Săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23 de sarcină burtica ta de gravidă ar putea începe să se vadă! La ce altceva te-ai putea aștepta zilele acestea? Multe lucruri uimitoare se petrec în corpul tău și multe schimbări vor apărea în viața ta. Hai să le descoperim pe toate!

În această perioadă, probabil că bebelușul tău a început să arate ca un copil adevărat. Printre altele, ochii și buzele bebelușului tău prind contur. El va continua să se dezvolte, iar pielea sa va deveni treptat mai netedă și nu ridată cum arată în prezent.

Săptămâna 23 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul în săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23 de sarcină bebelușul tău măsoară aproximativ 29 cm și cântărește 500 g.

De acum înainte bebe va câștiga constant în greutate și va deveni mai puternic, având o mai bună coordonare a mușchilor în fiecare săptămână.

Este posibil să observi mai multe mișcări în burtică la în săptămâna 23 de sarcină. Acele mișcări ușoare pe care este posibil să le fi simțit mai devreme în timpul sarcinii vor deveni în curând lovituri în toată regula. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul tău se va mișca mai mult pe măsură ce mușchii se dezvoltă și coordonarea se îmbunătățește.

Poziționarea bebelușului în săptămâna 23 de sarcină

  • Cu data de naștere la aproximativ patru luni distanță, copilul va înregistra o creștere semnificativă în următoarele câteva săptămâni;
  • Deoarece nașterea nu este încă prea aproape, copilul tău nu este încă în poziția de naștere;
  • Capul său este mai aproape de diafragmă, în timp ce picioarele sunt îndreptate spre partea inferioară a uterului;
  • Deoarece copilul este încă mic, poziția lui se poate schimba în timpul zilei;

Dezvoltarea fetală în săptămâna 23 de sarcină

  • Până în acest moment, copilul tău are dezvoltate toate organele de care are nevoie pentru a supraviețui în afara uterului, dacă se va naște prematur;
  • Vasele de sânge din plămânii bebelușului se dezvoltă pregătindu-se pentru respirație în afara uterului;
  • Pielea bebelușului tău arată subțire și translucidă. Are un aspect roșiatic din cauza vaselor de sânge vizibile, dar culoarea finală a pielii se va defini odată cu creșterea depozitelor de pigment;
  • Auzul bebelușului tău se întărește pe măsură ce oasele din urechea medie încep să se întărească. Poate auzi sunete puternice în afara uterului, cum ar fi sirenele sau un aspirator. Este posibil să observi chiar că bebelușul tău răspunde la sunete specifice, cum ar fi vocea ta sau muzica;

Săptămâna 23 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23 de sarcină ești deja în luna a cincea, trimestrul al II-a de sarcină.

Cel mai important aspect în săptămâna 23 de sarcină este că burtica de gravidă este vizibilă! De asemenea, este posibil să simțiți mișcări mai puternice, lovituri din partea bebelușului tău, pe măsură ce câștigă putere și coordonare.

Cum se mai schimbă viața ta în săptămâna 23 de sarcină? Ei bine, poți observa și:

  • Vergeturi pe corp, în special peste șolduri și burtă;
  • Crampe în mușchii picioarelor, în special în gambe sau picioare;
  • Umflare moderată a gleznelor sau picioarelor din cauza creșterii lichidului din corp (acest lucru nu ar trebui să fie brusc sau extrem);
  • Gingii sensibile care sângerează atunci când te speli pe dinți;

Pe măsură ce copilul tău continuă să crească, vei „crește” și tu. Multe gravide în acest moment s-au îngrășat în jur de 4,5 kg, dar acest lucru variază semnificativ de persoană.

Burtica ta în săptămâna 23 de sarcină

Burtica ta continuă să se extindă pentru a face loc bebelușului. Înălțimea fundului abdomenului tău (măsurată de la osul pubian până la partea superioară a uterului) este de 21 până la 25 de centimetri. Deoarece burtica în creștere îți schimbă centrul de greutate, echilibrul tău poate varia de la o zi la alta.

Simptome frecvente în săptămâna 23 de sarcină

Experiența fiecărei femei însărcinate este unică, dar există câteva simptome comune pe care le poți experimenta în această săptămână, cum ar fi:

  • Constipație, deoarece intestinul gros a scăzut motilitatea în timpul sarcinii.
  • Dureri de cap sau migrene, care pot fi cauzate de tensiunea musculară din partea superioară a spatelui, umerilor și gâtului, pe măsură ce coloana vertebrală se mișcă pentru a se adapta bebelușului în creștere.
  • Dificultăți de somn, insomnie, care pot fi cauzate de hormoni, anxietate sau disconfort general.
  • Grețurile matinale din primul trimestru probabil s-au diminuat până acum. Cu toate acestea, s-ar putea să descoperi că apetitul tău se schimbă și că te simți mai sensibilă la anumite gusturi și mirosuri, ceea ce poate duce la greață.
  • De asemenea, este posibil să ai contracții Braxton Hicks, care pot fi incomode, dar sunt de obicei nedureroase și sporadice. Contracțiile Braxton Hicks ste anunță că uterul tău care se pregătește pentru naștere. Cu toate acestea, dacă contracțiile tale implică crampe severe, dureri abdominale sau sângerări, sună-ți imediat medicul, deoarece ar putea semnala travaliul precoce.
  • Probabil ți se va oferi și opțiunea unor teste genetice precum acelea pentru determinarea riscului unei anomalii genetice sau cromozomiale, dar și dublu test sau triplu test. Împreună cu medicul, în funcție și de rezultatele altor teste se poate stabili necesitatea unei amniocenteze.
  • În funcție de testele recomandate, interesează-te ce presupune fiecare, dar și cât costă, căci unele nu sunt deloc ieftine și cu siguranță nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
  • După naștere, corpul va scăpa de surplusul de apă și este posibil ca în timpul acestui proces să urinezi și să transpiri mai mult. Între timp, întinde-te pe partea stângă, cu picioarele ridicate pe o pernă. Evită să stai picior peste picior și nu sta așezată sau în picioare în același loc pentru mult timp.

Crește riscul de preeclampsie

În plus, încearcă și fă mișcare periodic. Poartă ciorapi speciali (pe care-i pui dimineața, imediat după ce te-ai trezit) și încălțăminte comodă. În timp ce unele edeme sunt normale în timpul sarcinii, în anumite zone ale corpului, umflăturile excesive pot fi un avertisment pentru preeclampsie.

Preeclampsia (numită în trecut toxemie gravidică) este definită ca o tensiune arterială mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolică şi de 90 mm Hg pentru cea distolică (adică 140/90, pe înţelesul tuturor) după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. O altă caracteristică a preeclampsiei este nivelul de proteine în urină mai mare de 0,3 g în 24 ore.

Majoritatea femeilor care suferă de preeclampsie fac o formă uşoară a acestei afecţiuni în jurul datei naşterii, iar cu îngrijire adecvată nu întâmpină probleme foarte mari. Însă, nediagnosticată sau netratată la timp, preeclampsia este foarte periculoasă, deoarece duce la eclampsie.

Dacă gleznele sau picioarele ți se umflă brusc și mai mult decât degetele de la mâini sau dacă te-ai umflat la față și ți-au apărut pungi sub ochi, atunci sună imediat medicul.

Săptămâna 23 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 23 de sarcină

Pe măsură ce bebelușul tău continuă să se dezvolte, trăsăturile sale vor fi mai ușor de recunoscut la ecografii. De asemenea, copilul tău se poate mișca mai mult, permițându-ți să vezi mai atent trăsăturile lui. Ecografia de 23 de săptămâni a bebelușului tău va urmări și creșterea sănătoasă, inclusiv circumferința capului, abdomenul și lungimea femurului (cel mai lung os din corp).

De obicei, în al doilea trimestru de sarcină poți afla sexul copilului, cel mai probabil după a 16-a săptămână de sarcină.

Stilul de viață în săptămâna 23 de sarcină

Alimentată de un impuls de energie din al doilea trimestru, s-ar putea să te simți nevoia să te alături unor grupuri de educație pre și post-natale sau cursuri de fitness. Yoga prenatală este o formă sigură, populară de exercițiu și îți poate îmbunătăți starea generală de bine. Yoga și exercițiile fizice ușoare pot reduce, de asemenea, disconfortul legat de crampele musculare și durerile de spate.

Dacă te simți anxioasă pe măsură ce sarcina avansează și nașterea este tot mai aproape, poți încerca diferite tehnici de gestionare a stresului pentru a-ți relaxa mintea și corpul.

Sănătatea ta este vitală pentru sănătatea bebelușului tău, așa că este util să iei măsuri de precauție suplimentare pentru a nu te îmbolnăvi. Unele boli infecțioase cum ar fi sindromul TORCH și rujeola pot duce la complicații grave pentru copilul tău, dar pot fi evitate spălându-te regulat pe mâini, o dietă sănătoasă și un somn bun.

Lista de verificare în săptămâna 23 de sarcină

Planificarea concediului de maternitate

Dacă lucrezi în prezent, ia în considerare cât timp îți vei sta acasă după nașterea copilului tău. Află tot ce trebuie să știi despre concediul de maternitate și discută cu angajatorul tău despre asta.

Pregătirea pentru travaliu și naștere

Este momentul potrivit pentru a începe să te gândești la planul de travaliu și de naștere. Gândește-te la prioritățile tale legate de naștere și discută cu medicul tău despre metoda de naștere, precum și locația care ți se pare cea mai potrivită (spital, acasă, clinică etc.). Pe măsură ce nașterea bebelușului tău se apropie, anumite părți ale planului s-ar putea să nu decurgă exact așa cum ai anticipat, dar este totuși util să ai o schiță a priorităților tale.

Pregătirea pentru sosirea bebelușului

Este posibil să ai un interes crescut în privința articolelor pentru bebeluși, cum ar fi haine și accesorii. Cel mai înțelept ar fi să începi cu o listă cu ceea ce ai putea avea nevoie. Prietenii sau membrii familiei care au copii îți pot oferi câteva idei de lucruri esențiale în primele luni după venirea pe lume a bebelușului.

Scrie-i o scrisoare bebelușului în care să-ți dezvălui sentimentele pentru el

O poți păstra pentru tine sau o poți face publică după naștere sau când dorești tu. Iată câteva idei:

  • Imaginează-ți cum ar fi ziua perfectă petrecută împreună cu copilul tău
  • Scrie care sunt visele, speranțele și dorințele tale pentru copil.
  • Încearcă și descrie ce înseamnă pentru tine noțiunea de mamă și ce crezi că te va face să fii o mamă bună.

Interesează-te despre recoltarea celulelor stem

Dacă ai luat în considerare această procedură, află că ea constă în stocarea sângelului de la nivelul cordonului ombilical al copilului și din placentă și congelarea pentru uzul medical viitor. Cordonul ombilical este bogat în celule stem, cele care stau la baza formării elementelor sanguine și a sistemului imunitar.

Celulele stem au proprietatea de a se transforma în alt gen de celule și datorită acestui lucru pot repara țesuturi, organe și vase de sânge. Sunt folosite în tratarea diferitelor afecțiuni. Până în acest moment s-a demonstrat că aceste celule au vindecat cu succes mai mult de 70 de afecțiuni.

Poți plăti stocarea celulelor stem într-o bancă privată de celule stem, unde să fie păstrate doar pentru uzul familiei tale. Poți alege această variantă, indiferent de spitalul în care vei naște. Băncile private preferă să încheie contractul în trimestrul doi de sarcină. Cel mai indicat e să vorbești cu medicul tău ca să te ajute să alegi cea mai potrivită soluție.

Întrebări pentru medicul care îți supraveghează sarcina

Pe măsură ce te apropii de al treilea trimestru de sarcină, întreabă-l pe medicul tău când să te programezi pentru testul de screening pentru glucoză. De obicei, făcut între săptămânile 23 și 28 de sarcină, acest test depistează diabetul gestațional.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta sănătatea bebelușului, dar poate să nu provoace niciun simptom. Din acest motiv screening-ul este important.

Dacă oricare dintre simptomele de sarcină implică durere sau disconfort persistent, întreabă-ți medicul despre opțiunile de tratament.

Săptămâna 23 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

  • Pe lângă schimbările apărute în stilul de viață, sexul te poate ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit. Oricum ați alege să faceți dragoste, asigură-te că îți asculți corpul. Discută cu partenerul tău despre felul în care te simți și găsiți împreună cele mai potrivite poziții sexuale. Unele gravide suferă de ușoare crampe în jurul pelvisului sau abdomenului în timpul sau la scurt timp după un orgasm, ceea ce este absolut normal.
  • A căuta numele pentru copil poate fi extrem de distractiv. Unii părinți știu ce nume îi vor pune copilului încă dinainte ca acesta să existe măcar. Alții nu reușesc nici până în luna a noua să se pună de acord. Dacă nu aveți încă numele, probabil veți discuta mult pe marginea acestui subiect căci este unul extrem de important și trebuie să alegeți foarte bine.
  • Nu uitați de întâlnirile romantice. Trebuie să ai în vedere că este extrem de important să petreci timp de calitate cu partenerul tău. Sarcina va aduce modificări importante atât în viața ta, cât și a lui și în timp ce anticiparea noului venit este emoționantă, este important să vă alocați și vouă timp.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Plamanii bebelusului tau sunt in curs de dezvoltare si se pregatesc pentru prima mare gura de aer. Capul copilului si corpul sunt acum in proportii normale si fatul incepe sa auda din ce in ce mai multe sunete din exteriorul uterului – de ce nu ii pui niste muzica clasica? Aparent, copiii o indragesc. Dar ce prefera copilul tau: Mozart sau Madonna? Incearca si vei afla.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Copilului tau: Nu te-ai gandit inca la niciun nume? Poate ca ai avut intotdeauna un favorit. Poate ca nu ai nicio idee. Daca ai nevoie de inspiratie, incearca o carte cu nume de copii. Aici poti gasi majoritatea numelor si semnificatiile lor. Ai putea chiar sa intocmesti o lista cu top zece nume de fete si baieti, din care sa selectezi numele preferat inainte de ziua cea mare.

ce spun studiile
  • gandeste-te la cum va arata patutul celui mic
  • ia in considerare si concediul de maternitate…
  • … sau pe cel de paternitate
  • pestele gras e perfect pentru tine acum