Cum îngrijim pielea uscată în sarcină? Sfaturi de la dermatolog

Magda Popescu
femeie matura insarcinata

Cum îngrijim pielea uscată în sarcină? Sunt reguli speciale în această perioadă? Este nevoie de consult dermatologic dacă pielea este predispusă la uscare și descuamare? La toate aceste întrebări ne-a răspuns dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Pielea uscată nu este neapărat caracteristică perioadei de sarcină, însă poate apărea atunci când există o predispoziție a mamei. ”Tendința de uscare a pielii se explică printr-o xeroză cutanată cu debut înaintea sarcinii. Dermatita atopică și bolile tiroidiene pot favoriza pielea uscată care poate fi agravată în timpul sarcinii. Acest lucru este posibil și din cauza faptului că mamele evită folosirea emolientelor din teamă că vor dăuna fătului”, a explicat specialistul.

Cum îngrijim pielea uscată în sarcină?

”Îngrijirea pielii în timpul sarcinii nu trebuie să fie cu mult diferită față de normal. Bariera cutanată nu permite absorbția substanțelor din componența produselor de îngrijire în cantități suficiente pentru a fi dăunătoare. În general, produsele care pot fi cumpărate în mod normal fără rețetă, precum emolientele, produsele pentru demachiere, cremele de fotoprotecție, săpunurile și gelurile de duș pot fi folosite fără grijă”, este de părere dr. Vlădău.

Este indicată și aplicarea de uleiuri și emoliente, dar în zonele predispuse la formarea de vergeturi precum abdomenul, coapsele, sânii. Atenție, însă, la uleiuri. Ele sunt folosite mai mult pentru efecte anti-inflamatorii, nu au remarcabile proprietăți hidratante. Mai mult, pot produce așa numita ocluzie foliculară, cu formarea de puncte albe și negre, ne-inflamatorii, și dificil de tratat ulterior.

”Pentru hidratare, sunt ideale produsele bogate în uree, hidroxiacizi, glicerina. Iar pentru evitarea pigmentării la nivelul feței, care este foarte frecventă în timpul și după sarcină din cauza efectelor hormonale, folosiți crema pentru fotoprotecție”, recomandă medicul.

La dermatolog, doar dacă apar eczeme sau iritații

Pielea uscată în sarcină nu reprezintă un motiv de a apela la un consult dermatologic. Aplicarea mai frecventă de emoliente hidratante, mai ales după baie sau duș, și evitarea gelurilor și a săpunurilor agresive vor remedia problema în cele mai multe cazuri. Însă, dacă apar dermatite, iritații, mâncărime severă, urticarie este indicat un consult dermatologic pentru a stabili un tratament adecvat. Articolul continuă mai jos

De preferat, fără vopseluri de păr în timpul sarcinii

În general, produsele ce pot fi cumpărate fără rețetă pot fi folosite în timpul sarcinii fără motive de îngrijorare. Un semn de întrebare ridică vopselurile de păr și produsele de îndreptare a părului, care se pot absorbi mai mult la nivelul scalpului. Există studii care trag semnale de alarmă în ceea ce privește o posibilă legătură între folosirea de vopseluri de păr în timpul sarcinii și un risc al copilului de a dezvolta leucemie în primii ani de viață. Cu toate acestea, este foarte dificil de stabilit o legătură directă. Mulți autori consideră sigură folosirea acestor produse în cantități mai mici și cu frecvență redusă în timpul sarcinii.

Alte precauții sunt legate de tratamentele depigmentante pe bază de hidrochinonă și produsele anti-acneice, exfoliante și anti-îmbătrânire pe bază de retinoizi (derivați de vitamina A). În cantități mari, pot provoca malformații ale fătului și posibil mutații carcinogene. În cantități mici, absorbția prin piele este extrem de scăzută.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa