Săptămâna 31 de sarcină

Odată cu săptămâna 31 de sarcină ai intrat ultima etapă a călătoriei tale spre visul de a deveni mamă. Burtica ta este foarte vizibilă și deja îți faci planuri de naștere. Este posibil să simți un oarecare disconfort din cauza presiunii pe care uterul o exercită asupra organelor din jurul său. Mai sunt și alte schimbări pe care ți le vom prezenta aici.

De asemenea, copilul tău trece printr-o mulțime de schimbări, pregătindu-se pentru viață din confortul uterului tău. A luat în greutate și creierul se dezvoltă, de asemenea, destul de repede, astfel încât să poată procesa în mod corespunzător lumea exterioară.

Săptămâna 31 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 31 de săptămâni de sarcină

În săptămâna 31, fătul măsoară în jur de 40 de centimetri, are o greutate de peste 1.300 grame.

Acum își poate întoarce capul dintr-o parte în alta, iar brațele, picioarele și trupul sunt mai dolofane datorită grăsimii acumulate sub piele. Cu siguranță, acum se mișcă mai mult și asta te obosește, deoarece nu te poți odihni cum trebuie. Ar trebui să uiți de această neplăcere și să te bucuri că aceste mișcări ale fătului demonstrează că e sănătos și puternic.

Bebelușul în săptămâna 31 de sarcină cântărește aproximativ 1,3 kg și măsoară în jur de 40 de cm. În acest moment, bebelușul tău ia în greutate destul de repede pentru a se pregăti pentru viața din exterior. Există, de asemenea, alte evoluții care au loc în corpul copilului – atât în ​​interior, cât și în exterior.

Poziția bebelușului în săptămâna 31 de sarcină

În săptămâna 31 de sarcină, copilul tău se află în plină creștere. Acumulează grăsime sub piele, devenind din ce în ce mai mult un bebeluș dolofan. De asemenea, este foarte activ și vei simți o mulțime de mișcări pe măsură ce devine mai familiarizat cu membrele.

În ceea ce privește orientarea, bebelușul ar trebui să fie acum în poziție verticală – capul în jos și picioarele spre cavitatea toracică. Dacă era în poziție culcată, ar trebui să treacă în prezentație cefalică până în această săptămână.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 31 de sarcină

  • În săptămâna 31, firele de păr fin – cunoscute și sub numele de lanugo – care acoperă corpul fătului încep să se retragă pentru a oferi copilului un aspect mai neted. În plus și ridurile pielii încep să se netezească.
  • La dimensiunea lui, fătul nu poate să se răsucească complet în toate direcțiile în uterul tău. Cu toate acestea, este încă foarte activ și are control asupra membrelor sale. Prin urmare, vei simți o mulțime de lovituri în timp ce se mișcă.
  • Își poate suge chiar și degetul mare, asumând de obicei poziția arhetipală a fătului pentru a face acest lucru.
  • Neuronii din creier se dezvoltă într-un ritm rapid în această perioadă, asigurând adaptarea bebelușului la lumea exterioară.
  • Această dezvoltare rapidă duce și la dezvoltarea celor cinci simțuri, ceea înseamnă că bebelușul tău poate gusta și simți. El poate chiar să distingă o parte din lumina difuză care ajunge în uter.

Săptămâna 31 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii la 31 de săptămâni de sarcină/ Shutterstock

Când ai ajuns în săptămâna 31 de sarcină, ești în luna a șaptea, trimestrul al III-lea.

Pe măsură ce bebelușul tău crește, corpul tău experimentează, la rândul său, o mulțime de schimbări pentru a se adapta. Pe lângă faptul că burtica ta devine mai mare, există o serie de alte modificări pe care le vei observa în săptămâna 31 de sarcină.

Burtica de gravidă în săptămâna 31

Cu un bebeluș de mărimea unei nuci de cocos în uter, abdomenul tău se extinde. Dacă pielea se întinde, este posibil să ai vergeturi pe burtă.  Până acum, ar trebui să ai o mulțime de rochii de maternitate confortabile și pantaloni largi din care să alegi. Buricul este, de asemenea, împins în față.

Ce vei simți în această săptămână

Când ești însărcinată în 31 de săptămâni, vei experimenta o serie de simptome, printre care:

Apariția colostrului

Este posibil să observi din când în când niște lichid care se scurge din sâni. Acesta este colostrul (laptele matern timpuriu) care conține proteine, grăsimi, IgA secretoare și minerale. Nu-ți face griji când îl vezi. Corpul tău se pregătește pentru alăptare ce poate începe din primele clipe de viață. Ca să nu te trezești cu surprize poți să cumperi tampoane speciale pentru alăptare pe care să le folosești pentru a nu-ți uda bluzele.

Dureri de spate

Când intri în săptămâna 31 de sarcină, probabil vei observa că te dor destul de mult spatele și picioarele. Acest lucru se datorează greutății pe care trebuie să o suporte în ultima parte a sarcinii. Dacă simți că devine prea greu de suportat, poți apela la ajutorul unui terapeut de masaj parental.

Dificultăți de respirație

Greutatea în plus prezentă în uterul tău te va face uneori să devii epuizată și fără suflare. De asemenea, uterul în expansiune împinge în sus împotriva diafragmei. Aceasta înseamnă că diafragma ta nu se poate extinde complet dedesubt pentru a face loc plămânilor care se umflă atunci când inspirați. De aceea este posibil să rămâneți rapid fără respirație chiar și după o activitate minimă.

Urinare frecventă 

Uterul începe să apese asupra vezicii urinare. Acest lucru lasă mai puțin spațiu pentru stocarea urinei, trimițându-te din ce în ce mai des la toaletă.

Constipație 

Intestinul gros are, de asemenea, motilitatea scăzută, ceea ce duce la o absorbție crescută a apei și la constipație. De asemenea, e posibil să consumi mai puține fibre și lichide decât cele recomandate atunci când ești însărcinată, ceea ce duce la constipație. Congestia vaselor pelvine combinată cu creșterea presiunii abdominale cu mișcările intestinale secundare constipației pot duce la apariția hemoroizilor.

Arsuri la stomac 

De asemenea, este posibil să ai arsuri la stomac în această etapă a sarcinii. Cauzele pot fi multiple. De exemplu, ar putea fi presiunea uterului care împinge conținutul stomacului în esofag. Progesteronul scade, de asemenea, motilitatea părții superioare a tractului gastrointestinal, făcând sfincterii mai puțin eficienți.

Dureri de mâini

Este posibil ca în această perioadă să simți că te mâinile capul destul de des. Se poate activa sindromul de tunel carpian, care odată cu nașterea va dispărea. Afecțiunea reprezintă compresia nervului median la nivelul tunelului carpian de la încheietura mâinii. Se manifestă prin senzația de arsură, amorțeală și furnicături la nivelul degetului mare, indexului, degetului mijlociu și jumătății laterale a degetului inelar.

Contracții Braxton Hicks

În ultimele săptămâni de sarcină este posibil să simți o ușoară încordare a uterului. Cinci sau șase pe oră pot fi un semn de travaliu prematur și ar trebui evaluate.

Ai sesizat uneori că uterul ți se strânge uneori? Multe femei simt acestea contracții – numite Braxton Hicks – în a doua parte a sarcinii. De cele mai multe ori durează în jur de 30 de secunde, dar nu sunt la intervale regulate și, în acest moment, nu ar trebui să fie dureroase.

Pe de altă parte, contracțiile frecvente – chiar dacă nu sunt dureroase – pot fi un semn de naștere prematură. Dacă ai mai mult de patru contracții într-o oră, ia imediat legătura cu medicul tău.

Semne de naștere prematură

Același lucru este valabil pentru oricare alt simptom care indică nașterea prematură:

  • creșterea cantității de scurgere vaginală sau schimbarea texturii ei (dacă devine apoasă, asemănătoare mucusului sau sângerie – chiar dacă e rozalie sau are doar firicele subțiri de sânge);
  • dureri abdominale sau crampe asemănătoare celor menstruale;
  • o presiune crescută în zona pelviană; durere în partea inferioară a spatelui mai ales dacă nu ai avut așa ceva până acum;

Lenjerie intimă specială

Dacă sutienul pe care-l porți în mod normal te incomodează, ai putea folosi unul special pentru alăptare. Alege unul cu un număr mai mare decât ai  nevoie acum, pentru că atunci când va începe lactația, vei avea nevoie de spațiu.

Săptămâna 31 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Ecografia din săptămâna 31 de sarcină

Când te duci la ecografie în săptămâna 31, vei vedea cum va arăta copilul tău când se va naște. Se poate distinge clar fața, dar și toate expresiile diferite pe care le are. De asemenea, vei putea vedea membrele bebelușului  și toate mișcările pe care le face.

În săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetală de trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

Stilul de viață în săptămâna 31 de sarcină

Vei descoperi că ești puțin stângace în săptămâna 31 de sarcină, deoarece burtica ți s-a mărit destul de mult și ți s-a cam schimbat centrul de greutate.  Mișcările tale vor fi, prin urmare, puțin restricționate. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să faceți niște exerciții ușoare, cum ar fi plimbări scurte și yoga. De fapt, vei descoperi că yoga este bună pentru durerile de spate și de picioare.

În această săptămână, ar trebui să pui totul la punct pentru momentul în care vei intra în concediul de maternitate. Discută cu angajatorul tău sau la departamentul de resurse umane despre documentele necesare, prezintă-le colegilor stadiul proiectele tale pentru a le putea continua ei în absența ta.

Săptămâna 31 de sarcină. Informează-te despre analgezice folosite în timpul nașterii

Nu există o cale corectă de a aduce pe lume un bebeluș. Fiecare femeie are o altfel de toleranță la durere și fiecare travaliu e diferit. Unele femei știu încă de la început că vor apela la analgezice, în timp ce altele își vor ușura durerea prin metode paliative.

Altele vor să nască fără ajutorul calmantelor, dar își rezervă dreptul de a la cere dacă durerea este prea mare. Află tot ce poți despre opțiunile pe care le ai. Iată câțiva factori pe care ar trebui să-i iei în considerare atunci când iei decizia:

  • Află ce opțiuni ai în privința ușurării durerii, de la anestezia epidurală, la tehnici de relaxare.
  • Multe femei optează pentru medicație în timpul nașterii. Cea mai populară fiind anestezia epidurală, care se inserează printr-un cateter inserat la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta amorțește partea inferioară a trupului, permițându-i totuși femeii să fie conștientă și să participe la naștere.
  • Unele femei aleg să combată durerea prin metode non-medicamentoase. Dacă vrei să trăiești experiența unei nașteri naturale, acceptând posibilul inconfort sau chiar durerea, o poți face.
  • Indiferent de modul în care alegi să naști, nu uita că ai dreptul să te răzgândești și să apelezi la calmante dacă totul devine prea greu.

Pregătește bagajul pentru maternitate.

Nu trebuie să împachetezi de pe acum, dar poți face o listă cu lucrurile de care vei avea nevoie la spital. În afară de lenjerie intimă și periuță de dinți, mai ai nevoie de:

  • Gustări care să ajute să-ți păstrezi energia și gumă de mestecat mentolată
  • Șosete și papuci confortabili
  • Perna favorită
  • Ceva ușor de citit
  • O cămașă de noapte și un sutien potrivite pentru alăptat
  • Haine pentru tine și copilul tău pentru ziua în care veți fi externați
  • Telefonul mobil și încărcătorul

Fă mai multă mișcare

Pe măsură ce momentul nașterii se apropie ar trebui să te miști mai mult. Acest lucru nu înseamnă că te vei apuca de antrenamente serioase, ci că trebuie să mergi și să faci exerciții adecvate situației tale. Poți face întinderi sau alt tip de mișcări ce îți pregătesc corpul pentru naștere. Rolul lor este să întărească mușchii abdominali și să elimine tensiunea. De asemenea, te vor ajuta să respiri mai bine în timpul nașterii.

Pregătește ceilalți copii pentru momentul nașterii

Dacă mai ai și alți copii acum este momentul să îi pregătești pentru momentul în care frățiorul sau surioara lor vor veni acasă. Chiar dacă sunt mici este bine să le explici că vor avea un partener de joacă și îi poți implica în diverse activități. De exemplu, pot alege hăinuțele pentru bebeluș, jucării sau obiecte de decor pentru cameră. Dacă ai un copil mai mare probabil că va trebui să răspunzi și la întrebări legate de modul în care bebelușul a ajuns la tine în burtă. Spune-i adevărul pe înțelesul lui.

Indiferent de vârsta copiilor pe care îi mai ai acasă încearcă să nu faci schimbări bruște de rutină nici în această perioadă, nici după ce se va naște bebelușul. Poți chiar să te gândești să le cumperi un cadou ”din partea” fratelui/surioarei nou-venite în familie.

Săptămâna 31 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Viața sexuală

Încă poți face dragoste cu partenerul tău în săptămâna 31 de sarcină. Are beneficiile sale. Cere sfatul medicului chiar și la acest capitol, mai ales dacă în ultima vreme te-ai confruntat cu ceva probleme. Nu uitați să folosiți întotdeauna protecția pentru a limita șansa de a transmite orice infecție la copilul nenăscut.

Pregătirea camerei copilului

În acest moment, dacă nu ați finalizat camera copilului, partenerul tău se poate ocupa de ea. Evident că se va consulta cu tine, dar montajul, zugrăvitul, și treburile „cu greutate” ar trebui lăsate în seama lui.

Alegeți numele copilului

Puteți să alegeți numele copilului, dacă nu ați făcut-o deja. Evident că partenerul tău are un cuvânt de spus! Ascultă și variantele la care s-a gândit el, poate te va surprinde.

Faceți un plan financiar

Faceți împreună un pan financiar. A crește un copil este scump iar a deveni părinte presupune noi responsabilități financiare. Începi să îți faci un buget ca să afli cât poți cheltui lunar pe lucrurile copilului, căci sunt multe de cumpărat, de la cărucior și pătuț și până la tot felul de obiecte mici. Mai apoi, după naștere, vor exista în continuare cheltuieli destul de mari. Se spune că un părinte responsabil își face planul mult mai departe, inclusiv acela al unei asigurări de viață, studii sau economii.

Fiți romantici

Nu uitați de întâlnirile romantice.Trebuie să ai în vedere că este extrem de important să petreci timp de calitate cu partenerul tău. Sarcina va aduce modificări importante atât în viața ta, cât și a lui și în timp ce anticiparea noului venit este emoționantă, este important să vă alocați și vouă timp.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Poate nu o sa iti vina sa crezi judecand dupa marimea pantecului tau, dar copilul tau inca are foarte mult de crescut! Daca ai gemeni, nu vei fi surprinsa sa constati ca spatiul este destul de limitat acum, asa ca asteapta-te la mai putine miscari. Daca astepti un baiat, testiculele sale acum isi ocupa pozitia fireasca in jos spre scrot.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sanatatii sarcinii: suferi de insomnii? Nu esti singura. Majoritatea femeilor sufera de insomnie, in etapele tarzii ale sarcinii. Gasirea unei pozitii confortabile poate fi dificila. Si chiar atunci cand ai gasit una, ai nevoie sa mergi la toaleta! Unele viitoare mamici au vise ciudate despre copil si momentul nasterii. Vorbeste despre ele, te poate ajuta! Incearca si tehnici de relaxare si de respiratie – este posibil sa fi invatat cateva la cursurile de yoga, sau pur si simplu intreaba-ti doctorul.

ce spun studiile
  • mergi la shopping de carucioare
  • informeaza-te despre cezariana
  • pune-ti la punct planul de nastere