Infecția cu Chlamydia în sarcină

Marina Rosenfeld

Infecția cu chlamydia în sarcină poate pune în pericol copilul, de aceea este important să reduceți riscul infectării. 

Chlamydia este o infecție bacteriană tratabilă care se poate transmite pe care genitală, orală sau prin sex anal. De asemenea, poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul nașterii.

Centrul pentru Controlul și Prevenția bolilor (CDC) estimează că aproximativ 3 milioane de persoane în SUA se infectează în fiecare an cu Chlamydia, făcând din aceasta cea mai frecventă infecție bacteriană. Cel mai mult, boala este regăsită la femeile active sexual între 15 și 19 ani.

Cum poate Chlamydia să afecteze sarcina?

Femeile care se infectează cu chlamydia în timpul sarcinii au risc mai mare de infecții ale lichidului și sacului amniotic, de naștere prematură și rupere prematură a membranelor, deşi tratamentul adecvat tinde să reducă riscurile. Unele studii leagă chlamydia de un risc crescut de avort, dar alte cercetări n-au găsit nici o legătură.

O infecție netratată cu chlamydia te face mai susceptibilă de a contracta HIV şi alte boli transmisibile sexual (BTS) dacă ești expusă la ele. De asemenea, crește riscul de infecție intrauterină postpartum.

Mai mult decât atât, dacă ai o infecție cu chlamydia, odată cu declanşarea travaliului există riscul să transmiteţi infecţia şi copilului. Până la jumătate din copiii născuţi vaginal din mame cu această afecţiune (chiar şi unii copii născuţi prin cezariană) vor contracta infecţia.

Între 25 şi 50 % dintre aceşti copii vor dezvolta o infecţie (conjunctivita) cu câteva zile sau săptămâni înainte de naştere.( Picăturile de ochi sau unguentul pus în ochii copiilor imediat după naştere ca să prevină conjunctivita gonococică nu previn şi infecţia ochilor cu chlamydia). Între 5 şi 30% dintre copii vor contracta chlamydia în timpul naşterii şi vor face pneumonie la câteva săptămâni sau luni de la naştere.

Deşi aceste infecţii pot fi foarte serioase, bebeluşii trataţi cu promptitudine cu antibiotice se vindecă fără probleme. Desigur, este mai bine să previi decât să trebuiască să tratezi un bebeluş.

Care sunt simptomele?

Cam 75% dintre femei nu prezintă simptome. Dacă ai simptome, cel mai probabil se vor manifesta la câteva săptămâni de la expunere. Aceste simptome includ arsuri şi disconfort la urinare, inflamare a colului uterin, leucoree abundentă şi, posibil, o ușoară sângerare.

În urma sexului anal, poate apărea o inflamație a rectului. La fel în cazul sexului oral cu un partener infectat, se poate infecta şi gâtul, care devine dureros.

Înainte şi după sarcină, chlamydia poate migra din colul uterin şi infecta uterul şi trompele uterine cauzând sindrom inflamatoriu pelvin (SIP). De fapt, până la 15% dintre femei care nu sunt însărcinate şi au această infecţie netratată ajung să dezvolte SIP. Este posibil să ai SIP în timpul sarcinii, dar e o situaţie rară.

Simptomele SIP includ: durere în partea de jos a abdomenului, dureri la contactul sexual, sângerare vaginală, febră şi greaţă. SIP poate afecta iremediabil trompele şi conduce la durere pelvină cronică şi infertilitate, dar şi risc de sarcină ectopică în cazul în care sarcina se instalează totuşi.

Voi fi testată pentru infecția cu chlamydia în timpul sarcinii?

Cel mai probabil, da. Pentru că este o infecție destul de comună, se recomandă testarea în sarcină încă de la prima vizită prenatală. Medicul va preleva o probă din vagin/ col uterin sau o probă de urină pentru a fi testată.

Dacă ai sub 25 de ani sau risc mare de a contracta chlamydia, medicul va repeta testarea în trimestrul al treilea ca să fie sigur că nu v-ați reinfectat. Se vor reface testele pentru BTS și dacă partenerul are simptome de chlamydia.

Cum pot trata chlamydia în sarcină?

Chlamydia este tratată cu antibiotice, medicul prescrie un antibiotic cu priză unică timp de o săptămână. Medicamentele trebuie administrate așa cum au fost prescrise. În cele mai multe cazuri, o singura tură de tratament vindecă infecția. Partenerul trebuie și el tratat în același timp și ar trebui să luați o pauză de la activitatea sexuală în timpul tratamentului și încă o săptămână după, ca să nu vă reinfectați.

Cum pot evita infecția cu chlamydia în timpul sarcinii?

Singura metodă este să ai activitate sexuală cu un singur partener, care nu are și alți parteneri. În caz contrar, folosește prezervative de latex pentru a reduce riscul de infectare cu chlamydia sau boli cu transmitere sexuală.

Dacă ai simptome ce sugerează infectarea cu chlamydia, roagă medicului să te testeze.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa