Săptămâna 37 de sarcină

Dacă ești însărcinată în 37 de săptămâni, te afli în luna a 9-a de sarcină. Au mai rămas doar câteva săptămâni! Bebelușul tău deține deja noi abilități speciale în săptămâna 37 de sarcină, pe care ți le va arăta imediat după naștere: își suge degetul și știe deja să apuce. La următorul control medicul va verifica, cel mai probabil, colul uterin, pentru a se asigura că totul este în regulă pentru naștere.

Săptămâna 37 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

În săptămâna 37 de sarcină, bebelușul are în jur de 49 cm și cântărește aproximativ 2.800 de g.

Fătul la 38 de săptămâni de sarcină

Bebelușul exersează deja momentul apariției pe lume prin inhalarea și expirarea lichidului amniotic, clipește și se întoarce de pe o parte pe alta.

Dexteritatea lui este din ce în ce mai bună. Acum poate prinde cu degetele un alt deget sau chiar nasul. La ecografie poți observa cum își suge degetul în săptămâna 37 de sarcină, pregătindu-se astfel de momentul în care va fi alăptat.

 La 37 de săptămâni de sarcină, bebelușul tău încă mai ia în greutate jumătate de kilogram pe săptămână.

Bebelușul se întinde și se mișcă

Este puțin aglomerat în uterul tău, așa că s-ar putea să nu se miște la fel de mult ca săptămânile trecute. În schimb, probabil că bebelușul tău se întinde, se rostogolește puțin și se mișcă – toate acestea le vei putea simți!

Antrenament pentru naștere

Deci, ce îl ține ocupat pe micuțul tău în timp ce îl așteaptă până în ziua nașterii? Exersează, exersează, exersează. Chiar acum, micul tău superstar repetă pentru marele său debut, simulând respirația prin inhalarea și expirarea lichidului amniotic, sugându-și degetul mare, clipind și rostogolindu-se dintr-o parte în alta. Într-o zi îi simți fundul pe partea stângă, în următoarea este răsturnat spre dreapta!

Capul bebelușului este imens!

Iată un aspect interesant: la naștere, capul bebelușului tău – care, apropo, este încă în creștere – va avea aproximativ aceeași circumferință cu pieptul lui.

Ziua nașterii se apropie cu pași mari, dar medicul va considera că sarcina ajunge la termen abia la 39 de săptămâni. Următoarele două săptămâni petrecute în uter vor permite creierului și plămânilor fătului să se dezvolte complet.

Așadar, dacă urmează să naști prin cezariană, medicul nu o va programa mai devreme de 39 de săptămâni, decât doar dacă existe motive medicale.

La naștere, mulți bebeluși au capul acoperit de păr (1-2 centimetri lungime). Să nu te miri însă dacă al tău are o culoare diferită de al tău. De multe ori, cuplurile brunete au un șoc când descoperă că bebelușul lor are părul bălai sau roșcat, iar blonzii – un bebeluș brunet.

Săptămâna 37 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 37 de sarcină/ Shutterstock

În săptămâna 37 de sarcină ești în luna a 9-a, în trimestrul 3.

Poate că acum contracțiile Braxton Hicks sunt mai frecvente, durează mai mult și sunt mai neplăcute. Poate ai observat că scurgerea vaginală e mai abundentă.

Dacă vezi că mucusul are firicele de sânge, probabil momentul nașterii e la câteva zile sau mai puțin (dacă observi pete de sânge sau sângerezi abundent, sună imediat medicul).

Nu uita să-l întrebi de rezultatul testului pentru streptococul de grup B. În acest fel, dacă rezultatul nu apare încă în fișa ta atunci când naști, poți informa personalul medical că ai nevoie de antibiotice.

Acum poate fi mai dificil ca niciodată să găsești o poziție confortabilă noaptea și să dormi bine. Dacă poți, încearcă și protejează-te mai mult în cursul zilei (asta s-ar putea să fie ultima ta șansă pentru o perioadă bună de timp).

Continuă să monitorizezi mișcările fătului și informeză imediat medicul dacă sesizezi o rărire a acestora.

E posibil ca în această perioadă să ai vise intense. Ele sunt cauzate de anxietatea provocată de apropierea travaliul și gândul că vei deveni părinte.

CITEȘTE MAI MULT: Totul despre contracții false și adevărate. Ghid complet de la A la Z

  • Creșterea lentă în greutate este normală! Nu câștigi kilogramul pe săptămână la care te-ai așteptat în al treilea trimestru? Este în regulă. Este posibil să nu te îngrași deloc în ultima lună.
  • La controlul medical efectuat în săptămâna 37 de sarcină medicul va afla dacă începe să se deschidă colul uterin, dacă va fi pregătit să se dilate așa cum trebuie pentru naștere.
  • Așadar colul uterin începe să fie ferm ca vârful nasului, apoi se înmoaie la aceeași textură ca interiorul obrazului, înainte de travaliu.

Săptămâna 37 de sarcină. Semnele travaliului

Nu există o modalitate prin care să prezică exact când începe travaliul. Corpul începe să se pregătească pentru acest moment cu o lună înainte de naștere. Tu poate nici măcar nu sesizezi că se întâmplă ceva sau poate că ai început să observi simptome noi, care te anunță că se apropie momentul.

Iată câteva lucruri care ți se pot întâmpla în aceste săptămâni sau zile înainte de începerea travaliului:

Fătul a coborât

E posibil să simți o greutate în zona pelviană, dar a dispărut presiunea pe cutia toracică și respiri mai ușor.

Mai intense și mai frecvente, contracțiile Braxton Hicks pot indica pre-travaliul

Cervixul se subțiază și se pregătește pentru adevăratul travaliu. În această perioadă, unele femei au crampe asemănătoare cu cele menstruale.

Dopul de mucus

Acesta este o formațiune care blochează canalul cervical care duce la uter. Acest dop poate fi eliminat tot odată sau de-a lungul mai multor zile în secreția vaginală.

Ruperea apei

Multe femei au contracții înainte să se rupă apa, dar sunt cazuri în care este pierdut lichidul amniotic înainte de începerea contracțiilor. Dacă se întâmplă așa, atunci va începe în scurt timp travaliul. Dacă nu încep imediat contracțiile, acestea vor fi provocate.

Cum îți dai seama dacă e vorba despre un travaliu fals

Uneori e foarte greu să faci diferența. Iată câteva semne care te-ar putea ajuta:

Contracțiile travaliului fals sunt imprevizibile

Ele apar la intervale neregulate și variază ca durată și intensitate. Și contracțiile din timpului travaliului real pot fi neregulate la început, dar cu timpul ele apar la intervale regulate și scurte de timp, devenind mai intense și mai îndelungate.

La travaliul fals, durerea provocată de contracții se simte în abdomenul inferior

La travaliul real, durerea începe în partea inferioară a spatelui și se întinde în tot abdomenul.

Durerile din timpul travaliul fals pot ceda singure, când încetezi o activitate sau îți schimbi poziția

Durerile din timpul travaliului real vor persista și vor deveni mai intense indiferent ce-ai face.

Săptămâna 37 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Masaj perineal

Știi deja despre beneficiile minte-corp ale masajului – dar ați auzit de masaj perineal? Da, sună puțin ciudat, dar masajul perineal poate ajuta la întinderea delicată a perineului, zona de piele dintre vagin și rect, care, la rândul său, poate minimiza durerea care apare atunci când capul bebelușului ajunge aproape de ieșire. în timpul nașterii. De asemenea, te poate ajuta să eviți epiziotomia și ruperea. Primele lecții ar fi bine să le iei de la un profesionist care îți poate arăta cum poți face masaj perineal corect.

Mănâncă pe îndelete pentru a reveni balonarea

Te simți mai umflată ca niciodată? Poți da vina pe hormonul de sarcină numit progesteron pentru că îți încetinește digestia, ceea ce duce apoi la balonare și crampe. O modalitate de a învinge balonarea: servește mesele în tihnă, fără grabă. Dacă mănânci în viteză, riști să înghiți mai mult aer decât mâncare și așa se vor forma „bule de gaz” în stomacul tău.

Ia-ți o minge de exerciții

Cauți un antrenament bun pentru trimestrul al III-lea de sarcină? Folosește o minge! O minge de exerciții este un instrument sigur și eficient pentru întărirea mușchilor de bază spre finalul sarcinii. Și privind nu prea departe, poate oferi, de asemenea, relaxare binevenită și ușurare fizică î n timpul sarcinii și al travaliului.

Alege o minge de înaltă calitate realizată din material rezistent și asigură-te că are dimensiunea corectă pentru înălțimea ta: 55 cm dacă ești scundă și 65 de cm dacă ești mai înaltă. Ca să fii sigură că ai ales cum trebuie, citește cu atenție instrucțiunile produsului.

Pune totul la îndemână!

Iată câteva lucruri pe care le poți face dacă stai mai mult în pat în săptămâna 37 de sarcină: aprovizionează un mini-frigider în dormitor cu multă apă, fructe, iaurt, brânză și sandvișuri. Asigură-te că telefonul, revistele, cărțile și telecomanda televizorului sunt toate la îndemână.

Încearcă să stabilești o rutină

Duș de dimineața, masă la ore fixe, un pui de somn pe canapea după amiază, o plimbare scurtă pe lângă casă. Te vei simți mult mai bine, dacă ziua ta va avea un fel de structură.

Săptămâna 37 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul?

  • Partenerul tău, în timp ce tu te pregătești pentru naștere, poate face multe lucruri pentru a-ți fi de ajutor. Poate începe cu finalizarea amenajării camerei bebelușului sau zonei din dormitorul vostru pe care ați alocat-o pentru cel mic: asamblarea pătuțului – durează mai mult decât crezi – aranjarea mesei de înfășat aprovizionată cu scutece, șervețele și hăinuțe de schimb. Dacă n-a zugrăvit proaspăt până acum, e timpul să pună mâna pe trafalet.
  • Să exerseze folosirea echipamentul pentru bebeluș Ați cumpărat scaunul de mașină, căruciorul și restul echipamentului pentru bebeluș? Tot ce trebuie să mai facă este să exerseze folosirea corectă a acestora! Poate exersa cu o jucărie de plus de dimensiunea unui bebeluș nou-născut cum se utilizează fiecare în parte pentru a fi sigur că e 100% pregătit.
  • Să încerce să fixeze căruciorul în scaunul mașinii ca să fie totul pus la punct când te va scoate din maternitate.
  • Să învețe să schimbe un scutec sau să prepare un biberon (în cazul nefericit în care nu vei putea alăpta). Poate urmări tutoriale pe YouTube, poate lua o lecție gratis de la un prieten care e proaspăt tătic și poate exersa acasă, tot cu o jucărie de pluș.
  • Să comunice cu tine, mai exact să te asculte, pentru că tu acum ești destul de sensibilă și de emoționată că vei deveni mamă. Să te asigure că-ți va fi alături și că veți împărți noile responsabilități la doi.

Documentează-te! Pregătește pentru alăptare! Îți recomandăm ”Ghidul pentru alăptare””Cartea Bebelușului” și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușului”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Felicitari! Pana la sfarsitul acestei saptamani sarcina va fi la final. Asigura-te ca geanta pentru nastere este dotata cu tot ce ai nevoie, atat tu cat si nou-nascutul. Bebelusul tau se poate sa se fi ghemuit in pozitia pentru nastere acum, mai ales daca e primul tau copil. Bebelusii ce vor urma au tendinta sa faca acest lucru mai tarziu intrucat oasele pelvisului sunt usor modificate. Copilul tau este inca intr-o crestere rapida si aceste ultime patru saptamani ar putea insemna o crestere in greutate.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Viitorului tatic: partenerul tau ar putea fi putin speriat si depasit de situatie. Este normal sa fie agitat avand in vedere nasterea iminenta si probabil ca e un sentiment impartasit probabil de amandoi. Vorbiti despre asta. Ajuta-ti partenerul, asigurandu-l ca toate vor decurge conform planului. Milioane de viitori parinti trec prin asta in fiecare zi si merg acasa cu bebelusi sanatosi.

ce spun studiile
  • odihneste-te cat poti de mult
  • bucura-te de petrecerea pentru bebelus si de cadouri
  • continua exercitiile Kegel