Săptămâna 4 de sarcină

În săptămâna 4 cel mai probabil ai sarcina confirmată printr-un test. Poate deja ai niște simptome care trădează că în interiorul tău crește o viață nouă. Deja ai o mulțime de întrebări legate de cum va decurge totul. Poți deja să te gândești la ce medic vei merge pentru a-ți urmări sarcina.

Săptămâna 4 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Sarcina în 4 săptămâni

Această săptămână marchează începutul perioadei embrionare. De acum, timp de 10 săptămâni, toate organele copilului încep să se dezvolte și unele dintre ele chiar să funcționeze. Ca urmare, aceasta este perioada în care fătul este cel mai vulnerabil la tot ce ar putea interveni în dezvoltarea lui.

Când ajunge la nivelul peretelui uterului și se implantează acolo, blastocitul (mingea de celule care se divid rapid) s-a divizat în două părți. Celulele din interior vor deveni embrion, iar cele din exterior îl vor proteja și hrăni.

În acest moment, embrionul are dimensiunea unei semințe de mac și are aproape 2 mm. Este format din două straturi: epiblast și hipoblast.

Deși este extrem de mic, embrionul are deja definite culoarea ochilor, a părului și sexul. Acestea sunt determinate de numărul de cromozomi. Bebelușul tău are deja formate părți din coloana vertebrală, creierul, tubul neural.

Placenta primitivă este formată din două straturi în acest moment. Celulele ei formează tunele spre vasele de sânge din mucoasa uterină, formând spații prin care să curgă sângele tău. Atunci când va fi suficient dezvoltată placenta va putea asigura transferul de oxigen și nutrienți către făt.

La această vârstă a sarcinii, apar sacul amniotic ce va găzdui embrionul, fluidul amniotic și sacul vitelin (vezicula vitelina) ce produce celulele roșii ale sângelui și ajută la transmiterea substanțelor nutritive la bebeluș până când placenta este pregătită să îndeplinească aceasta funcție.

Săptămâna 4 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

De acum în corpul tău încep să aibă loc o serie de transformări incredibile care vor culmina cu nașterea copilului tău. Primul lucru pe care îl vei observa este că nu vei mai avea menstruație. Este semnul că organismul tău începe să producă mai mult progesteron, hormonul necesar pentru susținerea sarcinii.

Simptome timpurii de sarcină

Chiar dacă sarcina este foarte mică, organismul tău îți dă niște semnale că ceva se întâmplă. În săptămâna 4 de sarcină, majoritatea femeilor au următoarele simptome:

  • sâni sensibili
  • oboseală nejustificată
  • urinări frecvente
  • amețeli
  • dezvoltarea mirosului
  • pofte alimentare
  • repulsia față de anumite alimente

Majoritatea semnelor de instalare a sarcinii seamănă cu cele ale sindromului premenstrual, așa că dacă nu ai făcut deja un test de sarcină vei crede că urmează să îți vină menstruația.

Cum faci față simptomelor supărătoare din săptămâna 4 de sarcină?

  • Pentru a atenua sensibilitatea sânilor poți alege să porți un sutien care are rolul de a-i susține mai bine. Poți face acest lucru chiar și noaptea.
  • Dacă te simți obosită mai tot timpul încearcă să tragi un pui de somn la amiază. De asemenea, este de ajutor să faci și mișcare fizică. Acest lucru te va ajuta să ai un plus de energie.
  • Vei avea tendința de a bea mai puține lichide pentru a nu mai merge atât de des la baie. Nu este recomandat să faci acest lucru pentru că ai ai nevoie mai mult ca oricând de hidratare.

Vizita la medicul ginecolog

Confirmarea sarcinii te va face să vrei să mergi cât mai repede la medic pentru o ecografie care să te asigure că totul decurge perfect. Este prea devreme pentru acest lucru. Totuși, te poți programa la medic, pentru a lua o recomandare pentru analize . Teoretic, vei fi examinată abia după opt săptămâni de sarcină dacă nu ai avut vreo problemă medicală, complicații la sarcinile anterioare sau simptome îngrijorătoare.

Dacă iei medicamente, pe bază de rețetă sau nu, întreabă-l dacă le poți lua în continuare. Asigură-te că-l întrebi tot ce te interesează. Ar trebui să iei multivitamine sau vitamine prenatale care conțin minimum 400 de micrograme de acid folic.

Pentru că în primul trimestru se poate întâmpla să pierzi sarcina trebuie să știi care sunt situațiile în care trebuie neapărat să te prezinți la spital:

Apariția semnelor enumerate mai sus nu este sinonimă neapărat cu un avort spontan. În această săptămână pot apărea sângerări ușoare și poți simți disconfort din cauza implantării sarcinii. Fii atentă la corpul tău mai mult decât de obicei și nu ezita să contactezi medicul dacă simți că ceva este în neregulă.

Stilul de viață al femeii însărcinate în 4 săptămâni

Dacă nu ai făcut-o deja este momentul să renunți la alimentele nesănătoase, la fumat și la alcool. În schimb, alege să consumi fructe și legume, grăsimi sănătoase și suficientă apă. În această perioadă ai nevoie de mai mult fier, așa că alege alimente care îl conțin în cantitate suficientă. O femeie însărcinată are nevoie de 27 mg de fier pe zi.

AlimentulCantitatea de fier/ 100 g
Sardine6,1 mg
Ou de găină1,98 mg
Linte roșie9,1 mg
Nuci caju5 mg
Spanac3 mg
Ficat de vită6,5 mg
Fasole boabe1,8 g
Carne de vită2,7 mg
Carne de curcan1,4 mg
Alimente bogate în fier

Încă mai poți face mișcare, așa încât nu ezita să mergi la sală pentru exerciții ușoare sau, pur și simplu, să mergi pe jos.

Poți începe să ții un jurnal de sarcină în care să notezi momentele importante ale zilei, dar și date despre bebeluș pe măsură ce sarcina avansează. Peste ani îl vei citi cu nostalgie, iar când va mai crește copilul tău îl va răsfoi cu drag.

În această perioadă este recomandat să eviți băile care durează mai mult de 10 minute în timpul, iar temperatura apei depășește 39 de grade Celsius. Nu este recomandat să mergi nici la saună, să stai în căzi cu hidromasaj sau în băi cu aburi.

Relația cu partenerul în săptămâna 4 de sarcină

În această perioadă partenerul trebuie să fie un sprijin moral. Împărtășește cu el temerile pe care le ai legate de sarcină, dar și de viața voastră de cuplu de după naștere.

Dacă nu suporți anumite mirosuri este cazul ca partenerul tău să preia rolul principal în bucătărie pentru a te feri de neplăceri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

In interiorul morulei (embrionul in etapa timpurie de dezvoltare) se formeaza un spatiu, deoarece unele celule se strang la mijloc si altele sunt impinse la margine. Morula este acum cunoscuta sub numele de blastocist. Pana acum, in stadiul de blastocist a facut drumul spre uter si este gata sa se incorporeze in endometru – sau in mucoasa uterului. In acest stadiu, nu este vizibil cu ochiul liber. Celulele trofoplastului au niste mici proiectii asemanatoare cu niste degetele micute numite vilozitati coriale. Acestea reusesc sa patrunda in endometru pentru a ajuta la procesul de formare. Blastocistul incorporat incepe acum sa produca un hormon – gonadotrofina corionica. Acesta va impiedica sa aveti ciclu si este prezent in urina. Esti insarcinata! Uraaa!

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Relatia ta: incercarea de a avea un copil poate produce mult stres intr-un cuplu. Spontaneitatea, dragostea si buna dispozitie pot fi pierdute din vedere atunci cand va concentrati sa ramai insarcinata. Daca simti acest lucru, incearca sa fii mai iubitoare si sa dai dovada de empatie. Poate o solutie buna ar fi sa plecati intr-un scurt concediu? Cuplurile de obicei au o rata de reusita mai mare cand sunt in vacanta si sunt mai relaxate. Tot ce ramane de facut este sa… rezervi biletele!

ce spun studiile
  • fa testul de sarcina
  • ia acid folic
  • afla ce nu trebuie sa mananci