Hemoroizi în sarcină. Cum se previn și cum se tratează

TOTUL DESPRE MAME

Hemoroizi în sarcină – Cum se previn și cum se tratează. Îți place sau nu, trebuie să accepți că, pe lângă stările fantastice și bucuriile intense, sarcina îți poate aduce și unele belele, iar hemoroizii sunt una dintre ele. Află cum să-i previi, dar și cum să-i tratezi în cazul în care apar.

Potrivit unor estimări, 35% dintre gravide ajung să se confrunte cu această problemă de culise – hemoroizi în sarcină.

De unde această predispoziție pentru hemoroizi în sarcină?

Din nefericire, sarcina întrunește mai multe condiții care favorizează apariția unor hemoroizi în sarcină. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

Constipația

Femeile însărcinate se confruntă adesea cu această tulburare de tranzit intestinal, care figurează în scrierile medicale ca fiind una dintre principalele cauze ale apariției hemoroizilor.

Presiunea crescută exercitată în zona pelvisului și a venei cave inferioare. Aceasta din urmă este o venă voluminoasă, care drenează sângele părții de jos a corpului (abdomen, bazin și membre inferioare). Pe măsură ce volumul uterului crește, sporește și presiunea creată asupra acestei vene. Drept urmare, transportul sângelui devine mai anevoios, ceea ce provoacă umflarea și dilatarea venelor aflate în vecinătatea imediată.

Profilul hormonal

În timpul sarcinii crește foarte mult secreția de progesteron, hormon care determină relaxarea pereților venoși, făcându-i mult mai vulnerabili, mai predispuși dilatațiilor sau chiar spărturilor.

Dar asta nu e tot. Acestui cumul de factori specifici i se mai pot adăuga lipsa exercițiului fizic, statul jos timp îndelungat, dieta redusă în fibre, obezitatea, tusea cronică și chiar ereditatea.

Cum recunoști hemoroizii?

Hemoroizii reprezintă dilatații ale venelor situate la nivelul canalului anal și al rectului inferior. Mărimea lor variază de la cea a unui bob de mazăre până la dimensiunea unui bob de strugure. În funcție de localizare, sunt clasificați în hemoroizi interni (se află în interiorul canalului anal) și externi (se formează ca niște umflături în jurul orificiului anal exterior). Hemoroizii pot cauza o senzație de mâncărime și disconfort ușor sau pot fi extrem de dureroși. Uneori pot provoca sângerări rectale, în special în timpul scaunului.

Hemoroizi în sarcină – Strategii pentru prevenirea lor:

Ca să nu ajungi în situația de a-i trata, cel mai bine e să fii prevăzătoare și chiar din primele luni de sarcină să-ți ajuți corpul să împiedice formarea unor hemoroizi în sarcină. Așadar, dacă vrei să diminuezi considerabil riscurile, atunci iată 5 sfaturi de care trebuie să ții cont:

1. Fugi de sedentarism! – statul prelungit pe scaun îngreunează circulația sanguină și pune presiune pe venele anorectale. Profită de fiecare ocazie pentru a face măcar câțiva pași.

2. Evită constipația! În acest scop, ai grijă să te hidratezi corespunzător și să mănânci alimente bogate în fibre. Ai în vedere să incluzi în meniul zilnic mai multe fructe și legume în stare proaspătă, deoarece conțin din abundență atât apă, cât și fibre și, în plus, sunt pline de enzime care facilitează digestia. Un alt aliment de care e bine să nu te ferești este iaurtul. Acesta îți va repopula în mod regulat tractul digestiv cu bacteria prietenoase (Lactobacillus Acidophilus), ajutându-l să funcționeze corect. O altă măsură eficientă pentru prevenirea și/sau combaterea constipației este să-ți faci un obicei din a consuma trei lingurițe de miere de albine pe zi, simplă sau amestecată cu oțet de mere; prima ia-o dimineața, pe stomacul gol, apoi bea un pahar cu apă și nu sări peste micul dejun. Și uleiul de măsline îți poate veni în ajutor, datorită efectului lubrifiant asupra intestinelor; îl poți lua ca atare, câte două lingurițe pe zi, una dimineața și alta seara, sau îl poți adăuga în dresinguri pentru salate. În caz de urgență, poți apela la zeama de varză – nu e bună doar pentru mahmureală, ci și pentru constipație, 2-3 pahare între mese rezolvând problema imediat. Nu uita nici de tărâțele de Psyllium și semințele de in – sunt alte două remedii eficiente în caz de constipație, la care poți recurge cu încredere, întrucât nu sunt contraindicate în sarcină.

3. Mergi la toaletă imediat ce simti nevoia și nu te forța în timpul scaunelor. Cel mai bine e să încerci metoda respiratului adânc pentru a crea presiune în cavitatea abdominală și a ușura eliminarea.

4. Fă zilnic exerciții Kegel. Acestea intensifică circulația în zona rectală și întăresc mușchii din jurul anusului, reducând drastic probabilitățile de apariție a hemoroizilor. Unde mai pui că-ți tonifică și mușchii întregului planșeu pelvin, de a cărui condiție fizică depinde durata travaliului, eficiența împingerilor din timpul nașterii, precum și refacerea postpartum. Cel mai simplu exercițiu Kegel constă în contractarea mușchiului pubococcigian timp de două secunde, urmată de relaxarea lui timp de alte două secunde, în serii de câte zece contracții, respectiv relaxări, pe care e indicat să le repeți de cel puțin zece ori pe zi.

5. Dormi pe partea stângă. Dacă vei sta întinsă pe partea dreaptă, greutatea uterului va strangula, la propriu, vena cavă, îngreunând circulația sanguină și așa destul de încetinită și deficitară.

Hemoroizi în sarcină – Remedii verificate împotriva lor

Simptomatologia deranjantă caracteristică hemoroizilor poate fi redusă la tăcere prin aplicări locale de cuburi de gheață îmbracate în material textil, de mai multe ori pe zi. Calmante sunt și băile de șezut în apă călduță, timp de 10-15 minute. Și mai eficiente sunt cele în carea adaugi puțin ulei de cetină sau pin. Binefăcătoare sunt și băile în infuzii de plante cu proprietăți antiinflamatorii, precum gălbenelele, mușețelul și echinacea. După infuzare, pliculețele de ceai poti fi folosite pe post de comprese. De mare ajutor sunt și alifiile de gălbenele, arnică și aloe vera.

În cazul în care disconfortul este major, nu ezita să te adresezi unui medic proctolog. Cele mai multe afecțiuni hemoroidale pot fi tratate prin metode minim invazive care pot fi efectuate în sarcină.  Vorbim aici de ligaturarea cu inele din latex (random band ligation) sau scleroterapie.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa