Sindromul picioarelor neliniștite în sarcină

Raluca Manea
sindromul-picioarelor-nelinistite-totul-despre-mame

Una dintre neplăcerile sarcinii este sindromul picioarelor neliniștite

Unul dintre cele mai sâcâitoare, deşi nu periculoase, efecte secundare ale sarcinii este sindromul picioarelor neliniştite. Iată ce trebuie să ştim despre el!

Sindromul picioarelor neliniştite se manifestă ca o senzaţie de furnicături, amorţeală sau chiar de arsură în picioare, în general în partea inferioară, dar poate cuprinde coapsele şi chiar mâinile. Senzaţia aceasta apare mai ales seara la culcare, când viitoarea mămică se întinde în pat, dar şi atunci când a stat multă vreme în poziţie şezândă. Este foarte neplăcut şi frustrant, în special pentru că te împiedică să dormi. Dacă se întâmplă noapte de noapte, rezultatul poate fi oboseala cronică accentuată. Iar atunci când ştii că urmează multe nopți nedormite alături de un nou născut, ai nevoie de toată odihna pe care o poţi acumula înainte de momentul naşterii. Pentru mine aceasta a fost una din principalele cauze ale insomniei din timpul sarcinii.

Sindromul picioarelor neliniştite, posibil ereditar

Un studiu făcut pe 600 de femei însărcinate a arătat că 16% dintre ele suferă de această afecţiune. Deşi sindromul  afectează în special persoanele însărcinate, sunt cunoscute şi cazuri prezente încă din copilărie sau chiar la bărbaţi şi se pare că există, de asemenea, un factor ereditar. Din fericire, acest sindrom dispare imediat sau în primele luni după naştere.  Dacă aţi suferit de sindromul picioarelor neliniştite înainte de a ramâne însărcinată sau dacă aveţi în familie cazuri de genul acesta, să vă aşteptaţi ca el să se agraveze pe parcursul sarcinii. Anemia, deficienţele de vitamine sau de minerale, schimbările hormonale sau de circulaţie sunt posibilii vinovaţi.

Lucruri de evitat în cazul în care suferiți de sindromul picioarelor neliniştite

Majoritatea medicamentelor folosite pentru a ameliora simptomele acestui sindrom nu sunt permise în timpul sarcinii. Cafeina pare a accentua senzaţia de amorţire şi nelinişte, aşa că evitaţi cafeaua şi ceaiul, în special înainte de culcare. La fel stau lucrurile cu medicamentele antihistaminice.  Poziţia orizontală prelungită, de exemplu privitul la televizor din pat înainte de culcare, înrăutățește şi ea lucrurile.

Cum se ameliorează această senzaţie neplăcută

Ei bine, fiecare persoană reacţionează diferit, aşa că ceea ce ar merge la una s-ar putea să nu se potrivească  şi la cealaltă. Totuşi, puteţi încerca următoarele remedii:

• O cantitate mai mare de lichide băută zilnic.
• Suplimente  de fier sau de magneziu, însă numai la recomandarea medicului.
• Masajul: fie că îţi dă soţul o mână de ajutor, fie că apelezi la specialişti, masarea picioarelor pare să ajute în unele situaţii.
• Ceva cald: sunt persoane care se pot relaxa doar în apă caldă sau punând pe picioare fie o buiotă cu apă fierbinte, fie o pernuţă care se încălzeşte în cuptorul cu microunde.
• Ceva rece: pentru altele, apa rece sau răcirea picioarelor a dat rezultate.
• Bananele (sau alte alimente cu conţinut ridicat de potasiu) par a ajută la relaxarea muşchilor.
• Mişcarea şi întinderile- uneori ajută să te ridici din pat şi să faci un pic de sport (plimbări, genuflexiuni, alergare uşoară) sau yoga, dacă preferaţi.

Voi v-aţi confruntat cu sindromul picioarelor neliniştite în sarcină? Dacă da, aveţi şi alte sfaturi pentru ameliorarea acestor senzaţii supărătoare?

Citeşte şi:
Ce exerciții fizice pot face femeile însărcinate?
Tot ce trebuie să ştii despre naşterea lotus
Simptome jenante în sarcină: remedii pentru flatulenţă
Cum să-ţi vindeci rănile interioare ca să fii un părinte mai calm

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa