Herpes genital în sarcină

Marina Rosenfeld

Dacă ai herpes genital în sarcină, riști să transmiți infecția copilului în travaliu sau la naștere.

Herpesul genital este o infecţie transmisă sexual care poate fi cauzată de două tipuri de virusuri: herpes simplex tipul 1 (HSV1) şi tipul 2 (HSV2).

HSV-2 provoacă cel mai mult herpesul genital care se poate manifesta prin apariția unor bășici sau bube dureroase pe organele sexuale. Poţi contracta herpes dacă ai un partener infectat, chiar dacă acesta nu are semne.

HSV-1 este herpesul oral care cauzează bubiţe în jurul sau în interiorul gurii. Se răspândeşte cel mai adesea prin sărut. Poţi lua herpes genital în timpul sexului oral, dacă partenerul are herpes oral.

Care sunt simptomele infecţiei cu herpes?

Cele mai multe persoane care au herpes genital nu au simptome sau au simptome foarte uşoare care cel mai adesea trec neobservate. Se pare că cel puţin 90 % dintre persoanele ce au herpes genital nici nu-şi dau seama de asta.

Simptomele, atunci când apar, variază. Sunt mai severe când infecţia este la debut pentru că nu sunt încă prezenţi anticorpii specifici. Intre 2 şi 14 zile de la expunere la virus apar bubiţe tari în vagin sau pe vulvă care se umplu apoi cu lichid şi care se rup şi devin dureroase. Pot să apară câteva sau mai multe grupate şi pot dura câteva săptămâni atunci când infecţia e la debut.

Alte simptome includ: mâncărime, simptomele de arsură, secreţie vaginală abundentă, ganglioni inflamaţi în zona inghinală, durere la urinat.

O infecţie herpetică la debut poate da şi simptome asemănătoare cu gripa, cum ar fi febră, dureri de cap şi musculare. Unele gravide care se îmbolnăvesc au simptome severe şi trebuie să primească acyclovir intravenos.

Poate herpesul afecta sarcina şi nou-născutul?

Da, transmiterea infecţiei la copil în timpul travaliului şi al naşterii este cea mai mare problemă în timpul sarcinii. Dacă se întâmplă asta, copilul poate avea probleme serioase de sănătate . Din fericire, mai puţin de 1 copil din 10.000 se infectează, deşi herpesul a devenit foarte banal.

Poţi transmite infecţia herpetică în timpul travaliului dacă travaliul intervine în timp ce în corpul tău virusul este activ (înseamnă că eşti contagioasă). Riscul e cu atât mai mare mai ales dacă faci herpes pentru prima dată în trimestrul trei de sarcină. Se mai poate transmite dacă ai avut infecţia înainte de sarcină şi ai un puseu herpetic chiar înainte de naştere.

În cazuri rare, dacă faci herpes în timpul primului trimestru de sarcină, infecţia ar putea trece prin cordonul ombilical şi ar putea duce duce la avort spontan sau la malformaţii ale fătului.

Totuşi, dacă vă luaţi câteva precauţii şi aveţi parte de îngrijire medicală adecvată, puteţi minimiza riscul ca bebeluşul să se infecteze.

Cum poate herpesul genital să afecteze bebeluşul?

De obicei, infectarea are loc pe trei căi:

Infecție a pielii, a ochilor și a gurii

Cei mai mulţi bebeluşi se infectează aşa. Un astfel de bebeluş se naşte cu leziuni herpetice sau le dobândeşte în 6 săptămâni, dar de obicei apar când bebeluşul are 1 sau 2 săptămâni.

Leziunile herpetice sunt ca niste vezicule şi apar oriunde pe corpul bebeluşului. De obicei apar acolo unde pielea are leziuni sau iritaţii, ca de exemplu pe mânuţă sub brăţară de spital.

Cel mai probabil, bebeluşul nu va avea probleme de dezvoltare dacă infecţia se limitează la piele, ochi şi gură şi dacă primeşte imediat tratament cu acyclovir.

Boală a sistemului nervos

Boala poate afecta sistemul nervos central, se întâmplă la o treime dintre bebeluşii infectaţi cu herpes. Apare de regulă la 2-3 săptămâni, dar poate apărea şi la 6 săptămâni. Bebeluşii cu afectare nervoasă au simptome ca iritabilitate, febră, letargie, se hrănesc prost, majoritatea vor avea şi leziuni herpetice la un moment dat.

Boala herpetică diseminată

Cam o treime dintre nou-născuţi au herpes diseminat. Este o boală foarte gravă care implică mai multe organe, cel mai adesea plămânii şi ficatul. De obicei se vede în prima săptămână după naştere, poate fi greu de diagnosticat pentru că aceşti bebeluşi nu au leziuni de herpes.

Din nefericire, chiar şi cu tratament, mulţi copii mor, iar cei care supravieţuiesc au probleme de sănătate şi de dezvoltare pe termen lung.

Trebuie să vă adresaţi medicului în caz că observaţi un comportament anormal al copilului, letargie, iritabilitate sau dacă bebe are erupţii sau leziuni pe piele.

Voi avea nevoie de operaţie cezariană dacă am herpes?

Depinde. Dacă v-aţi infectat cu herpes înainte de trimestrul 3 sau înainte de a rămâne însărcinată şi nu aveţi simptome de erupţie iminentă când vi se rupe apa sau începe travaliul, aţi putea naşte natural. Cam în acest moment medicul mai verifică o dată să vadă dacă nu sunt semne de erupţie iminentă.

În această situație, riscul ca bebeluşul să se infecteze este sub 1%. Tocmai pentru că după prima infecţie aţi dezvoltat anticorpi pentru virusul herpetic, iar aceștiaia au trecut la bebeluş prin placentă. In 6-12 săptămâni aceşti anticorpi îi oferă copilului o anumită protecţie.

Dacă sunteţi în plină erupţie herpetică, atunci cu siguranţă va fi nevoie de cezariană. Semnele erupţiei sunt apariţia unor bube vizibile pe col, în vagin sau pe organele sexuale externe, plus alte simptome, cum ar fi arsuri sau durere. De asemenea, dacă v-aţi infectat în al treilea trimestru şi analizele de sânge confirmă că e vorba de o primă infecţie, medicii recomandă cezariana chiar dacă nu sunt simptome de erupţie herpetică în momentul declanşării travaliului. Fiind o prima infecţie, corpul nu a avut timp să producă anticorpi pe care să-i transmită fătului. La fel, prima infecţie cu herpes e mai lungă şi mai severă, iar riscurile să infectaţi copilul sunt de 50%.

Puteţi naşte vaginal dacă leziunile de herpes sunt altundeva pe corp. Cel mai adesea, femeilor gravide care au infecţii herpetice recurente li se administrează medicatie antivirală orală începând cu săptămâna 36 de sarcină pentru a reduce riscul unei erupţii în timpul naşterii.

Poate bebeluşul să se infecteze cu herpes după naştere?

Da, cam 10 % dintre bebeluşi pot face herpes după naştere şi poate fi la fel de periculos ca şi cel transmis la naştere. Dar puteţi preveni astfel de situaţii adoptând măsuri simple:

Asiguraţi-vă că oamenii se spală pe mâini înainte să atingă bebeluşul şi nu lăsaţi pe nimeni răcit sau care are herpes oral să sărute sau să ţină bebeluşul în braţe. Orice tip de herpes este foarte periculos la această vârstă.

Dacă aveţi vreo erupţie herpetică oriunde pe corp, acoperiţi zona respectivă ca să preveniţi contactul cu pielea bebeluşului.

Spălaţi-vă des pe mâini, penvirusul tru că se poate răspândi prin contact mâini-gură

Dacă aţi avut herpes oral vreodată, nu roadeţi unghiile bebeluşului cu dinţii, chiar dacă nu aveţi vreo erupţie

Voi putea alăpta dacă am vreo erupţie herpetică?

Alăptarea este sigură chiar dacă aveţi herpes, cu condiţia să nu aveţi pe sâni. Dacă aveţi herpes doar pe unul dintre sâni, puteţi alăpta doar cu celălat sân. Acoperiţi toate leziunile bine.

Cum pot să-mi dau seama dacă partenerul meu sau eu avem herpes?

Dacă observaţi bube sau vezicule în zona genitală sau pe fund, coapse, partea de jos a abdomenului, sau spate, adresaţi-vă medicului.

Cultura nu detectează mereu virusul, dar e mai sigur de izolat în erupţie. De asemenea, se pot face teste de sânge pentru a vedea dacă este o nouă infecţie sau una mai veche.

Un test pozitiv pentru anticorpii HSV-2 înseamnă de obicei că aţi avut deja herpes genital în trecut. Dacă testul e pozitiv pentru virusul HSV-1 înseamnă că cel mai probabil v-aţi infectat cu herpes oral sau genital, dar nu se poate stabili exact momentul infecţiei.

Cum se tratează herpesul?

Trebuie să aveţi mare grijă când sunteţi însărcinată.

Iată câteva sfaturi:

Folosiţi preservative din latex chiar dacă partenerul nu are o erupţie. Este important de evitat şi contactul direct cu organele sexuale ale partenerului în timpul preludiului.

Pentru cel de-al treilea trimestru de sarcină evitaţi activitatea sexuală, chiar dacă partenerul nu are manifestări de herpes. Evitaţi şi sexul oral în trimestrul trei.

Cum poate fi herpesul prevenit?

Cel mai bine este să aveţi un partener pe termen lung care nu are herpes şi nu este angajat în alte relaţii sexuale. În orice caz, este bine să vă feriți în a avea contacte sexuale cu un partener ce are simptome de herpes şi să folosiţi mereu prezervativul pentru contacte sexuale vaginale sau anale.

Nu uitaţi că alte tipuri de contraceptive nu vă protejează de astfel de boli.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa