15 simptome precoce de sarcină

Nu ar fi greu să ne dăm seama că suntem însărcinate dacă uterul ar fi dotat cu lumini reflectorizante şi alarme care să înceapă să zbârnâie atunci când, în sfârşit, concepţia a avut loc! Din păcate, însă, singurele simptome pe care le avem sunt legate doar de schimbările hormonale care au loc în corpul nostru, iar aceste simptome pot fi destul de înșelătoare. Ba mai mult, când vine vorba de simptome precoce de sarcină, lucrurile sunt cu atât mai nesigure.

Când voi începe să constat simptomele precoce de sarcină?

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

Scrie-ne adresa ta de email

Deşi studiile arată ca un ovul este de regulă fertilizat în primele 12 ore ale ovulaţiei (şi nu mai târziu de 24 h), tu nu vei conştientiza simptomele precoce de sarcină decât după implantare, aceasta având loc după 7-10 zile de la ovulaţie.

Dacă ai rămas însărcinată, embrionul începe să producă hormoni hCG după implantare, aşa că este imposibil să depistezi sarcina sau să ai simptome mai devreme. Aşadar, cu cât aştepţi mai mult pentru a-ţi face un test după ovulaţie, cu atât va fi rezultatul mai aproape de adevăr. Testele de sarcină ar trebui făcute, în mod ideal, din momentul în care ciclul îţi întârzie cu o zi.

Mai jos ai o listă de 15 simptome pe care le-ai putea avea atunci când şi dacă rămâi însărcinată. Ţine minte că fiecare femeie şi fiecare sarcină diferă, aşa că nu e cazul să intri în panică dacă nu prezinţi toate simptomele precoce de sarcină.

Citește și: Momentul ideal pentru un test de sarcină

1. Temperatură bazală (TB) ridicată

Dacă, în mod regulat, ţii un grafic al ciclurilor şi îţi iei temperatura, vei observa că TB va rămâne ridicată pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoacă TB să crească până la ovulaţie şi să se menţină la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată. Dacă nu eşti însărcinată, temperatura ta bazală va scădea la loc și vei avea menstruație, ca în fiecare lună.

2. Întârzierea menstruaţiei

Unul din simptomele precoce de sarcină pe care le-ai putea observa este întârzierea menstruaţiei. Deşi aceasta este, de regulă, asociată cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii să fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boală gravă sau efectul secundar al unei operaţii chirurgicale. Pe de altă parte, este posibil să ai menstruaţie chiar şi în timpul sarcinii. Unele femei sângerează doar câteva luni sau pe tot parcursul sarcinii.

Recomandări3. Greţurile în sarcină

Un alt simptom precoce de sarcină foarte cunoscut sunt greţurile. Contrar credinţelor populare, ele nu apar doar dimineaţa, ci te pot surprinde în orice moment al zilei.

Asigură-te că mănânci bine şi echilibrat.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greaţă, deşi unele femei spun că nimic nu le poate ajuta în a se simţi mai bine. Greţurile persistă în primul trimestru de sarcină, deşi, în cazuri rare, pot continua şi în al doilea.

4. Modificarea sânilor

Chiar de la începuturile sarcinii vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

  • Sfârcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar că devin iritant de sensibile!
  • Sânii pot durea sau să aibă umflături.
  • Sfârcurile se pot închide la culoare.
  • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări.
  • Areolele se închid la culoare.
  • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

5. Exces de mucus cervical

O creştere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secreţie excesivă de mucus cervical. Unele femei pot observa doar un pic, pe când altele mult mai mult.

6. Oboseala ca simptom precoce de sarcină

Când rămâi însărcinată, metabolismul tău trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei. Mai mult decât atât, nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată! Dacă simţi nevoia să te odihneşti sau să dormi, ascultă ce îţi dictează organismul.