Totul despre sifilisul congenital

Ramona Dinescu
sifilisul congenital totul despre mame

Sifilisul congenital este o infecție severă care adesea pune în pericol viata bebelușului. O femeie gravidă care este infectată cu sifilis poate transmite această boală copilului ei în timpul sarcinii sau în timpul nașterii. Sifilisul congenital poate avea urmări dezastruoase pentru viitorul copil.

Sifilisul este cauzat de bacteria Treponema palladium care se poate transmite în primul rând prin contact sexual. Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală, iar gravida purtătoare a acestei infecții o poate transmite fătului în timpul sarcinii prin intermediul placentei sau în timpul nașterii. Foarte mulți bebeluși care sunt infectați cu sifilis în timpul sarcinii mor cu puțin timp înainte sau după naștere.

Din fericire, există teste specifice în timpul sarcinii pe care femeia le poate efectua pentru a afla dacă este purtătoare a bacteriei ce duce la apariția sifilisului, motiv pentru care sifilisul congenital este o infecție destul de rar întâlnită. Cel mai cunoscut test este analiza VDRL care determină în laborator dacă mama este sau nu purtătoare.

Pacienta infectată cu sifilis se poate trata cu antibiotice, această bacterie fiind sensibilă în special la penicilină. Iar în cazul în care sifilisul este descoperit în primele săptămâni de sarcină se recomandă întreruperea sarcinii.

Simptome ale sifilisului congenital

– Incapacitatea de a lua în greutate

– Febră

– Iritabilitate

– Iritație în jurul gurii, a organelor genitale și anusului

 

– Iritație, la început sub formă de mici bășici la nivelul palmelor și tălpilor, iar apoi de culoare arămie, erupții cutanate plate sau denivelate pe față, palme și tălpi.

 

– Secreții nazale fluide

Simptome ale sifilisului congenital la bebeluși mai mari sau copii mici:

– Creșterea anormală a dinților, dinți Hutchinson (dinți în formă de cuier)

– Dureri osoase

– Orbire

– Cornee opacă

– Scăderea auzului sau surzenie

– Zone gri de consistența mucusului pe anus sau în exteriorul vulvei

– Umflarea încheieturilor

– Refuzul de a mișca un braț sau un picior dureros

– Probleme la nivelul gambelor picioarelor

– Cicatrici pe piele în jurul gurii, a organelor genitale și anusului.

Care sunt perspectivele?

Așa cum spuneam și mai sus, lucrurile au evoluat mult față de ce se întâmpla în urmă cu câteva zeci de ani. Sifilisul poate fi prevenit, la fel cum și sifilisul congenital este tot mai greu să apară. Cu toate acestea, mulți copii care s-au infectat în primele luni de sarcină au ajuns să se nască. Mamele care au urmat tratament în timpul sarcinii au reușit să reducă riscul sifilisului congenital la bebelușii lor. Bebelușii care s-au infectat în timpul nașterii au avut o simptomatologie mai ușoară.

Ceea ce este de reținut este faptul că complicațiile acestei infecții pot fi dezastruoase deoarece pot fi una sau mai multe din următoarea listă:

– Orbire

– Surzenie

– Probleme ale sistemului nervos

– Deformarea feței

Cum poate fi prevenit sifilisul congenital?

În primul rând trebuie prevenit sifilisul, ceea ce se poate realiza doar prin protejarea în timpul actului sexual. Dacă suspectezi că suferi de o boală cu transmitere sexuală precum sifilis, trebuie să ceri cât mai repede sfatul medicului. Asta cu atât mai mult cu cât ești sau plănuiești să rămâi însărcinată.

Îngrijirea prenatală este vitală pentru sănătatea ta și a viitorului copil. Un test de sânge de rutină pentru sifilis în timpul sarcinii te poate scăpa de foarte multe probleme deoarece identifică infecția și permite mamei să caute cel mai bun tratament pentru a reduce riscul de transmitere la bebeluș. Copiii născuți din mame infectate cu sifilis care au primit tratament corespunzător cu penicilină în timpul sarcinii prezintă riscuri minime de sifilis congenital.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa