Streptococul de tip B în timpul sarcinii

Ramona Dinescu
streptococul de tip b

Streptococul de tip B este una dintre multele bacterii diferite ce trăiesc în mod normal în organismul nostru. În mod normal este inofensiv, însă depistat în sarcină trebuie tratat cu mare atenție deoarece poate cauza severe probleme fătului dacă îi este transmis la naștere.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie,  susține că aproximativ 30% dintre femeile însărcinate sunt gazde ale acestei bacterii. Streptococul de tip B poate cauza complicații severe și chiar moartea în cazul bebelușilor ce contactează această bacterie în timpul nașterii. Din acest motiv, screening-ul pentru streptococul de tip este recomandat în cea de-a 36 săptămână de sarcină, iar tratamentul este necesar acelor femei care obțin un rezultat pozitiv.

Cum mă pot infecta cu streptococul de tip B în sarcină?

Streptococul de tip B este o bacterie comună ce colonizează în aproximativ 30% dintre adulți, de obicei fără simptome sau efecte secundare. Se găsește cel mai adesea în intestine ca parte integrantă a florei intestinale obișnuite: Infecția cu streptococul de tip B apare la acei adulți care îi furnizează un mediu medical propice precum diabet, cancer sau boli de ficat, în cazul acelor persoane care au un sistem imunitar scăzut. Infecția cu streptococ B este mult mai des întâlnită la bătrâni și la femeile însărcinate, dată fiind  slăbiciunea sistemului lor imunitar.

Cum știu că sunt purtătoare de streptococ de tip B?

Oricine poate fi purtător de streptococ de tip B și nici măcar să nu știe acest lucru, deoarece nu prezintă nici un semn al infecției. Singura modalitate de a afla este să faci un test ce presupune recoltarea unor probe din vagin pe un tampon de bumbac. Un rezultat pozitiv în a 36-a săptămână de sarcină nu înseamnă neapărat că infecția va trece la copil în momentul nașterii. Pe de altă parte, nici un rezultat negativ nu garantează că în timpul nașterii copilul nu va fi infectat cu streptococ de tip B, însă riscurile sunt mult mai mici.

Dacă testul este pozitiv, acest lucru înseamnă doar că ești purtătoare de streptococ B. Nu toți copiii născuți din mame cu streptococ B pozitiv se vor infecta. De fapt, statisticile spun că numai 1% dintre bebelușii care au colonizat bacteria la naștere (dacă mamele nu au fost tratate), vor dezvolta o infecție cu streptococ de tip B.

Cu toate acestea, există câțiva factori care pot da indicație de risc de a transmite streptococul de tip B:

–          Ruperea membranelor înainte de 37 de săptămâni

–          O infecție urinară cu streptococ de tip B

–          Naștere prematură

–          Ruperea sacului amniotic cu mai mult de 18 ore înainte de naștere

–          Febră în timpul travaliului

–          O naștere în trecut în urma căreia bebelușul s-a infectat cu streptococul de tip B.

Femeile infectate cu streptococ de tip B care primesc tratament cu antibiotic în timpul travaliului au un risc mai scăzut de a transmite infecția fătului. De fapt, în majoritatea cazurilor, tratamentul este cu antibiotic, de obicei cu penicilină, deoarece această substanță trece rapid prin placentă și previne riscul creșterii bacteriei în organismul bebelușului.

Ce înseamnă de fapt infecția cu streptococ de tip B la bebeluși?

Există două tipuri de infecții cu streptococ de tip B la bebeluși:

–          Infecția cu debut precoce

–          Infecția cu efecte întârziate

Primele semne ale infecției cu debut precoce apar în 12 ore de la naștere. Un studiu care a observat 148 de mii de bebeluși relevă faptul că aproape toți bebelușii infectați cu streptococ de tip B au fost diagnosticați în cel mult o oră de la naștere, ceea ce sugerează că infecția a debutat de dinainte de naștere.

Semnele infecției cu debut precoce sunt:

–          Letargie

–          Un puls anormal

–          Iritabilitate

–          Refuzul hranei

–          Tensiune arterială scăzută

–          Temperatură foarte mare sau foarte scăzută

–          Un ritm respirator anormal

Infecția cu streptococ de tip B ce se manifestă mai târziu este mai rar întâlnită decât prima. Simptomele debutează în 7 sau chiar mai multe zile de la naștere și sunt cele ale meningitei sau septicemiei. Dacă observi la copilul tău unul din următoarele simptome, însoțite de febră și somnolență, cere de urgență consultul medical:

–          Comportament iritabil (bebelușului nu-i place să fie ținut în brațe sau mutat)

–          Plâs ascuțit cu gemete

–          Își arcuiește spatele

–          Are fontanela bombată

–          Hipotonie sau rigiditate cu mișcări spasmodice

–          Copilul se uită în gol

–          Convulsii

–          Dificultate în a se trezi

–          Pielea palidă, cu pete sau albăstruie

–          Iritație în oricare parte a corpului

–          Pete roșii sau purpurii pe piele ce nu se estompează atunci când sunt apăsate cu degetul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa