Pica în sarcină – mi-e poftă de ceva… straniu!

Ruxandra Rusan
pica-in-sarcina-totul-despe-mame

Pica în sacină, o tulburare alimentară rară și periculoasă

Mă sună o prietenă și-mi povestește despre cumnata ei, care e gravidă. Îmi spune că are niște pofte ciudate. “Mai ciudate decât eclere cu castraveți murați?” (recordul meu la ciudățenii culinare din sarcină). “Da… PIETRE”.

Așa am ajuns să mă documentez despre o tulburare alimentară care poate să apară în sarcină. Și care, pe cât e de stranie, pe atât poate fi de periculoasă pentru viitoarea mămică și pentru copil.

Ce este Pica?

Pica se referă la pofta imposibil de stăpânit de a mânca lucruri ciudate, non-alimentare, cum ar fi pământ, lut, pietre, vopsea, gheață, cenușă și lista poate continua. Numele afecțiunii vine din latină, de la pica – înseamnă coțofană, pasăre vestită pentru că fură aproape orice. Poate afecta orice persoană, însă apare cel mai frecvent la gravide. Nimeni nu a reușit să înțeleagă deplin fenomenul, însă se pare că are la bază o combinație de factori biochimici și psihologici. Unele studii arată că ar putea fi legată de un deficit de fier, întrucât multe dintre non-alimentele care apar pe listele bizare de pofte ale gravidelor cu Pica par să aibă un conținut ridicat de fier. Cu toate astea, la fel cum arată și analizele cumnatei prietenei mele – care are nivelul de fier în limite normale – pica nu apare doar în cazul unor deficiențe și, mai ales, nu înseamnă că dacă înghiți acele ciudățenii vei face ceva bun pentru tine sau pentru bebelușul tău. Dimpotrivă, consumul de non-alimente poate interfera grav cu capacitatea organismului de a asimila nutrienți, ceea ce determină apariția unor deficiențe.

Care sunt riscurile?

În funcție de ce poftești, riscurile sunt mai mari sau mai mici. De exemplu, gheața nu poate să îți facă rău decât la dantură sau la gât, însă alte categorii, cum ar fi vopseaua sau pietrele – pot duce la intoxicații grave (plumb din vopsea, de exemplu) sau obstrucții intestinale serioase, în cazul pietrelor sau a buretelui de baie (din nou aflat la loc de cinste în lista ciudățeniilor poftite în Pica). O altă poftă des menționată în studii este cea de amidon. Acesta este plin de calorii goale – care te îngrașă excesiv, fără a-ți aduce niciun nutrient util. Iar pofta de pământ sau lut are, de asemenea, riscurile ei deoarece riști infecția cu diverși paraziți, inclusiv toxoplasma gondii, atât de periculoasă în sarcină. De aceea, este important să discuți cu medicul despre aceste pofte ciudate și periculoase. În principiu, dacă analizele nu arată nicio deficiență de fier, magneziu sau alte substanțe, al doilea pas este să descoperi dacă acest comportament are legătură cu o teamă sau o nevoie interioară pe care nu reușești să o conștientizezi și exprimi – iar hormonii sarcinii pun și ei paie pe foc!

Când să te îngrijorezi?

Dacă descoperi că ai început să faci provizii dintr-un non-aliment de care ți-e poftă, dacă ai tendința să nu vorbești despre asta, să te ascunzi de cei din jur și să te bucuri când poți profita de o clipă liberă ca să guști chiar și o cantitate infimă dintr-o chestie bizară, e momentul să ceri ajutor. Pentru sănătatea ta, dar și a bebelușului. Pentru cei din exterior, Pica poate să pară o fază trecătoare, un comportament justificat de sarcină sau pot chiar să nu observe anomalia. Cum nu există un tratament țintit pentru pica, de regulă boala este abordată din mai multe direcții care să îți vină în sprijin. Medicul tău poate colabora cu un nutriționist și cu un psihoterapeut abil deoarece psihoterapia se dovedeste de folos în cele mai multe cazuri și te va învăța să înlocuiești nevoia respectivă cu altceva mai sănătos. În niciun caz, însă, nu ignora simptomele și nu presupune că vor trece de la sine.

Apare și la copii

De regulă, apare în special la copiii mici, între un an și doi ani. Sindromul Pica este mai ușor de observat la cei mici, cum suntem mereu cu ochii pe ei, și este nevoie de o abordare serioasă a problemei. La fel ca în cazul adulților, Pica poate genera o serie de complicații. Să încerci să ajuți copilul “după ureche” nu este o idee bună deoarece nici în cazul celor mici nu se exclude premiza ca acest tip de nevoie autodistructivă să aibă la bază anxietate sau alte probleme pe care nu le va rezolva niciun supliment alimentar oferit copilului în funcție de ceea ce pare că ar căuta (calciu dacă ronțăie bucăți de tencuială, de exemplu).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa