Testul TORCH. Când se impune și ce probleme poate depista

Ramona Dinescu
testul-torch-totul-despre-mame

Testul TORCH, efectuat la timp, poate salva viața bebelușului tău

Testul TORCH este o analiză complexă, scumpă, care nu se face în mod uzual, menită să depisteze anumite infecții ce pot afecta bebelușul. 

Deoarece ambele mele sarcini au fost programate, nu întâmplătoare, mi s-a părut că este responsabilitatea mea ca înainte de ”a trece la fapte” să-mi fac toate analizele. Printre acestea se număra și testul TORCH de care nu auzisem niciodată până atunci. Îmi amintesc clar că am făcut ochii mari și am simțit o ușoară înțepătură în zona inimii când am aflat cât costă. Dar, cum pentru copiii noștri suntem în stare de orice, am făcut testul în speranța că va ieși negativ. Și așa a fost, din fericire. Iată ce infecții depistează testul TORCH:

Ce înseamnă testul TORCH?

Denumirea acestui test, este de fapt o prescurtare a numelor bolilor pe care le poate depista, afecțiuni ce se transmit foarte ușor de la mamă la făt:

T – Toxoplasmoza  – o infecție relativ comună cauzată de parazitul toxoplasma gondii care în cazuri de imunitate scăzută, precum cel al fătului ce se formează în uter poate avea efecte devastatoare precum complicații severe la nivelul ochilor, creierului, plămânilor și inimii.

O – Atle infecții (other infections) precum coxackie virus, sifilis, varicela, zona zoster, HIV, parvobirus B19 și hepatita B.

R – Rubeola, o infecție virală care în timpul sarcinii poate trece ușor la făt și poate provoca malformații la nivelul ochilor (cataractă, microftlamie), sistemului auditiv (surditate), sistemulului cardiorespirator sau sistemului nervos (microcefalie, întarziere mintală).

C – Citomegalovirus – un virus din grupul de virusuri ai herpesului care poate avea cam aceleași efecte asupra fătului precum rubeola, însă rata de transmitere în cazul mamelor seropozitive este de doar 1%.

H – Herpes simplex – un virus din grupa largă de viruși ADN care activat în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra mamei, dar în special asupra fătului (incidență crescută a avorturilor și nașterilor premature, malformații congenitale rare, dar severe interesând sistemul nervos central și, în special, herpesul generalizat al nou-născutului, cu o evoluție foarte gravă).

Când se efectuează testul TORCH și ce este de făcut ulterior?

Am întrebat-o pe Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică – ginecologie despre perioada în care se efectuează acest test și am aflat că ideal ar fi să fie făcut înainte de concepție. De multe ori însă, sarcina nu este planificată, iar atunci, testul se recomandă în primele săptămâni de sarcină.

Acest lucru deoarece dacă iese pozitiv, aceste infecții pot fi tratate sau ținute sub observație astfel încât să nu influențeze fătul, iar în cazuri mai grave se recomandă avortul terapeutic.

Dacă este făcut înainte de sarcină, iar rezultatul testului TORCH este pozitiv, unele infecții precum toxoplasmoza și sifilisul pot fi tratate cu antibiotic. Altele, precum cele virale ca în cazul rubeolei, varicelei sau zona zoster care nu au un tratament efectiv, pot fi prevenite prin vaccinare înainte de sarcină. Transmiterea virusului herpetic la făt poate fi evitată prin nașterea cu ajutorul operației cezariană.

Rezultatul testului TORC relevă existența sau inexistența în organismul mamei a anticorpilor specifici unei anumite boli din acestă categorie. De asemena, rezultatului testului poate specifica dacă este vorba de o infecție recentă, actuală sau una destul de îndepărtată. În funcție și de acești indicatorii, medicul ginecolog îți va oferi cel mai bun tratament.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa