Împotriva vergeturilor

TOTUL DESPRE MAME

Pentru multe gravide, vergeturile sunt un motiv de spaimă. Dacă şi tu faci parte dintre cele care de îndată au aflat că vor deveni mame au golit raftul de creme anti-vergeturi din farmacie, rândurile de mai jos îţi vor fi foarte utile.

Ce sunt vergeturile

Atunci când organismul trece printr-o creştere rapidă şi pielea nu ţine pasul, straturile fibroase şi elastice aflate în adâncimea pielii se întind şi se rup. Vergeturile care se formează în zonă sunt, de fapt, ţesut cicatricial. Vergeturile tind să fie mai pronunţate şi mai grave în zonele care, din cauza gravitaţiei, atârnă mai greu, cum ar fi sânii şi fesele. Vergeturile sunt mai frecvente la femei decât la bărbaţi, şi variază în dimensiune şi formă. Ele sunt cauzate de luarea rapidă în greutate, motiv pentru care sarcina şi pubertatea sunt momentele predilecte pentru apariţia vergeturilor.

Poţi observa vergeturile proaspăt apărute ca nişte linii ondulate pe abdomen, sâni, fese şi coapse. Când apar, au o culoare roşie-violacee, iar treptat se estompează, devenind albe şi mai puţin vizibile după o perioadă de 6-12 luni.

Deficitul de zinc a fost, de-a lungul timpului, asociat cu apariţia vergeturilor. Dacă ţi se dezvoltă vergeturi uşoare, ai putea avea o carenţă de zinc, care este un mineral esenţial pentru regenerarea pielii. Pentru rezultate bune, ar fi bine să alegi un supliment cu magneziu şi vitamina B6 pentru absorbţie optimă.

Vitamina C este importantă, deoarece ajută la menţinerea elasticităţii pielii prin rolul cheie pe care îl are în producerea de colagen. De asemenea, nu ocoli carnea roşie, unul dintre alimentele cele mai bogate în colagen.

Prevenirea

Menţinerea hidratării şi elasticităţii în zonele afectate va reduce riscul apariţiei vergeturilor. Încearcă în timpul sarcinii masarea zilnică a zonelor cu probleme pentru a menţine pielea suplă şi a reduce riscul dezvoltării vergeturilor.

Evită să iei rapid în greutate şi ţine-te de un regim alimentar şi un stil de viaţă sănătos. Mănâncă multe fructe proaspete şi legume, cereale, nuci şi seminţe. Consumă aproximativ doi litri de apă pe zi, întrucât o bună hidratate ajută la menţinerea unei greutăţi normale şi sănătoase.

Ia în considerare să iei formulă specială cu multi-vitamine şi minerale pentru a-ţi asigura o nutriţie adecvată ţie şi copilului tău.

Exerciţiile fizice şi sportul practicat în mod regulat sunt, de asemenea, esenţiale. Nu uita să discuţi cu medicul care îţi urmăreşte sarcina înainte de a începe un program nou de exerciţii.

Deoarece vergeturile tind să se agraveze în zonele afectate de gravitaţie, poartă un sutien comfortabil pentru a reduce acţiunea gravitaţiei asupra sânilor în timpul sarcinii şi alăptării.

Odată ce o vergetură a apărut, este permanentă. Niciun masaj şi nicio cremă nu o va face să dispară.

Important

Consultă-ţi medicul dacă brusc îţi apare un număr mare de vergeturi. Acest lucru poate indica o serie de boli hormonale.

Dacă iei medicamente cu steroizi şi îţi apar vergeturi, acestea pot fi efecte adverse ale medicamentului în cauză. Consultă-ţi medicul pentru mai multe informaţii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa