Vitamina D în sarcină-la ce riscuri se supun gravidele cu deficit? Sfaturi de la dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate

TOTUL DESPRE MAME

O gravidă care are deficit de vitamina D în sarcină se supune la o serie de riscuri, atât în ceea ce o privește pe ea, cât și pe copil.

Organismul viitoarei mămici trebuie să funcționeze, în sarcină, ca un ceas elvețian veritabil. Medicul care ține sarcina sub observație știe de ce aveți nevoie – tu și bebelușul- pentru că toate să decurgă bine și să naști un copil sănătos. Și, cap de listă, sunt vitaminele prenatale, fiecare cu importanța și rolul ei. Acum vorbim despre vitamina D,  cu  explicații de la Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Este adevărat, organismul uman ”face rost” de vitamina D atât din alimentație, cât și sub acțiunea razelor solare la nivelul pielii. Dar nu neapărat de suficientă vitamina D, cât pentru doi. Iarna, când soarele este cam zgârcit, cu atât mai mult este nevoie de o suplimentare a aportului de vitamina D. Nu te teme, în această privință nu există ”prea mult”, iar cantitățile mai mari decât cele normale nu fac niciun rău nici mămicii, nici fătului. Pe când deficitul…

Oasele și dinții copilului, în pericol

O doză insuficientă de vitamina D în sarcină expune bebelușul la riscul de a nu primi destul calciu și fosfat, ceea ce, mai târziu, după naștere, îi poate afecta dezvoltarea oaselor și a dinților. Deși lipsa vitaminei D în sarcină nu este neapărat trecută pe lista principalilor vinovați pentru rahitismul copilului, nici nu este total exclusă. Și, cum nimeni nu vrea să riște așa ceva, alege paza bună în locul relei primejdii. Și n-ar fi singurul argument: vitamina D deține puterea de a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și de a preveni instalarea diabetului zaharat.

De neignorat este și faptul că există cercetători care consideră că ar fi o oarecare legătură între deficitul de vitamina D în timpul sarcinii și bebelușii cu o greutate mică la naștere. Fără a încerca să speriem pe cineva, ci doar pentru a sublinia importanța vitaminei D în timpul sarcinii, va mai spunem că lipsa acesteia din organism crește în mod real riscul de preeclampsie și poate duce la naștere prematură. Acestea sunt bănuielile oamenilor de știință, care au arătat cu degetul către deficitul de vitamina D în cazul gravidelor care s-au confruntat cu o creștere a valorii tensiunii arteriale și umflarea mâinilor și picioarelor.

Risc de naștere prematură

Mai mult, oricât de fantezist ar părea, o doză insuficientă de vitamina D în organismul femeii însărcinate poate lăsa larg deschisă poartă infecțiilor cu localizare vaginală. Riscul? Naștere prematură.

În ceea ce privește doză zilnică de vitamina D recomandată în perioada sarcinii, se consideră că 10 micrograme ar fi suficiente. Dar asta va stabili, desigur, medicul, în funcție de particularitățile fiecărei viitoare mămici. Surse naturale de vitamina D sunt lactatele, ouăle, ciupercile, tofu.

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, subliniază importanța acestei substanțe în sarcină. ”Până nu de mult, vitamina D era asociată numai cu sănătatea oaselor. Studiile recente au demonstrat clar că vitamina D contribuie și la buna funcționare a aparatului reproducător. De asemenea, s-a demonstrat că există și o legătură între fertilitatea unei femei și deficitul de vitamina D, de aceea ar fi bine să fie recomandată dozarea acesteia cuplurilor care nu pot avea copii”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa