Interdicții în sarcină. Practici care pot pune copilul în pericol

Alexandra Ion
gravida cafea

Știi că perioada sarcinii aduce și câteva restricții? Nu te speria, nu trebuie să îți modifici radical stilul de viață. Însă, pentru siguranța ta și a copilului, respectă câteva reguli esențiale! 

Emoțiile puternice, sporturile periculoase, chimicalele și excesul de cafea sunt câteva dintre interdicțiile de care trebuie să ții seama măcar pe perioada celor nouă luni.

1. Renunță la toate activitățile care provoacă exces de adrenalină. Uită pe perioada sarcinii de roller-coastere, tobogane cu apă și alte distracții care aduc descărcări masive de adrenalină. Excesul de adrenalină este toxic pentru copilul tău. Evită stresul maxim și autoeducă-te în așa fel încât să nu te sperii foarte tare în situații limită, mai ales în primul trimestru de sarcină. Când sarcina este foarte mică, excesul de adrenalină poate duce chiar la avort spontan.

2. Echitația pentru gravide. Sportul în cursul unui sarcini fără probleme este chiar indicat, dar echitația face parte din categoria celor interzise. Călăria provoacă o presiune imensă în abdomenul inferior. Postura pe șa este extrem de solicitantă pentru o femeie însărcinată, chiar și în primele luni, când abdomenul este normal în ceea ce privește volumul. Mișcarea calului poate provoca un șoc pentru copil.

3. Sporturi acvatice. Intră și ele în categoria lucrurilor pe care nu trebuie să le faci când ești însărcinată. În timpul sarcinii, sporturile de apă sunt un risc major, chiar și în lunile mici, iar căzăturile în apă pot afecta grav fătul.

4. Mersul pe role este o altă activitate pe care trebuie să o uiți în perioada sarcinii. La fel ca sporturile de apă, mersul pe role poate provoca traume severe fătului.

5. Evită chimicalele. De toate tipurile, atât cele din macare, cât și cele din jurul tău. Nu mai folosi clor, optează pentru cosmetice naturale, evita detergenții și stai departe de vaporii vopselurilor. Dacă îți cumperi mobilă nouă sau covoare noi, aerisește camera la fiecare două ore și nu dormi în încăperea în care se află lucrurile noi. Toate acestea contin formaldehidă, extrem de toxică pentru făt, chiar și în doze mici. Evident, renunță la tutun și alcool!

6. Evită alimentele crude, feta și brânzeturile fermentate. Feta poate fi cauza pentru listerioză, o boală severă pentru gravide, care poate afecta fătul. Pentru o femeie care nu este însărcinată, bacteria Listerosis provoacă, rar, ușoare simptome asemănătoare unui guturai.

7. Limitează consumul de cafea. Cafeaua nu este dăunătoare, dar trebuie evitat excesul și, mai ales, combinația de cafea cu alte produse care conțin cofeină. Încearcă să respecți această interdicție măcar în timpul primului trimestru de sarcină, pentru că riscul de avort spontan este mai mare atunci.

Pe 15 decembrie 2018, la Mezanin, în Palatul Universul, puteți face cunoștință cu TRIBULIrina Popescu (moașă licențiată), Dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional), Dr. Marius Romila (medic primar obstetrică-ginecologie și medicină materno-fetală), Dr. Iosif Niculescu (fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus), Claudia Buneci (health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist) și Ioana Blaj (actriță și mamă a doi băieti) te așteaptă la prima conferință prenatalăpentru femeile însărcinate, partenerii și sustinătorii lor: Naşterea şi alăptarea: mituri și legende contemporane. Detalii și înscrieri AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa