Sarcina şi superstiţiile ei

TOTUL DESPRE MAME

Cu tot avântul ştiinţei şi al medicinei moderne, sarcina şi naşterea îşi păstrează şi în prezent o latură misterioasă: superstițiile. Oricâte analize şi ecografii am face, miracolul vieţii rămâne tot un miracol, la fel cum a fost pentru bunicii, străbunicii şi stră-stră-străbunicii noştri. Haideţi să recunoaştem: odată ce suntem gravide şi simţim cum creşte micul puiuţ în noi, indiferent de cât suntem de cinice, de raţionale şi de informate ajungem să plecăm urechea la tot felul de superstiţii şi de obiceiuri care ne vor ajuta, pasămite, să ducem sarcina la bun sfârşit şi să aducem pe lume un copil sănătos.

Multe din obiceiurile populare au apărut din teama de a nu pierde sarcina sau a naşte un copil bolnav, o teamă naturală care există în fiecare femeie care se ştie cu prunc. Aceste obiceiuri sunt doar o modalitate de a potoli neliniştea gravidei, de a se asigura că face totul aşa cum trebuie.

Să descoperim împreună care erau obiceiurile şi superstiţiile de pe vremea când era bunica fată (de fapt, când era bunica însărcinată)!

Poftele gravidei

Poftele în sarcină erau luate foarte în serios în lumea tradiţională. Cine primea în casă o femeie gravidă, era obligat să îi dea să guste din toate bucatele şi băuturile de pe masă. Păcatul cădea asupra celui care nu oferea din mâncarea sa femeii îngreunate. Cu cât femeia era mai pofticioasă, cu atât păcatul mai greu.

Dacă femeia poftea ceva fără să vadă pe cineva mâncând, soţul se făcea luntre şi punte să îi împlinească pofta, temându-se că altfel femeia poate pierde sarcina. Dacă nu reuşea să aducă alimentul poftit, alerga degrabă la moaşa satului care prepara o fiertură din sâmburi de pepene şi cimbru de grădină care să o ajute pe femeia grea să ţină sarcina.

Este clar că sâmburele de adevăr prins în tradiţia populară nu este de neglijat. Astăzi ştim că poftele sunt semne ale anumitor carenţe în organismul femeii gravide şi este recomandat în continuare ca ele să fie îndeplinite. Şi iată cum am redescoperit noi roata căci şi străbunii noştri ştiau acest lucru la fel de bine ca şi noi!

Interdicţiile sarcinii

Multe erau însă şi interdicţiile sarcinii! Femeile gravide nu aveau voie să se ostenească prea mult muncind şi mai ales să nu ridice greutăţi prea mari (corect, nu?) dar erau sfătuite să umble mult pe jos în luna dinaintea naşterii (sa facă un fel de pilates, adică).

Şi în vechime, ca şi acum, se năşteau copiii cu mici anomalii (pete, bube, prea mult sau prea puţin păr) sau cu probleme grave de sănătate. Pentru că aşa se făcea de când lumea, străbunicile noastre încercau să preîntâmpine toate acestea în felul lor, fiind obligatorii următoarele lucruri:

  • Să nu mănânce poame îngemănate, dacă nu voiau să facă gemeni.
  • Să nu mănînce carne netăiată din frigare, că se naşte copilul cu limba prinsă.
  • Să nu lovească cu piciorul un câine, că va fi copilul câinos la inimă.
  • Să nu fure nimic, cât de mic, căci umbra obiectului furat va apărea ca pată pe corpul copilului.
  • Să nu treacă peste funie, căci va avea copilul buricul încurcat pe după gât (pe limba noastră, circulară de cordon la naştere).
  • Să nu dea nimănui apă căci nu vor putea naşte până ce acela nu le va da apă din pumni.
  • Să nu descalţe pe nimeni căci nu vor putea naşte până ce acela nu le va da apă din cizmă.
  • Să nu cunune, sub ameninţarea că va muri pruncul.
  • Dacă ştiau că sunt însărcinate şi ţineau secret, năşteau copilul mut.
  • Dacă vedeau un foc mare, nu puneau mâna pe faţă că năşteau copilul cu pete roşii.

Pentru a avea o naştere uşoară, de câte ori mătura sau arunca gunoiul, femeia trebuia să zică ”cum arunc gunoiul de iute, aşa să fac de lesne”. Femeia nu trebuia stea pe vreun sac sau pe treptele vreunei scări de la casă că năştea greu.

Dintre toate tradiţiile populare, cele legate de sarcină, naştere şi bebeluşi au rezistat poate cel mai bine în epoca modernă. Nu-i aşa?

Citiţi mai multe despre acest subiect în volumul Naşterea, nunta şi înmormântarea la români de Simion Florea Marian, editura Saeculum, 2007.

  • Urmăreşte aici emisiunea pe aceeşi temă.

Tu ce obiceiuri ai respectat cât timp ai fost însărcinată?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa