Travaliul fals: ghid complet de informaţii

TOTUL DESPRE MAME

Pe măsură ce te apropii de DPN, ai putea constata cum contracţiile Braxton Hicks devin din ce în ce mai frecvente şi intense. Este foarte normal pentru femei să creadă că intră în travaliu şi să îşi sune medicul sau să meargă la spital doar pentru a afla că ceea ce li se întâmplă poartă numele de „travaliu fals”.

Dar cum poţi face diferenţa între travaliul fals şi cel real? Iată mai jos câteva informaţii care ţi-ar putea servi drept ghid.

Semne de travaliu fals

  • Contracţii neregulate şi imprevizibile (de exemplu, intervale de zece minute între contracţii, şase minute, de două minute, opt minute etc);
  • Nu există nicio evoluţie a travaliului;
  • Contracţiile sunt resimţite ca o încordare generală a abdomenului;
  • Schimbarea poziţiei sau activităţii corpului provoacă diminuarea sau stoparea contracţiilor;
  • Nu există nicio urmă de sânge;
  • Membranele nu s-au rupt.

Travaliul fals vs. travaliul real:

– Cât de dese sunt contracţiile tale? Cronometrează-ţi contracţiile folosind un ceas, notând mai întâi când începe prima contracţie şi când începe cea de-a doua. Travaliul real dezvoltă un tipar al contracţiilor, acestea începând să fie din ce în ce mai apropiate una de cealaltă. În timpul unui travaliu fals, contracţiile rămân neregulate.

– Cât durează fiecare contracţie? Cronometrează cât durează fiecare contracţie pe care o ai, notând când încep şi când se opresc. Contracţiile reale durează mai mult de 30 de secunde şi devin din ce în ce mai lungi, până la 60 de secunde. În comparaţie, contracţiile Braxton Hicks variază în durată şi intensitate.

– Contracţiile persistă chiar şi atunci când îţi schimbi activitatea? Contracţiile reale continuă indiferent de ceea ce face mămica şi devin din ce în ce mai puternice cu cât efortul acesteia este mai mare. În timpul travaliului fals, de foarte multe ori contracţiile se ameliorează şi se opresc, indiferent de activitatea mamei.

– Unde anume simţi contracţiile? În timpul travaliului real, durerea tinde să înceapă în partea superioară a abdomenului, radiind pe întreaga sa suprafaţă şi lăsându-se pe spate, sau invers. În cazul travaliului fals, contracţiile se resimt în partea inferioară a abdomenului.

Cu toate acestea, chiar dacă experimentezi semnale de travaliu, nu poţi fi mereu 100% sigură dacă este sau nu travaliu real. Unele femei au contracţii puternice preţ de câteva zile, fără să sufere schimbări cervicale, pe când altele resimt doar o mică presiune şi durere de spate.

Travaliul fals: Să mergi sau să nu mergi la spital?

Unele femei ar putea să nu ţină cont de ceea ce simt, întrucât încă nu au ajuns la termen, însă pot avea o mare supriză să afle la controlul medical că au dilatație completă.

Pe de altă parte, alte femei se internează de când au contracţii regulate, la interval de 3 minute, iar după ce ajung în spital, acestea se opresc. Dacă acesta este şi cazul tău, nu te jena şi nu fii frustrată. Încearcă mai degrabă să îţi păstrezi optimismul şi să priveşti toată experienţa ca pe un exerciţiu pentru când va veni momentul nașterii.

Există variaţii în aceste scenarii, însă alarmele false poate fi chiar mai convingătoare la al doilea şi al treilea travaliu, în ciuda faptului că mămicile au căpătat deja experienţă.

Aşadar, dacă eşti în dubiu, contactează-ţi medicul ţinând cont de faptul că, în cazul în care contracţiile continuă să se intensifice, este foarte probabil să fi intrat în mod real în travaliu!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa