Toxoplasmoza în sarcină

Ramona Dinescu
toxoplasmoza-totul-despre-mame

Una dintre cele mai grave infecţii pentru o gravidă este toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infecție parazitară, comună oamenilor, dar care poate avea urmări severe dacă este contractată în timpul sarcinii și transmisă fătului. De aceea, este recomandată efectuarea testului TORCH înainte de sarcină pentru depistarea anticorpilor rezistenți la toxoplasmoză.

Toxoplasmoza este o infecție comună în rândul păsărilor și mamiferelor, inclusiv la oameni și este cauzată de infectarea cu parazitul Toxoplasma gondii. Conform specialiștilor, poate avea urmări severe dacă este contractată în timpul sarcinii, deoarece se poate transmite fătului, putând duce la instalarea unor leziuni cerebrale și chiar orbire.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie ne-a spus că pentru majoritatea oamenilor toxoplasmoza nu este periculoasă, deoarece de cele mai multe ori nu se manifestă simptomatic. Mai mult decât atât, odată tratată, această infecție nu va mai fi contractată a doua oară, deoarece organismul tău știe deja să se protejeze împotriva acestui parazit. Din păcate, dacă este contractată în timpul sarcinii și nu este depistată și tratată la timp, poate fi foarte periculoasă pentru făt.

Căi de transmitere

De obicei, toxolplasmoza se transmite pe cale orală sau prin contact cu suprafețe contaminate. Singurul organism viu care transmite acest parazit este pisica. Dacă o pisică este infectată, în fecalele sale vor apărea ouă ale parazitului toxoplasma gondii pentru aproximativ 2 săptămâni. Iar în solul umed ouăle vor supraviețui în jur de 18 luni. De aceea, dacă ești însărcinată sau plănuiești să aduci pe lume un copil, va trebui să lași pe altcineva să se ocupe de igiena pisicii tale. Există chiar unele voci care afirmă că o pisică și o femeie însărcinată nu ar trebui să stea în aceeași casă. Dacă eşti, totuşi, stăpâna unei pisici, încearcă să intri cât mai puțin în contact cu acest animal, mai ales cu fecalele sale în momentul în care îi schimbi cutia cu nisip. De asemenea, ai mare grijă la igienă. Spală-te pe mâini înainte de fiecare masă, nu consuma fructe sau legume crude, nespălate, precum și carne sau ouă care nu au fost bine gătite.

Diagnosticul și tratamentul pentru toxoplasmoză

De cele mai multe ori toxoplasmoza este o infecție asimptomatică, însă în unele cazuri pot apărea dureri de cap, oboseală, febră, dureri musculare sau umflare a ganglionilor. Cea mai bună cale de a depista această infecție este efectuarea testului TORCH înainte de sarcină sau în primele săptămâni de sarcină, dacă prima variantă nu a fost posibilă, pentru a vedea dacă ai anticorpi rezistenți la acest parazit.

În cazul în care nu ai efectuat testarea TORCH și ai suspiciuni, diagnosticul se pune în urma efectuării unui test de sânge, iar pentru a afla dacă fătul a fost contaminat, se efectuează amniocenteza.

De obicei, tratamentul care se urmează este unul cu antibiotic. Specialiștii sunt de părere că o infecție în prima parte a sarcinii este mai periculoasă decât una în a doua parte a gravidității. Trebuie menționat că toxoplasmoza se poate manifesta la făt chiar și după două luni de la contaminare.

Un bebeluș contaminat cu parazitul toxoplasma gondii se va naște fără o simptomatologie evidentă, motiv pentru care, dacă există unele suspiciuni, ar trebui testat. Trebuie menționat faptul că toxoplasmoza se poate manifesta în următorii 20 de ani ai copilului, dacă a fost contractată în timpul sarcinii. Acesta și leziunile pe care le poate provoca la nivelul creierului sau ochilor sunt motive suficiente pentru a te proteja cât mai bine în timpul sarcinii.

Citeşte şi:
Pisicile şi femeile însărcinate
Copiii şi animalele: cât de periculos este părul de animale
Testul TORCH depistează infecţiile din sarcină
Afecţiuni ce pot dăuna sarcinii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa