Am voie să mă vopsesc când sunt gravidă?

TOTUL DESPRE MAME

Este periculos să mă vopsesc când sunt gravidă? Este întrebarea pe care o pun multe viitoare mămici. Din păcate, există foarte puţine studii care să ofere un răspuns concret la această întrebare. Părerea generală este că, deoarece doar o cantitate mică din produsele de colorare a părului ajunge să fie absorbită în piele, este puţin probabil să fie afectat copilul.

Lăsând cercetările la o parte, să ne amintim că femeile însărcinate îşi vopsesc părul de foarte multă vreme şi niciun efect advers de amploare nu a fost sesizat până în prezent.

Potrivit OTIS (Organizaţia Specialiştilor în Informaţii Teratologice din SUA şi Canada), au fost efectuate studii pe animale, folosind doze de 100 de ori mai mari decât ceea ce ar putea fi utilizat în mod normal de un om, fără a se înregistra modificări semnificative în dezvoltarea fetală. Atât această observaţie, cât şi alţi factori, cum ar fi contactul minim pe care vopseaua îl are cu pielea, conduc spre concluzia că este destul de sigur să-ţi vopseşti părul în timpul sarcinii.

Dacă îţi vopseşti părul în şuviţe sau doar ţi-l nuanţezi, riscul şi aşa foarte mic se diminuează, întrucât cantitatea de produs nociv ajunge să ia şi mai puţin contact cu pielea ta.

Pentru vopsit în sarcină nu se folosesc amoniac şi alte substanţe chimice

Fie că eşti sau nu însărcinată, inhalarea vaporilor de amoniac şi a altor substanţe chimice pe care vopselele de păr le conţin pot duce la ameţeli şi alte probleme de sănătate.

Dacă este posibil, încearcă să îţi vopseşti părul la un salon de cosmetică. Dacă ai părul scurt şi nu ai nevoie de ajutor profesionist sau, pur şi simplu, preferi să te vopseşti singură, caută o marcă de vopsea fără amoniac.

Pot folosi henna sau vopsele naturale în timpul sarcinii?

Vopselele naturale şi henna sunt adesea considerate şi promovate ca fiind alternativa cea mai sănătoasă la vopseaua de păr clasică, mai ales pentru femeile însărcinate. Dacă alegi să foloseşti una din aceste variante, asigură-te că citeşti în întregime specificaţiile de pe cutie, întrucât este posibil ca, uneori, produsul să conţină aditivi sintetici, în ciuda ambalajului aparent „natural”.

Sunt femei care folosesc henna şi sunt foarte mulţumite, însă există anumite aspecte care nu sunt tocmai plăcute şi de care trebuie să ţii cont. Spre exemplu, multe femei consideră că henna implică mult chin şi mizerie. Henna conţie săruri metalice care sunt greu de îndepărtat dacă intră în contact cu pielea.

Şi, cum niciodată nu reuşim să fim suficient de atente atunci când aplicăm vopseaua, este foarte probabil ca aceasta să ajungă şi în locuri în care nu are ce să caute. Totodată, vopsirea cu henna poate dura mult mai mult decât cu alte vopsele. Dacă produsul are acţiune rapidă, verifică încă o dată ingredientele, întrucât este posibil să nu fie henna 100%, ci un mix de henna cu alte substanţe chimice.

Dacă ţi se pare o prea mare bătaie de cap, poţi căuta un salon unde se practică vopsirea cu henna sau vopsele naturale.

Sfaturi pentru un vopsit sigur în sarcină:

  • Dacă se poate, aşteaptă până în al doilea trimestru până să te vopseşti. Până atunci se vor finaliza toate etapele iniţiale importante ale dezvoltării fătului. Este mai bine să aştepţi şi dacă ştii sigur că te va stresa întreagă procedură.
  • Dacă vrei să îţi vopseşti părul la salon, caută să fie unul bine ventilat sau asigură-te că stilistul care se ocupă de tine te aşază în cea mai aerisită zona a salonului.
  • Alege un produs de colorare a părului care nu conţine amoniac. E posibil să fie nevoie să faci o mică cercetare înainte de a alege o marcă anume sau chiar să te consulţi cu stilistul tău.
  • Eventual, alege o vopsea henna pură.
  • Dacă alegi să te vopseşti acasă, urmează cu sfinţenie instrucţiunile notate pe ambalaj, inclusiv în ceea ce priveşte timpul pe care trebuie să îl laşi să treacă până să te clăteşti.
  • Fă-ţi mai întâi un test pe o zonă restrânsă pentru a verifica dacă nu cumva ai vreo reacţie alergică.
  • Asigură-te că îţi clăteşti din abundenţă atât părul, cât şi scalpul.
  • Să ai grijă să porţi mănuşi atunci când aplici vopseaua.
  • Răreşte pe cât posibil şedinţele de vopsit părul.

Când eşti însărcinată, poţi trece prin perioade când te simţi superbă, însă nu este exclus să treci şi prin momente când te vei simţi destul de neatrăgătoare. E posibil să nu fii foarte încântată de cum îţi arată părul, aşa că într-un anumit punct va trebui să alegi între opt luni în care părul tău nu va arăta ca în reviste sau opt luni în care te întrebi „ce s-ar întâmpla dacă”? Aceasta este o alegere personală şi numai tu o poţi face.

Îți recomandăm și ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa