Celule ale bebeluşului tău vor trăi în organismul tău timp de zeci de ani

Raluca Dumitrică
microchimerism-fetal-totul-despre-mame

Microchimerism fetal sau care este motivul pentru care ești (la propriu) nedespărţită de bebe şi după cele nouă luni de sarcină

Când o să mai auzi pe cineva că-ţi spune că n-ai tăiat complet cordonul ombilical dintre tine şi copil, poţi să-i spui relaxată că are, într-un fel, dreptate. Ba poţi chiar să plusezi şi să-i zici că o parte din cel mic se găseşte, în continuare, înăuntrul tău.

Ce ai citit mai sus nu sunt vorbe goale, ci au la bază un studiu recent întreprins de un grup de cercetători americani de la Universitatea de Stat din Arizona. Aceştia au demonstrat ceva ce mamele păreau să ştie cumva instinctiv, şi anume că urme ale prezenţei fizice a bebeluşului în corpul mamei rămân timp îndelungat în interiorul acesteia, ajungând chiar să reziste până la câţiva zeci de ani. Nu-ţi imagina că la mijloc este ceva macabru şi care necesită o intervenţie medicală de urgenţă. Este vorba despre un procedeu pe cât de interesant, pe atât de miraculos, intitulat ştiinţific microchimerism fetal sau feto-matern.

Magie şi sănătate prin fenomenul de microchimerism fetal

Microchimerismul fetal (numele provine de la grecescul khimaros, care face referire la animalul multifaţetat din mitologia  greaca) presupune prezenţa în corpul mamei a unui număr de celule ale fătului, celule care nu se rezumă la a rămâne în uter, acolo unde bebeluşul s-a dezvoltat, ci migrează în întreg corpul mamei, împrăştiind beneficii către cele mai importante organe ale acesteia. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceste celule, care pot rezista până la 38 de ani în organismul celei care a fost însărcinată, pot fi găsite la nivelul creierului, ficatului, muşchilor, pielii sau al plămânilor, locuri în care se instalează confortabil şi îşi „fac de cap” cu brio, revigorând celulele mamei şi chiar recalibrându-le pentru a le face să funcţioneze şi mai bine.

O cercetare susţinută

Studiul echipei de cercetători americani confirmă muncă de durată a altor grupuri de experţi de pe mapamond. Deşi termenul de microchimerism a apărut la finele anilor ’70 şi a fost făcut public atunci de cercetătorii de la Stanford, când aceştia au descoperit în corpul unei gravide un grup de cromozomi Y, aşadar masculini, celule fetale materne au fost găsite în vasele pulmonare ale mamelor încă de acum 50 de ani. Ulterior, cercetările extinse au relevat că acest microchimerism fetal este real, că schimbul de celule are loc prin placentă, de la făt la mamă şi că, un aspect foarte interesant, că mama poate să aibă în corpul ei atât celule de la copilul sau copiii săi, cât şi de la propria sa mama, celule care ajung, în unele situaţii, să intre într-un fel de competiţie.

Celulele fetale şi rolul lor de celule stem

Intrate într-o migraţie din uter în corpul mamei în timpul sarcinii, încă din primul trimestru (chiar din a şasea săptămâna de sarcină), aceste celule sunt un fel de agenţi de circulaţie care dirijează nutrienţii de la mamă la făt şi care se asigură că tot traficul se desfăşoară corect şi cu beneficii pentru ambele părţi. Mai apoi, deşi poate părea complicat, aceste celule simpatice şi grozav de utile au puteri magice şi îmbracă cu succes şi haina celulelor stem, dându-se peste cap şi transformându-se în celule epiteliale, celule cu rol pozitiv în funcţionarea aparatului cardiovascular sau celule hepatice. După naştere, tot celulele acestea fantastice se îngrijesc de refacerea ţesuturilor afectate şi intervin singure acolo unde este nevoie de ele. Un astfel de exemplu este, în cazul unei mame care a născut prin cezariană, zona unde se află cicatricea de la operaţie, zonă pe care celulele se străduiesc să o ajute să se vindece cât mai repede.

Partea goală a celulelor

Un aspect mai puţin plăcut al acestui microchimerism fetal este că, uneori, celulele nu sunt prea bine primite de corpul mamei. Acesta le poate respinge din simplul motiv că le consideră a fi nişte invadatori, iar posibilul război intern care se creează poate duce la declanşarea unor boli autoimune, aşa acum sunt afecţiunile tiroidiene.

Puteți descoperi multe modalități eficiente de a comunica și relaționa cu cei mici din colecția de parenting a editurii noastre ZYX Books  Cărțile care au revoluționat parentingul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa