Experienţă noastră cu dermatita atopică

powered by LaRoche-Posay

În decembrie anul trecut, lui Aris i-au apărut câteva bubiţe roşii pe burtică. Iniţial nu le-am dat mare importantă, însă în momentul în care am văzut că se extind, am renunţat la gelul de duș şi crema pe care le foloseam în mod obişnuit şi am ales din farmacie nişte produse speciale pentru pielea predispusă la atopie. Din păcate, problemele au continuat. După vacanţă de Crăciun, avea deja bubiţe roşii şi pe braţe, pe spate, picioruşe şi mai ales în obraji. Asta deşi fuseserăm foarte atenţi cu îngrijirea pielii lui.

Am mers la medic şi m-am simţit teribil de vinovată că amânasem timp de două săptămâni această vizită. Doar că Aris nu avusese din fragedă bebelușie niciun fel de probleme cu pielea, de aceea nu ne-am alarmat din start. Ştiam că pielea lui nu e nici uscată, nici sensibilă, când brusc s-a schimbat totul.

Într-o seară, pur şi simplu nu ne-a mai lăsat să îl atingem după baie. Era plin de pete roşii, explodaseră rapid pe trupuşorul lui pufos. Se vedea că îl ustură şi când am insistat să îl cremuim, a izbucnit în plâns. Mi s-a rupt sufletul. Apoi am aflat că greşisem folosind o crema hidratantă, când el avea nevoie de o crema cicatrizantă la momentul respectiv, care să îi calmeze pielea.

Direct la alergolog am ajuns cu copilul a două zi. A fost suficientă o singură privire la obrăjorii lui roşii că focul să îşi dea seama că e vorba despre dermatită atopica.

Ni s-a recomandat un test performant de sânge pentru diagnosticarea alergiilor. L-am făcut, am vrut să fim siguri că eliminăm problemele mai grave şi că puiul primeşte diagnosticul şi tratamentul corect.

Totul a ieşit negativ. Asta era un lucru minunat, dar în continuare nu ştiam ce îi produce erupţiile acelea pe piele. Nici astăzi nu ştim. Tot ce putem face este să le ţinem sub control şi să îi îngrijim pielea foarte bine cu produse adecvate. Cele pe care le alesesem iniţial nu i se potriveau, de aceea problema s-a agravat.

La sfatul medicului, în tratamentul lui Aris am folosit Cicaplast, balsam reparator calmant de la La Roche Posay. I-l aplicăm pe întreg corpul pentru o bună hidratare, iar după ce iritatiile s-au mai calmat, am început să i-l aplic doar pe faţă sau la încheieturi. Nouă ni s-a potrivit. Şi a dat rezultate foarte bune pe pielea puiului, în combinaţie cu restul tratamentelor recomandate pentru afecţiunea lui.

Bubiţele i-au trecut cu totul în vreo două săptămâni, dar usturimea mult mai repede, din fericire. Din decembrie-ianuarie, nu a mai avut episoade aşa severe de dermatită. Au mai fost momente când i-au apărut bubiţe din loc în loc, dar au trecut imediat.

Ţinem lucrurile sub control cum putem. Nu îi mai fac baie toată ziua bună ziua, că înainte îl săpuneam de nu se vedea, pe tot corpul, şi de două-trei ori pe zi. Acum îl spăl cu precădere pe anumite zone (pe mânuţe şi la funduleţ) cu un gel special pentru problema lui, recomandat de medic. În rest, apă simplă pe tot corpul, nu prea caldă, şi îl scot rapid din dus. Hidratarea e cheia. Nu e zi să nu îl cremuiesc din cap până în picioare, printr-o tehnică de care va povestesc imediat. Şi văd că aspectul pielii lui s-a îmbunătăţit semnificativ.

Sigur că şi la dietă avem mare grijă. Am fost mereu atentă să îi ofer lucruri sănătoase lui Aris, însă s-a întâmplat să mai scape la îngheţată din care lingea cu poftă frate-su mare. Foarte rar şi numai după 18 luni, dar ne-am gândit să fim mai atenţi şi din punctul asta de vedere. I-am scos şi creveţii din alimentaţie (din care mai muscă ocazional). În principiu, numai lucruri făcute în casă mănâncă, din ingrediente naturale, fără conservanţi, coloranţi sau alte nebunii.

Dermatita atopică

Zilele trecute, am participat la un seminar dedicat pielii sensibile a bebeluşului, la invitaţia La Roche Posay. Numai bine s-a nimerit. Mă bucur că am putut completă lucrurile pe care deja le ştiam despre dermatită atopica cu altele noi şi utile. Am detaliat totul mai jos, pentru că ştiu cât m-ar fi ajutat şi pe mine să fi putut găsi toate aceste informaţii la un loc, frumos structurate, în urmă cu trei luni, când i-a debutat dermatită puiului.

Deci iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştim despre dermatită atopica.Ruxandra Luca, La Roche Posay

Ce este dermatita atopică

Atopia este o predispoziţie ereditară a sistemului imunitar de a dezvoltă reacţii de hipersensibilitate. Dermatită atopica este o dermatită cronică inflamatorie, foarte comună la copii: 15 – 20% dintre copiii cu vârstă de până la 7 ani suferă de această afecţiune. Prevalenţa s-a triplat în ultimii 30 de ani.

Dermatită atopica apare cel mai frecvent la sugari, iar în 80% dintre cazuri se vindecă spontan (50% înaintea vârstei de 5 ani). Cu cât dermatită debutează mai repede, cu atât trece mai repede.

Simptomele dermatitei atopice

Simptomele dermatitei atopice se dezvoltă cel mai adesea la aproximativ trei luni şi constau în:

• eczemă: pete roşii ce apar preponderent pe cutele pielii şi conturul fetei;
• Prurit;
• Xeroză;
• Tulburări de somn.

Dermatită atopica este deseori asociată cu alergiile alimentare, rinite şi crize de astm. Aris, de exemplu, în lunile premergătoare diagnosticării cu dermatită atopica, numai cu mucisori pe la nas a stat.

Tratament

Atunci când vorbim de tratamentul dermatitei atopice, obiectivul este acela de a reduce inflamatia şi pruritul, pentru a oferi alinare pacientului şi pentru a evita o infecţie secundară.

Tratamentul are loc în 2 etape:

1. tratamentul eruptiilor
2. hidratarea

Tratamentul eruptiilor

Corticosteroizii dermatologici reprezintă tratamentul standard (clasa ÎI) pentru faţă, cute şi zonele genitale.
• 1 aplicare pe zi este suficientă, de preferat, în timpul nopţii;
• Aplicarea se va opri după dispariţia leziunilor şi va fi înlocuită cu un emolient.

În cazul în care corticosteroizii dermatologici nu au succes, se apelează la acrolimus (inhibitor de calcineurina):
• 2 aplicări pe zi;
• Nu expuneti la soare zona tratată;
• Tratamentul se opreşte dacă nu prezintă rezultate după 2 săptămâni.

Citiți mai multe despre Ce sa faci/nu faci in dermatita atopica si Recomandarile La Roche Posay pentru îngrijirea pielii predispuse la atopie AICI

Mai multe informatii despre ingrijirea pielii bebelusului puteti gasi in sesiunea dedicata SOS pielea bebelușului în Totul despre mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa