Testul de stres la contracţiile uterine

Acest test este o investigație noninvazivă, care este făcută în ultimul trimestru de sarcină. În timpul acestuia sunt monitorizate ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine induse medicamentos.

Ramona Dinescu

Testul de stres la contracțiile uterin (CST) este primul examen la care este supus bebelușul cu câteva zile înainte de naștere. Cu ajutorul lui se monitorizează capacitatea fătului de a face față unei nașteri naturale în condiții optime.

În timpul sarcinii fiecare gravidă face o mulțime de analize și teste, toate menite să analizeze starea de sănătate a viitorului bebeluș. Testul non-stres este printre ultimele deoarece se efectuează cu puțin timp înainte de naștere și este recomandat în special sarcinilor cu risc.

Noțiuni generale

Pentru a afla mai multe informații, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a spus că, de obicei, după 38 de săptămâni de sarcină, fiecare gravidă trebuie să se aștepte la apariția contracțiilor care preced travaliul. În timpul travaliului, fătul suferă o serie de modificări metabolice, care sunt asemănătoare cu cele apărute în orice condiție de stres. Mai exact, se modifică metabolismul fetal glucidic, protidic și lipidic produc compuși (glicogen, proteine, lipide), care reprezintă substrat energetic pentru nevoile crescute din timpul travaliului.

O problemă importantă o reprezintă prematurii, care nu au încă țesut adipos și dismaturii (nou-născuți la termen, dar cu greutate mai mică decât cea considerată normală la naștere), care au folosit deja țesutul adipos până la momentul nașterii și care, lipsiți de această sursă de energie, sunt mult mai vulnerabili la agresiuni.

Testul de stres la contracții (CST)

Mai ales în sarcinile cu risc (sarcină postmatură, hipertensiune arterială maternă, scăderea cantitativă a lichidului amniotic, boli materne care determină hipoxie cronică) se impune efectuarea testului de stres la contracții (”contraction stress test”), pentru a vedea dacă fătul poate suporta stresul contracțiilor uterine din timpul travaliului, respectiv dacă primește cantitatea necesară de oxigen pentru a se putea naște pe cale naturală fără a fi afectat. Acest test este o investigație noninvazivă, care este făcută în ultimul trimestru de sarcină. În timpul acestuia sunt monitorizate ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine induse medicamentos.

Urmărirea bătăilor cardiace fetale și a parametrilor echilibrului acido-bazic (variația pH-ului sanguin fetal) permit aprecierea stării de sănătate a fătului în timpul travaliului.

Cum se explică testul?

În timpul contracțiilor uterine (induse de o substanță medicamentoasă), fluxul de sânge și respectiv, oxigenarea placentară scad temporar. Acest lucru se reflectă în modificări ale traseului cardiac fetal.

Frecvența normală a cordonului fetal variază între 120 și 160 de bătăi pe minut. Sub aceste valori apare bradicardia, iar peste, tahicardia, ambele indicând diferite grade de suferință fetală. În expulzie, există în mod natural o bradicardie fiziologică.

În timpul testului de stres sunt monitorizate ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine induse medicamentos.

Cum se face CST?

Contracțiile uterine pot fi induse medicamentos, injectabil, cu oxitocină. În timpul contracțiilor, cu ajutorul unui transductor cu ultrasunete, medicul monitorizează simultan ritmul cardiac fetal și contracțiile uterine dureroase, înregistrând pe monitor graficele corespunzătoare și prognozând astfel cum va suporta bebelușul stresul viitorului travaliu.

Durata testului variază de la o gravidă la alta, ca și intensitatea contracțiilor. Testul se încheie în momentul în care aparatul înregistrează trei contracții într-un interval de zece minute.

Dacă ți se indică un astfel de test, trebuie să știi că nu ai voie să consumi niciun aliment cu cel puțin opt ore înainte. Nici lichide nu trebuie să consumi în exces înainte de efectuarea unui astfel de test, deoarece, în cazul în care testul este pozitiv (în condiții normale, testul este negativ), adică dacă se decelează anumite modificări patologice în traseul bătăilor cardiace fetale, nașterea prin cezariană poate deveni necesară și, uneori, va fi efectuată imediat după terminarea testului.

Pe toată durata testului gravida este supravegheată în permanență. Supravegherea se continuă și după terminarea testului, până la dispariția contracțiilor uterine sau până la revenirea la valoarea de dinaintea testului, pentru a se evita declanșarea nașterii precoce. În unele cazuri, chiar dacă testul este pozitiv, bebelușul poate avea șansa să treacă fără probleme peste travaliu.

Ce riscuri presupune CST?

Prin efectuarea testului de stres la contracții există riscul ca, prin administrarea unei cantități mari de oxitocină, uterul să fie hiperstimulat, putându-se declanșa travaliul și respectiv nașterea. De asemenea, în timpul testului se poate declanșa suferința fetală.

În cazul anumitor gravide, testul de stres la contracții este contraindicat. Acestea sunt gravidele cu risc crescut pentru naștere prematură (antecedente de sarcină prematură, sarcină gemelară), cele cu placenta praevia sau cele care au suferit anterior o operație cezariană (uter cicatriceal).

Contracții adevărate și false

Din cauza emoțiilor este posibil să nu-ți mai dai seama dacă ai contracții false sau adevărate. Iată tot ce trebuie să știi despre cele două tipuri de contracții, cum se măsoară durata și intensitatea acestora și ce e de făcut când apar.

Contracțiile adevarate sunt dureroase, durează mai mult de 30 de secunde, se pot repeta regulat sau neregulat, încep la nivelul fundului uterin, pot fi însoțite de dureri lombare („de spate”), nu trec la repaus, mișcare ușoară, duș cald, hidratare, evacuarea vezicii urinare etc. Medicul obstetrician va examina gravida si fatul – clinic si ecografic. Se poate efectua și un „test nonstres” dacă pacienta este în trimestrul 3 de sarcină – test care evaluează contracțiile uterine adevarate, mișcările copilului și ritmul cardiac fetal. Examinarea colului uterin – clinic si ecografic – este importantă: contracțiile uterine adevărate pot duce la scurtarea colului, pot produce sângerări vaginale sau pierderi de lichid amniotic, pot determina hipoxie fetală dacă sunt prelungite și repetate.

Dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni

Contracţiile sunt cele care dilată colul şi trebuie să te aştepţi ca ele să crească treptat în durată şi intensitate, pe măsură ce se apropie expulzia.

  • La începutul travaliului, vei avea contracţii de 15 secunde la intervale de 15-20 de minute, pentru ca atunci când dilatarea se apropie de 5 cm contracţiile să dureze aproape 45 de secunde, cu doar 4-5 minute de pauză între ele.
  • Expulzia nu durează de regulă mai mult de 30 de minute la prima naştere, perioadă în care vei avea contracţii foarte puternice, cu durată de 1 minut, cu 2-3 minute de pauză.
  • La circa 20 de minute după naşterea copilului vei simţi contracţii mai uşoare, care anunţă expulzia placentei. Cu aceasta, naşterea este încheiată.

Măsurarea contracțiilor false


Dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni

Iată ce spune dr Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni despre contracțiile false:

  • Contractiile Braxton-Hisks, cunoscute ca „false contractii”, sunt perioade scurte de spasme musculare uterine, urmate de relaxare spontană.
  • Acestea sunt normale, fiziologice și pot apărea după 6 săptămâni de sarcină, dar sunt resimțite mai ales în trimestrul 2 și 3 de sarcină.
  • Uterul este alcătuit din fibre musculare netede care se pot contracta spontan, involuntar, atât în sarcină, cât și în afara sarcinii (menstruație, după contact sexual, când vezica urinară este plină și în afecțiuni genitale precum adenomioza, chisturi ovairene, fibromatoza uterine etc).
  • Pregătesc uterul pentru declanșarea nașterii. Este important ca medicul să îi explice pacientei că poate resimți aceste „spasme” musculare uterine pentru a scădea gradul de anxietate și pentru a le diferenția de contracțiile uterine „adevărate”.
  • Contracțiile Braxton – Hicks apar spontan, sunt nedureroase, durează maximum 30 secunde, sunt localizate în partea anterioară a uterului gravid (nu la nivelul fundului uterin), nu sunt însoțite de dureri lombare, se pot repeta, dar neregulat, maximum 10-20 pe zi, sunt mai frecvente în trimestrul 3.
  • Pot însoți mișcările fătului, pot apărea la un efort mai intens sau de durată mai lungă sau după un repaus prelungit, după contact sexual, când vezica urinară este plină sau abdomenul meteorizat, dacă gravida este deshidratată sau obosită.
  • Se remit după repaus sau mișcare ușoară, duș cald, hidratare corespunzătoare, odihnă.

Măsurarea contracțiilor adevărate

Deci? Cum îți dai seama dacă sunt sau nu contracțiile tale adevărate? Durata și intensitatea lor! Folosește un ceas pentru a urmări momentul în care începe o contracție până când apare următoarea, precum și cât durează fiecare contracție.

Contracțiile adevărate devin regulate, puternice și frecvente.

  • Adevăratele contracţii sunt așadar dureroase, dese şi regulate.
  • În mod normal, ele apar după săptămâna a 39-a, la femeile aflate la a doua sau a treia sarcină, şi la 40 de săptămâni, la femeile aflate la prima sarcină.
  • Vei simţi primele contracţii la interval de 10 minute, iar la început „repriza” durează 10-15 secunde.
  • Apoi vei vedea că apar la 4 minute şi durează mai mult, chiar 25 secunde. Simţi cum durerea îți cuprinde mijlocul şi ai senzaţia că te dezintegrezi.
  • În timpul expulziei (al naşterii copilului), durerea se derulează la interval de 1-2 minute şi durează 50 de secunde.

Travaliul adevărat se caracterizează prin contracţii dureroase care apar la intervale regulate de 2-4 minute, cresc treptat în intensitate şi durează 1 minut. Durerile sunt localizate în spate şi abdomen; dilataţia este progresivă, iar contracţiile nu sunt influenţate de sedative.

Contracții falseContracțiile travaliului
Sunt rare, și, de obicei, apar doar o dată sau de două ori pe zi.  Le simți și sunt destul de intense.  
Apariția lor poate fi legată de schimbarea de activitateȘ de exemplu după ce ai mers mult pe jos și te așezi.  Sunt mult mai regulate comparativ cu Braxton Hicks.  
Sunt de obicei neregulate. Pot fi și regulate, dar intervalul în care le vei simți este extrem de scurt.  Sunt mai frecvente și muuult mai dureroase.  
De cele mai multeori durează mai puțin de un minut o contracție.  Cresc în frecvență și intensitate  
Continuă să fie imprevizibile și non-ritmice.  În cazul în care contracțiile devin mai lungi, mai puternice, mai regulate și mai frecvente, e semn că travaliul se poate declanșa.
Nu cresc în intensitate.   
Citește și:
Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină
Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, săptămână cu săptămână
Tot ce trebuie să ştii despre toxemia gravidică
Anormalităţi ale uterului în sarcină
Când facem ecografii în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa