Studiu: Fumatul în timpul sarcinii le cauzează bebelușilor boli renale

Fumatul în timpul sarcinii

Copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii au un risc crescut de apariție a bolilor de rinichi, avertizează un studiu realizat de medici de la Universitatea din Kyoto, citat de Jurnalul American de Nefrologie.

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

sau
Înscrie-te cu Facebook

7 substanţe nocive pe care este bine să le eviţi în sarcină

Cercetătorii au luat în considerare excesul de proteină din urina copiilor, care este un semn al reducerii funcționării corecte a rinichilor—din analizele a peste 44.000 de copii cu vârsta peste 3 ani. Mamele acestora au fumat înainte de a rămâne însărcinate (5%), iar altele au continuat cu viciul chiar și după ce au aflat că sunt gravide (17%). Din compararea datelor a rezultat faptul că micuții ai căror mame au fumat cât timp ei se aflau la ele în burtă au un risc crescut de a dezvolta maladii ale rinichilor.

Cum scapi de un obicei prost? Aplică această tehnică științifică, explicată pas cu pas

”Fumatul în timpul sarcinii a fost asociat cu nașterea prematură, greutate scăzută la naștere și oxigenare deficitară a nou-născuților. Studiul realizat acum vine să completeze lista de probleme pe care bebelușii le pot avea din cauză că mamele lor nu înțeleg să renunțe la viciul pe care îl au”,a spus medicul Koji Kawakami, conducătorul studiului. Excesul de proteină din urină la vârste atât de mici indică apariția unor boli foarte grave la vârsta adultă, care netratate pot duce chiar și la deces.

RecomandăriFumatul duce la distrugerea rinichilor

Acesta nu este primul studiu care atrage atenția asupra efectelor negative pe care fumatul le are asupra rinichilor. În anul 2000, o echipă de cercetători olandezi a arătat că bolnavii de diabet care continuă să fumeze au șanse foarte mari să ajungă la dializă, pentru că funcțiile rinichilor se pot bloca. Potrivit oamenilor de știință, renunțatul la țigări scade considerabil acest risc.

Fumatul pasiv este nociv pentru copil

Încă din 1978 se fac astfel de cercetări și, potrivit davita.com, efectele fumatului asupra rinichilor sunt: reducerea fluxului sangvin spre rinichi, creșterea producției hormonului angiotensin II, care duce la mărirea tensiunii arteriale, îngustează vasele de sânge de la nivelului rinichilor, accelerează pierderea funcției renale. Mai mult, din cauza fumatului în corp se produc mai multe toxine ceea ce face ca rinichiul să fie forțat să muncească mai mult pentru a ne curăța organismul și în timp va ceda.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAptitudinile lingvistice timpurii reduc crizele de nervi ale copiilor
Articolul următorTemele pentru acasă. 5 modalități de a face față provocărilor
Sunt Cristina Călin. Jurnalist și blogger. Mama de fată și de băiat—în această ordine, cu aproape 6 ani diferență între ei. Soție. Suporter practicant al echipei Dinamo București. Îmi place să călătoresc. Implic copiii în aproape tot ce fac și de când sunt mamă, mai e jumătate de an și se fac 9 ani, am descoperit că pot să am răbdare, o calitate care zăcea latentă într-un colț al ființei mele. Acum 3 ani am învățat că dacă ai doi copii iubire nu se-mparte, ci se înmulțește. Timpul parcă e prea puțin și, cum spunea scriitorul meu preferat, parcă nu are răbdare cu noi, să ne savurăm în tihnă poveștile.