Tot ce trebuie să ştii despre infecţia cu citomegalovirus în sarcină

Ramona Dinescu
infectia-cu-citomegalovirus-totul-despre-mame

Infecția cu citomegalovirus face parte din categoria bolilor congenitale și prezintă riscul de a se transmite la făt, consecințele fiind dintre cele mai grave

Pentru a afla cât mai multe detalii despre infecția cu citomegalovirus, atât în timpul sarcinii, cât și înainte, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care ne-a dat informații complete.

Astfel, citomegalovirusul este un virus din grupul de viruși herpetici care la prima vedere nu pare deloc periculos. Se spune că mai mult de jumătate din populație a contactat măcar o dată această infecție, de obicei în anii copilăriei, însă marea majoritate nici nu știe că o are/a avut-o. Este asimptomatică de obicei sau, în unele cazuri, simptomele sunt ușoare: febră mică, inflamarea glandelor, oboseală. Aceste simptome apar la 3-12 săptămâni de la contactarea bolii. Virusul rămâne latent în organism pentru o perioadă de timp, urmând să se reactiveze în anumite situații.

Citomegalovirusul există în toate lichidele corpului urină, salivă, sânge, lacrimi, lapte matern, secreții vaginale etc și se poate transmite fie prin contact sexual, fie prin orice alt fel de contact direct cu o persoană infectată.

De obicei tratamentul este medicamentos, însă problemele reale apar abia în sarcină, în funcție de tipul infecției.

Infecția cu citomegalovirus în sarcină

Chiar și intrauterin, embrionul sau fătul este expus îmbolnăvirii. Există numeroase afecțiuni de natură virală, bacteriană, parazitară, care pot genera acest fenomen: rubeola, varicela, hepatita, herpesul genital, infecția cu citomegalovirus, parvovirus B19 sau chlamydia, sifilisul, listerioza, gonoreea, toxoplasmoza etc. Acestea sunt infecții care, dacă sunt contractate în anumite perioade ale sarcinii, prezintă riscul de a fi transmise la făt și de a produce avorturi, moartea fătului în uter sau malformații fetale. Gravitatea îmbolnăvirii ține de vârsta gestațională, virulența microorganismului, severitatea evolutivă a maladiei la mamă, tipul de afectare (primară sau recurentă). De cele mai multe ori însă, infectarea mamei poate fi detectată și tratată, sarcina va fi astfel special urmărită, iar nou-născutul, controlat și îngrijit.

Citomegalovirus (CMV) este un virus ce poate fi periculos pentru făt existând posibilitatea de a se transmite acestuia în aproximativ o treime dintre cazuri dacă apare primo infecția în timpul sarcinii. Se poate transmite de la mamă la făt înainte de naștere, în timpul travaliului sau alăptării. Primo infecția care apare după naștere nu este gravă pentru nou-născut.

Cum depistăm prezența anticorpilor specifici citomegalovirusului?

De aceea se recomandă testarea TORCH în cadrul căreia sunt depistați și anticorpii pentru citomegalovirus. Dacă anticorpii specifici citomegalovirusului (IgM) există, acest lucru poate arăta o infecție recentă de sub 4-6 săptămâni, ceea ce înseamnă că fătul ar putea să nu fie afectat. Pentru siguranță, în acest caz specialiștii recomandă amniocenteza pentru a detecta prezența virusului în lichidul amniotic. Dacă virusul nu a ajuns acolo înseamnă că fătul nu este malformat și se menține sarcina. Dacă în lichidul amniotic este prezent citomegalovirusul, medicul împreună cu pacienta vor lua cea mai bună decizie în ceea ce privește menținerea sarcinii.

Contactat în timpul sarcinii, acest virus poate face ravagii atât din punct de vedere fizic, cât și psihic în cazul fătului. Conform studiilor, 10% dintre bebelușii infectați cu citomegalovirus vor avea probleme, însă acestea pot fi destul de severe: creștere întârziată, defecte neurologice, dificultăți de învățare, surditate, orbire, probleme la nivelul plămânilor, ficatului sau splinei.

Cum se previne infecția cu citomegalovirus în timpul sarcinii?

Există câteva modalități de prevenire a infecției în rândul persoanelor însărcinate, printre care:

–         Spălarea mâinilor cât de des posibil mai ales dacă stai cu unul sau mai mulți copii sub 6 ani;

–         Evitarea sărutării copiilor sub 6 ani;

–         Evitarea împărțirii mâncării, băuturilor sau tacâmurilor cu copii sub 6 ani.

Aceste sfaturi sunt îndeosebi valabile pentru gravidele care lucrează în creșe, grădinițe sau care intră des în contact cu copii mici.

Iată o listă cu alte câteva afecțiuni ce pot pune în pericol sarcina:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa