atunci chiar trebuie să ceri sfatul medicului.

Cauze serioase ale durerilor abdominale în sarcină

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică care, în traducere înseamnă implantarea embrionului în afara uterului, cel mai adesea pe una dintre trompele uterine, apare o dată la 50 de sarcini, conform March of Dimes. În cazul nefericit în care ai o sarcină ectopică, probabil că vei suferi niște dureri abdominale puternice însoțite de sângerări, undeva între a șasea și a zecea săptămână de sarcină. O sarcină ectopică nu poate continua și necesită tratament imediat.

Avortul spontan

Dacă o femeie experimentează dureri abdominale în primul trimestru de sarcină, trebuie să-și pună problema că ar fi putut suferi un avort spontan. 15-20% dintre sarcini sfârșesc printr-un avort spontan. Simptomele acestuia includ sângerare, crampe ce pot fi ritmice sau asemănătoare celor menstruale.

Nașterea prematură

Dacă ai contracții regulate înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină și dacă simți o durere persistentă de spate, ai putea intra în travaliu prematur. Nu este timpul să aștepți să vezi ce se întâmplă, ci este momentul să suni de urgență la medic. Contracțiile ar putea fi sau nu acompaniate de scurgeri vaginale, sângerări sau scăderea în intensitate a mișcărilor fătului din uter. Chiar și gravidele foarte experimentate care se află la a doua sau a treia sarcină nu pot spune cu certitudine dacă ceea ce simt sunt contracții reale, așa că mai bine mergi la spital și ești apoi trimisă acasă, decât să-ți pară rău, mai ales într-un astfel de caz.

Placenta abrubtio

Placenta ta este sursa de oxigen și de nutrienți a bebelușului din uter. De obicei se implantează sus, pe peretele uterin și nu se detașează decât după ce se naște copilul. În cazuri rare (1 la 200 de nașteri), placenta se poate separa de peretele uterin, o complicație periculoasă, cel mai des întâlnită în trimestrul al doilea. Durere cauzată de placenta abruptio este severă, constantă, se înrăutățește progresiv și se ascute în zona abdomenului inferior. Uterul se poate întări foarte tare. În unele cazuri de genul acesta se poate recomanda nașterea de urgență prin cezariană.

Preeclampsia

Preeclampsia și alte tulburările legate de hipertensiunea arterială se întâlnesc la un număr de 5-8% dintre femeile însărcinate. Preeclampsia poate apărea oricând după a 20-a săptămână de sarcină, motiv pentru care de atunci începând ți se va măsura tensiunea la fiecare control, iar dacă este mare, se va măsura proteina din urină. Deoarece tensiunea arterială mare contractă vasele de sânge de la nivelul uterului care aprovizionează cu oxigen și nutrienți fătul, creșterea acestuia poate fi încetinită.

Preeclampsia crește riscul de placenta abrubtio, iar atunci când este severă poate fi acompaniată de dureri în zona abdomenului superior, amețeli, grețuri, dureri de cap, tulburări de vedere.

Infecție a tractului urinar

Peste 10% dintre viitoarele mame experimentează o infecție a tractului urinar la un moment dat în timpul sarcinii, tot conform statisticilor efectuate de March of Dimes. Simptomele tipice includ nevoia bruscă de a urina, durere și arsură la urinare, urinare cu sânge și uneori dureri abdominale. Marea îngrijorare cu privire la apariția unei infecții urinare în timpul sarcinii este aceea că aceasta poate progresa într-o infecție la nivelul rinichilor ceea ce crește riscul de naștere prematură. De aceea se fac analizele de urină în timpul sarcinii pentru a se determina dacă există vreo bacterie ce ar putea determina o infecție urinară. Vestea bună este că dacă o astfel de infecție este depistată devreme, poate fi ușor tratată cu antibiotice.

Apendicita

Apendicita este greu de diagnosticat în timpul sarcinii deoarece, pe măsură ce uterul crește, apendicele este împins în sus și se poate ascunde sub zona buricului sau a ficatului. și din cauză că diagnosticul poate fi întârziat, femeia se află în mare risc de a muri din cauza apendicitei în timpul sarcinii. Deși, în mod normal durerea de apendicită se poziționează în zona inferioară a abdomenului, în timpul sarcinii ai putea să o simți mult mai sus. Alte simptome sunt lipsa apetitului, greață și vomă.

Calculi biliari

Pietrele de la nivelul bilei sunt destul de des întâlnite în rândul femeilor, mai ales dacă sunt supra ponderale, au peste 35 de ani și au în istoric acest diagnostic. Durere provocată de calculii biliari este severă, persistentă în zona abdomenului superior și în unele cazuri ar putea radia în spate sau sub lama umărului drept.

Când suni medicul?

Nu ezita niciodată să suni medicul dacă simți că ceva nu este în regulă. Dacă te îngrijorează vreun simptom, atunci cere sfatul medicului imediat. Iar dacă întâlnești vreunul dintre simptomele de mai jos, sună medicul de urgență:

–          Durere abdominală însoțită sau nu de sângerare, înainte de a 12-a săptămână de sarcină

–          Sângerări sau crampe puternice

–          Mai mult de patru contracții pe oră, într-un interval de două ore

–          Dureri abdominale severe

–          Tulburări de vedere

–          Dureri de cap severe

–          Umflarea severă a mâinilor, picioarelor sau feței

–          Durere sau dificultate la urinare, precum și sânge în urină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa