Placenta praevia (jos inserată). Complicații și tratament

Ramona Dinescu
placenta-praevia-totul-despre-mame

Placenta praevia sau placenta jos inserată este o complicație ce afectează una din 200 de sarcini

Placenta praevia se traduce prin implantarea placentei în segmentul inferior al uterului și acoperirea parțială sau totală a orificiului cervical. Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie și am aflat care sunt complicațiile ce pot apărea în urma diagnosticului cu placenta praevia și care sunt metodele de tratament. 

În timpul celei de-a doua sarcini, undeva prin săptămâna 22 de graviditate, m-am trezit într-o dimineață cu pete de sânge pe slip. Știam doar că orice sângerare apărută în sarcină nu poate fi un semn bun. Am sunat medicul ginecolog de urgența și m-am programat imediat. A urmat evident un control ecografic, în timpul căruia am aflat că am placenta mai jos inserată decât ar fi trebuit în mod normal, dar că dacă voi sta liniștită, fără să fac efort, există toate șansele să urce către peretele inferior al uterului, iar eu să duc sarcina la bun sfârșit. Acela a fost momentul în care am început să caut toate informațiile posibile despre această complicație.

Placenta praevia: cauze și simptome

Placenta este organul cu triplu rol în dezvoltarea sarcinii: face schimburile de nutrienți și substanțe nefolositoare dintre mamă și făt și respectiv dintre făt și mamă, protejează bebelușul și secretă hormoni. În luna a cincea de sarcină, placenta este aproape complet formată și începe să crească în dimensiuni, odată cu uterul pentru a face loc fătului. Există situații în care, placenta este situată prea jos în uter. Cauzele exacte nu se cunosc, însă, conform specialiștilor au fost identificații factorii care duc la apariția acestei anomalii:

– Fumatul sau consumul de substanțe interzise în sarcină;

– Eventuale cicatrici sau malformații ale uterului;

– Placenta nu este suficient vascularizată;

– Sarcinile multiple;

– Mai multe sarcini în antecedente;

– Vârsta înaintată a mamei.

Principalul simptom al acestei complicații este sângerarea bruscă, neînsoțită de alte manifestări. În trimestrul 3 de sarcină, sângerările pot fi destul de intense, cu sânge roșu aprins și în cantități destul de mari. Acestea se pot opri pentru câteva zile, dar, cu siguranță vor reîncepe apoi. În cazul meu a fost vorba de o singură sângerare, însă, nu ajunsesem în al treilea trimestru de sarcină. Uneori, placenta jos inserată poate fi depistată doar la controlul ecografic, fără să fie însoțită de vreun simptom. Unele gravide se plâng că au resimțit și contracții.

Placenta praevia: Complicații și tratament

În funcție de intensitatea și volumul sângerărilor se va prescrie de către medic tratamentul adecvat. Acesta ar putea însemna repaos la pat, cât mai multă odihnă, cu contraindicații de efort fizic, toate acestea însoțite de tratament medicamentos cu antispastice, betamimetice, antianemice.

În funcție de vârsta sarcinii și de severitatea hemoragiei, se poate dicta nașterea de urgență prin operație cezariană sau întreruperea sarcinii (dacă vârsta sarcinii este mică iar hemoragia este abundentă) pentru a salva viața mamei.

Complicațiile aceste anomalii sunt destul de severe, motiv pentru care placenta praevia este o situație tratată cu foarte multă atenție și responsabilitate. Complicațiile pot apărea atât la făt, cât și la mamă. Fătul este posibil să nu mai primească suficient oxigen, să aibă o greutate mică la naștere sau să se nască prematur, iar mama ar putea avea foarte mult de suferit din cauza sângerărilor interne abundente. În cazuri foarte rare, placenta praevia poate provoca chiar decesul mamei și al fătului.

De aceea, această complicație a sarcinii trebuie supravegheată cu multă atenție și trebuie urmat întocmai sfatul medicului.

Atenție!

Specialiștii susțin că este mult mai periculoasă în trimestrul al treilea de sarcină, până atunci vorbindu-se doar despre placenta jos inserată, nu placentă praevia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa