Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Iată cum ar trebui să-ţi compui meniul pentru fiecare masă, pe perioada sarcinii, în cazul în care ai diabet gestaţional și ce trebuie să știi despre glicemia scăzută în sarcină.

Mihaela Călin
alimentatia gravidei

Eşti în culmea fericirii pentru că în curând vei deveni mamă. Dar ceva îţi umbreşte bucuria – diagnosticul de diabet gestaţional, pus de medicul care ţi-a examinat rezultatele analizelor. Este o problemă frecventă printre gravide: în jur de 5% ajung să facă acest tip de diabet în ultimele trei luni de sarcină. Nu-ţi face griji, totul va fi bine dacă respecţi un regim dietetic adecvat pentru femeile gravide cu diabet zaharat. Acesta îţi va permite să ţii boala în afara limitelor de risc, precizează dr. Corina Pănculescu, medic primar, specializare diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Cele mai multe femei cu diabet gestaţional nu trebuie să ia insulină, deoarece până şi nivelul zahărului din sânge poate fi adesea menţinut printr-un meniu adecvat. O dietă pentru diabetici este pur şi simplu o dietă sănătoasă, pe care orice viitoare mamă ar trebui să o folosească.


Recomandate sunt: cerealele integrale, carnea slabă, peştele, legumele şi grăsimile vegetale. Şi nerecomandate: grăsimile animale (inclusiv produsele lactate grase) şi carbohidraţii simpli (zahăr, dulciuri, miere, fructe procesate). În cazul în care suferi de diabet gestaţional ar trebui să ai 6 mese pe zi. Şi nu uita că acestea ar trebui să fie consumate la ore fixe, iar intervalul dintre mese nu ar trebui să fie mai mare de 3-4 ore.
Vezi mai jos cum ar trebui să-ţi compui meniul pentru fiecare masă, pe perioada sarcinii, în cazul în care ai diabet gestaţional.

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Micul dejun, ora 7-8, cel târziu 8:30

Baza meniului pentru micul dejun este o pâine bună. Pâinea din grâu ar trebui evitată din cauza indicelui glicemic ridicat. La micul dejun nu se recomandă să mănânci nimic dulce – nici măcar fructe proaspete, pentru că, după noapte, nivelul zahărului poate urca imediat. Legumele ar trebui consumate la fiecare masă, dar numai unele pot fi mâncate aproape fără restricţii (salata verde, castraveţii şi ridichile). Alte tipuri de legume ar trebui consumate în cantităţi limitate. Nu este adevărat că atunci când suferi de diabet gestaţional nu poţi să bei lapte sau să mănânci produse lactate. Le poţi mânca, dar să fie degresate: brânză de vaci slabă, iaurt natural degresat, chefir, lapte degresat.
Îţi recomandăm: pâine din cereale integrale, graham, lactate degresate, carne slabă, salată verde, castraveţi, roşii.
Evită: pâinea albă, produsele lactate grase, gemurile, mierea, cafeaua (cofeina ridică nivelul de zahăr din sânge).

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Gustarea de la ora 10:30

Cam la 2 ore după micul dejun trebuie să iei o gustare. Acum îţi poţi permite fructe şi mai multe produse lactate – dar cu un nivel scăzut de grăsimi şi fără adaos de zahăr. Fructele trebuie să le alegi cu mare grijă, la cele foarte dulci mai bine renunţi de tot (banane, struguri, pepeni). De asemenea, trebuie excluse fructele uscate dulci: smochine, stafide, curmale, prune uscate. Fructele cu cel mai mic indice glicemic sunt: merele, citricele, zmeura, căpşunele, afinele. Sucurile de fructe ar trebui consumate jumătate apă, jumătate suc de fructe.
Îţi recomandăm: iaurt slab (0% grăsime), lapte bătut, fulgi de ovăz, fructe de sezon şi citrice, roşii.
Evită: pâinea albă, cacao, smântâna, iaurtul cu fructe, fulgii de porumb.

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Masa de prânz, ora 13:30

Poţi începe cu o supă cu carne fiertă şi legume. Poţi fierbe separat tăieţei de orez sau tăieţei din grâu dur, dar gătiţi al dente (sunt mai tari). Ţine minte că pastele prea gătite, orezul şi supa deasă de legume cu carne au un indice glicemic foarte ridicat. În dieta diabetică tehnica de gătire este foarte importantă, prăjirea fiind total nerecomandată. Carnea şi peştele pot fi fierte în apă, gătite la aburi sau în cuptor. La masa de prânz poţi consuma şi legume – o bună sursă de proteine vegetale şi amidon. Nu uita că prin gătire creşte indicele glicemic al legumelor, deci este mai bine să le mănânci crude, în salate. De exemplu, salată de morcovi.
Îţi recomandăm: carne de pasăre de curte (fără piele), carne de viţel, varză de Bruxelles, orez sălbatic, hrişcă, paste integrale.
Evită: carnea grasă (porc, miel), diverse preparate pane, sosuri grase, preparate din făină albă (găluşte, fidea, pizza, clătite).

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Gustarea de la ora 16:00

La această masă poţi mânca un sandwich, o salată, 2-3 prăjiturele cu hrişcă sau clătite gătite fără ulei (pe o tigaie antiaderentă). Dacă nu poţi renunţa la ceva dulce, poţi prepara tu în casă o prăjitură cu ghimbir sau cu morcovi. În locul făinii de grâu tradiţionale poţi folosi un înlocuitor – amarantul. Din când în când, la această oră, poţi mânca 2-3 bucăţele de ciocolată neagră (cu un conţinut de cacao de cel puţin 70%). Când suferi de diabet gestational, gustarea de după-amiază este ultima ocazie când poţi mânca fructe, deoarece acestea nu ar trebui consumate după ora 18.
Îţi recomandăm: salate de fructe sau legume, carne slabă, peşte, pâine prăjită (recomandată în completarea meselor, nu ca şi bază).
Evită: dulciurile, îngheţata, prăjiturile cu cremă, snacks-uri sărate.

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Cina, ora 19:00

Ultima masă importantă a zilei trebuie să conţină în principal glucide: pâine, orez brun sau paste din grâu integral. Dar şi carne slabă, lactate sau ouă.
Notă: Poţi mânca maximum 2-3 ouă pe săptămână, de preferinţă fierte. De asemenea, mare atenţie la murături şi ketchup, deoarece acestea conţin zahăr. Aminteşte-ţi că este deja prea târziu pentru fructe.
Îţi recomandăm: pâine de secară, carne slabă, carne de pasăre, peşte, produse lactate slabe: iaurt degresat, brânzeturi degresate, salate cu orez sau paste din cereale integrale.
Evită: fructele, cornurile dulci.

Meniu pentru gravidele cu diabet gestaţional

Masa înainte de culcare, ora 21:30-22:00

Ultima masă a zilei, numită şi a două cină, este foarte importantă, deoarece previne reducerea nivelului de glucoză din sânge în timpul nopţii. Încearcă să mănânci cu aproximativ jumătate de oră înainte de a merge la culcare, dar nu mai târziu de ora 22:00. Această ultimă masă ar trebui să conţină aproximativ 25 g de carbohidraţi, dar să fie bogată şi în proteine. Dacă, în ciuda acestei mese târzii, simţi că foamea te trezeşte în timpul nopţii, te ridici şi mănânci ceva (o roşie, o felie de pâine). Nu este bine să stai să ţi se adâncească foamea.
Îţi recomandăm: pâine de secară, pâine prăjită, carne slabă de pasăre, peşte afumat, ton în suc propriu, produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, roşii, castraveţi, ardei şi legume cu frunze verzi.
Evită: fructele, sucurile de fructe, gemurile, maioneza, ketchup-ul.

Glicemie scăzută în sarcină- prezentare generală

Insulina este un hormon care mută glucoza, sau zahărul din sânge, din sânge în celulele corpului, unde este apoi stocată sau utilizată pentru energie. În timpul sarcinii, corpul tău produce mai multă insulină pentru a-ți ajuta copilul să crească. În același timp, sarcina te poate face și mai rezistentă la insulină. Acesta este motivul pentru care multe femei dezvoltă diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional).

Deși glicemia crescută (hiperglicemia) este mai frecventă în timpul sarcinii, modificările din corpul tău în această perioadă și modul în care reacționezi la insulină pot face, de asemenea, să scadă periculos de mult zahărul din sânge. Aceasta provoacă o afecțiune numită hipoglicemie. O glicemie mai mică de 60 de miligrame pe decilitru (mg/dL) este considerată hipoglicemie. Hipoglicemia în timpul sarcinii apare cel mai adesea la femeile cu diabet.

De ce apare o glicemie scăzută în sarcină

Hipoglicemia persistentă la femeile însărcinate fără diabet este rară. Nivelurile de zahăr pot scădea în timpul sarcinii în următoarele situații:

  • Nu mănânci suficient de des sau nu consumi tipurile potrivite de alimente pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge. Indiferent de cât de mult sau cât de des mănânci, copilul tău va continua să folosească glucoza din organism. 
  • Faci exerciții excesive, consumând glucoză. Dacă nu există suficientă glucoză în organism sau nu o completezi cu niște carbohidrați, poți deveni hipoglicemică.
  • Dozele tale de medicamente pentru diabet sunt prea eficiente în scăderea zahărului din sânge și trebuie modificate. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru hipoglicemie în timpul sarcinii.

Hipoglicemia și diabetul

Hipoglicemia poate apărea la femeile însărcinate fără diabet, dar este mult mai probabil să fie observată la femeile care iau insulină. Fiecare dintre următoarele tipuri de diabet te expune un risc mai mare de episoade de hipoglicemie:

Simptome ale glicemiei scăzute în sarcină

Simptomele hipoglicemiei sunt în general aceleași la femeile însărcinate și la persoanele care nu sunt însărcinate. Ei includ:

  • greață sau vărsături
  • amețeli
  • tremur
  • palpitații ale inimii
  • transpiraţie
  • anxietate
  • furnicături în jurul gurii
  • piele palidă

Odată ce zahărul din sânge este crescut, aceste simptome dispar.

Prevalența

Hipoglicemia în timpul sarcinii este destul de comună. Femeile cu diabet sunt mult mai predispuse decât femeile fără diabet să sufere de hipoglicemie. Într-un studiu, 23% dintre femeile cu diabet de tip 1 au avut un episod de hipoglicemie sever cel puțin o dată în timpul sarcinii. Un atac de hipoglicemie sever este atunci când glicemia scade atât de periculos încât riști să îți pierzi cunoștința.

Într-un studiu mai vechi, aproximativ 19 până la 44%  dintre femeile însărcinate cu diabet zaharat de toate tipurile au prezentat hipoglicemie.

Factori de risc

Hipoglicemia poate apărea în orice moment în timpul sarcinii. Anumite lucruri vor crește riscul, totuși. Acestea includ:

  • Ai deja diabet. Atât sarcina, cât și diabetul determină fluctuația nivelului de insulină. Pentru a evita să ai prea mult sau prea puțin zahăr în sânge, va trebui să fii atent monitorizată și poate fi necesar să ți se ajusteze medicamentele pentru diabet.
  • Ești în primul trimestru de sarcinăHipoglicemia apare mai des în primul trimestru, când multe mame pot avea greață și vărsături. Într-un studiu, femeile însărcinate cu diabet de tip 1 au prezentat hipoglicemie severă de trei ori mai frecvent în primul trimestru decât în ​​perioada dinaintea sarcinii. Cea mai probabilă perioadă pentru un atac de hipoglicemie sever este între 8 și 16 săptămâni de sarcină. Momentul cel mai puțin probabil este în al doilea trimestru.
  • Ai avut atacuri de hipoglicemie înainte de sarcină.
  • Suferi de o boală. Multe boli provoacă lipsa poftei de mâncare și, fără un aport alimentar adecvat sau regulat, s-ar putea dezvolta episoade de hipoglicemie.
  • Ești subnutrită. Este important să consumi suficiente calorii în timpul sarcinii. Alimentele pe care le consumi ar trebui să fie, de asemenea, hrănitoare.

Diagnostic

Medicul tău va pune diagnosticul de hipoglicemie pe baza simptomelor și a valorilor glicemiei.  Specialistul îți poate prescrie un kit de monitorizare a zahărului din sânge sau poți cumpăra unul dintr-o farmacie. O singură valoare scăzută a zahărului din sânge nu înseamnă că ai hipoglicemie în curs de desfășurare.

Tratament și prevenire

Dacă începeți să simți oricare dintre simptomele hipoglicemiei, iată ce trebuie să faci:

  • Găsește un loc sigur în care să te așezi sau să te culci. Dacă ești la volan, oprește-te.
  • Consumă imediat aproximativ 15 g de carbohidrați. Carbohidrații simpli au, în general, un conținut ridicat de zahăr. Exemple:  un pahar de suc de fructe (fără diete sau zahăr redus), 4 tablete de glucoză și o lingură de zahăr sau miere. Păstrează întotdeauna la îndemână astfel de provizii.
  • Informează-ți medicul cu privire la orice episoade de glicemie în sarcină.

Dacă ai diabet, medicul va trebui să îți ajusteze medicamentele pentru a-ți stabiliza nivelul zahărului din sânge. Rareori, ți se poate prescrie o rețetă pentru ceea ce se numește un kit de glucagon. Acest kit va conține o formă sintetică a hormonului glucagon și o seringă sterilă. Când este injectat, glucagonul va stimula ficatul să elibereze rezervele de glucoză. Aceasta, la rândul său, crește nivelul zahărului din sânge. Este folosit ca tratament de salvare pentru hipoglicemia severă.

Cheia, totuși, este reducerea riscului de hipoglicemie. Iată ce poți face:

  • Optează pentru mese mici, frecvente și bine echilibrate pentru a menține nivelul de zahăr din sânge constant.
  • Păstrează o gustare lângă pat, astfel încât să poți mânca dacă te trezești noaptea sau la prima oră dimineața.
  • Fă exerciții fizice, cu excepția cazului în care medicul te sfătuiește, dar nu depăși nivelul normal. Efectele exercițiilor excesive asupra zahărului din sânge pot dura până la 24 de ore. 

Complicații ale glicemiei scăzute în sarcină

Un episod hipoglicemic ocazional în timpul sarcinii probabil nu vă va cauza niciun rău ție sau bebelușului. Când este frecvent, pot apărea probleme. Creierul are nevoie de glucoză pentru a primi mesaje de la organism și a le interpreta.

În cazurile severe la femeile cu diabet zaharat, hipoglicemia poate duce la convulsii, comă și chiar deces. Bebelușul tău poate experimenta aceleași complicații dacă se naște cu hipoglicemie sau o dezvoltă la scurt timp după naștere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa